Ann-Marie Begler ska utreda fallet med isolerade barnen

Ystad Ann-Marie Begler, tidigare generaldirektör för Försäkringskassan, har anlitats som extern utredare för att hitta brister i Ystads kommuns hanterade av ärendet med de isolerade barnen.

I början av juni avslöjade Sydsvenskan att två föräldrar hållit sina fem barn isolerade hemma utan skolgång eller kontakt med grannar och släktingar.

Under flera år ska föräldrarna ha farit med osanning i kontakt med myndigheter och kommun för att undvika upptäckt. Den 29 augusti i fjol omhändertogs fyra av barnen akut av socialtjänsten efter att situationen i hemmet uppdagats.

Nu har Ystads kommun tillsatt en extern utredare för att identifiera brister i kommunens hantering av fallet.

Valet har fallit på Ann-Marie Begler, tidigare generaldirektör för Försäkringskassan, som väntas presentera sina slutsatser i december.

Hon tillträder omedelbart.

– När barn far illa måste samhället agera resolut och snabbt. Därför tvekade jag inte när jag fick frågan om att utreda den här händelsen. Den är viktig och dessutom intressant, säger Ann-Marie Begler i ett pressmeddelande.

– Det som har inträffat är en tragedi för barnen och inget annat än ett stort misslyckande för samhället och Ystads kommun. Vi måste göra vårt yttersta för att något liknande aldrig ska inträffa och därför är det självklart att vi kommer att gå till botten med detta ärende, säger Kristina Bendz, kommunstyrelsens ordförande i Ystads kommun, i samma pressmeddelande.

Ann-Marie Begler petades plötsligt från sin position som generaldirektör av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll i fjol.

Tillsammans med en rad andra socialdemokratiska och miljöpartistiska ministrar har Strandhäll sedan prickats av riksdagens konstitutionsutskott för sitt agerande, då inga särskilda skäl för beslutet delades med Begler.

Enligt flera kritiska röster, bland annat Moderaterna och Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt, så sparkades Ann-Marie Begler av politiska skäl.

Läs mer:

Dagens fråga

Har du börjat köpa julklappar än?

Loading ... Loading ...