Kultur

Han gör Doktor Glas på egen hand

Fredrik Gunnarsson spelar Dr Glas på Bjärnums Teater.Foto: Ralph Bretzer
Artikel Kultur och Nöje Fredrik Gunnarsson ikläder sig rollen som Hjalmar Söderbergs Doktor Glas på egna teatern i Bjärnum.
– Boken är snart 115 år gammal men den känns modern så in i bomben, säger han.

I Söderbergs roman skriver Doktor Glas dagbok en sommar vid förra sekelskiftet. Han är besatt av att göra ”en stor handling”, som han kallar det. Handlingen ifråga visar sig bli att mörda en präst vars fru är patient till honom.

– För mig handlar det om att vi alla är så jäkla ensamma. Vi har en fasad mot varandra och egentligen handlar det bara om att få dagarna att gå, säger Fredrik Gunnarsson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Antalet döda i Port Sudan stiger

Utrikes
Utrikes

Antalet döda i oroligheterna i Port Sudan vid Röda havskusten stiger. Vårdkällor uppger att minst 25 personer har dödats och 87 skadats. Det är dubbelt så många som sudanesisk statlig media tidigare uppgett.

Våldsamheterna utbröt i söndags mellan rivaliserande etniska grupper och offren har skott- eller skärskador, enligt källorna.

Polis har sänt in förstärkningar till området och infört nattligt utegångsförbud, enligt den statliga nyhetsbyrån Suna.

Kultur och nöje

Sångaren Trini López död av corona

Trini López 1963. Arkivbild.
Trini López 1963. Arkivbild.
Foto: Hugo van Gelderen/Wikimedia Commons/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den amerikanske artisten och skådespelaren Trini López, kanske mest känd för hitlåten "If I had a hammer", har avlidit i sviterna av covid-19, skriver Hollywood Reporter.

López dog på ett sjukhus i Palm Springs på tisdagen, uppger hans låtskrivarpartner Joe Chavira.

Trini López växte upp i Dallas som barn till mexikanska invandrare. I slutet av 1950-talet fick han ett skivkontrakt av Frank Sinatra och genombrottet kom 1963 med en inspelning av Pete Seeger och Lee Hays låt "If I had a hammer", som blev en världshit.

Under 60-talet fick han även framgångar med låtar som "Lemon tree" och "Kansas city". Under sin långa karriär kom han att spela in ett 60-tal album.

Han hade även en skådespelarkarriär med roller i bland annat "12 fördömda män" från 1967.

Trini López blev 83 år gammal.

Skurup

Succé för sommarkafé

Kvinna serverar två gäster våfflor.
Stig Christensson t v har tagit med sig brodern Hugo för att åka ända till Skivarp och smaka Katharina Widler-Karlsson våfflor.
Foto: Lennart Larsson
Skurup
SKIVARP Kanske är det de hembakta kakorna som lockat. Eller kan det vara våfflorna, bakade efter hemligt recept? Skivarps församlings sommarkafé har i alla fall blivit en framgång.
Reklamskylt för sommarkafé vid en väg.
Reklam vid väg 101 har lockat in besökarna.

– Det har verkligen varit en succè, vi är jättenöjda, säger husmor, Katharina Widler-Karlsson.

Så det är redan bestämt – även om kyrkoherden inte vet om det ännu – att det blir en fortsättning nästa år. Sex nya bord för gästerna sommaren 2021 är redan beställda.

Det var husmor som kom med idén starta kafé i församlingshemmet under sommaren. Men en bit in i planeringen tog den där coronan fart. Så vad göra?

Beslutet blev att starta ändå, men under coronasäkra former med behörigt avstånd mellan borden.

Premiär med fyra

Öppningsdagen, den 1 juni, noterade Katharina Widler-Karlsson fyra gäster. Det har blivit några till sedan dess och stadigt ökat. I fredags satt dussinet gäster – på behörigt avstånd från varandra – samtidigt i fikatältet.

– Det är inte bara ortsbefolkningen som kommit hit. Några gånger har det kommit killar från Ystad på cykel som fikat här. De har lockat med sig fler. I och med att Gästis har stängt på dan har flera besökare kommit hit istället.

Färska wienerbröd lockade

En dag kom gäster som tänkt besöka hamnkrogen i Abbekås men som missat att restaurangen är stängd på måndagar. De åkte till Skivarp istället.

– Och i tisdags la vi ut på en Skivarpssida på Facebook att Katharina gjort nybakade wienerbröd. Då hade vi besöksrekord med 26 gäster sammanlagt, berättar kanslisten Catharina Nilsson.

Reklamflagga för sommarkafé

Återbesök

När SkD besöker kaféet har tre gäster slagit sig ner vid borden. Stig Christensson, bosatt i Bonnarp utanför Ljungbyhed, har lockat med sig brodern Hugo och hans fru Elsa.

– Det var vår gamle advokat som tog med mig hit för tre veckor sedan. Så ui dag tänkte att jag får ta med mig Hugo och Elsa.

Efter varsin macka avslutar trion med varsin våffla, bakad efter Katharina Widler-Karlsson hemliga specialrecept. ”Jättefina”, försäkrar Elsa Christensson.

Kvinna visar lådor med hembakta kakor.
Minst sju sorters kakor, wienerbröd – allt utom brödet till mackorna är bakade i församlingsköket.

Avslut med musik

Det återstår från och med i dag onsdag tre dagar för sommarkaféet, tre dagar där man kan njuta av musik till fikat.

I dag framträder Annika Trunnerup och Stig Moberg, sång respektive piano. I morgon framför Ingrid och Elisabeth från kyrkokören ett eget program och på fredag kompar församlingens kantor Riitta Seppänen Lars Nilsson, som lovat att bjuda på allt från Harry Brandelius till Sven-Ingvars – och allt där emellan.

Alla konserterna startar klockan 14.

Sport

Domarchefen: Situationer vi inte är nöjda med

Den förre domaren Stefan Johannesson är numera domarchef på Svenska fotbollförbundet. Arkivbild.
Den förre domaren Stefan Johannesson är numera domarchef på Svenska fotbollförbundet. Arkivbild.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport Omdiskuterade situationer i var och varannan allsvensk omgång.
Domarchef Stefan Johannesson konstaterar att svenska domare inte är på samma nivå som de en gång varit.
– Det kommer ta tid att komma upp på den nivå som vi var på för x antal år sedan, säger han till TT.

Uteblivna och feldömda straffar, inkonsekventa tolkningar av handsregeln, utvisningar och gula kort. Med snart hälften av den herrallsvenska säsongen avverkad har diskussionerna återkommande handlat om huruvida domaren gjorde rätt eller fel.

Men har det varit ovanligt många domslut som hamnat i fokus sommaren 2020?

– Det tycker jag väl inte att det har varit. Men jag tror att man kan få känslan av det när det är så himla tätt med matcher. Det uppstår situationer typ varje dag eftersom det spelas så sjukt mycket matcher på så kort tid. Tidigare kanske det gick mer tid emellan, säger Stefan Johannesson.

Nöjd generellt

Svenska fotbollförbundets domarchef är tillfreds med de svenska fotbollsdomarna i stort, men medger att det ibland har blivit fel.

– Rent generellt är vi nöjda med hur de presterar i matcherna. Sen har det, så klart, varit situationer som vi inte är nöjda med och som vi bearbetar. Vi försöker komma fram till varför det blir fel i vissa situationer och vi återkopplar med domarna efter varje match och tittar på sekvenserna. Vi tittar på vad det är som gör att vi missar vissa grejer. Men generellt tycker vi att de har gjort det bra.

Sverige har genom åren producerat ett flertal domare på internationell toppnivå med namn som Anders Frisk, Peter Fröjdfeldt och Jonas Eriksson. Men på senare tid har de svenska rättskiparna blivit färre på de stora scenerna utomlands.

"Kommer ta tid"

TT: Har den svenska domarnivån blivit sämre?

– Vi håller på att bygga upp någonting och går igenom ett generationsskifte. Vi har fått en heltidsanställd coach (tidigare Fifa-domaren Martin Ingvarsson) som jobbar med killarna och tjejerna – och vi vill ju bli bättre så klart. Men jag tror att man ska se det här som en början på någonting som kan bli väldigt bra, med lovande killar och tjejer, säger Johannesson och fortsätter:

– Det kommer ta lite tid, kanske, att komma upp på den nivån som vi var på för x antal år sedan. Då hade vi killar som var på den yttersta nivån i Europa och det har vi inte i dag.

Johannesson påtalar dock att han är "jättepositiv för framtiden" och att domarna som svensk fotboll har att tillgå bara kommer bli bättre i takt med ju mer erfarna de blir.

VAR på ingång

Och kanske kan ett införande av videogranskningsteknologin VAR ge dem lite hjälp på traven.

– Det föreligger en undersökning där man tittar på om vi har förutsättningar för om vi ska kunna introducera det eller inte. Och då tittar vi på allting – ekonomi, utbildning, teknik... Jag tror att vi kommer få det förr eller senare.

TT: Kommer allting bli mycket bättre i allsvenskan då eller är det viktigt att VAR implementeras på rätt sätt?

– Där har vi en fördel, att vi kan titta på länder hur de har gjort, vad som blivit bra och mindre bra. Allting kommer inte bli rätt, det ska fortfarande vara en domare som dömer. Men de stora misstagen minskar ju drastiskt tack vare VAR. Så är det ju, det är bara fakta.

Pelle Strandman/TT

FAKTA

Fakta: Fem omdiskuterade domslut i allsvenskan

+ 12 juli: IFK Göteborg–Djurgården 1–2

Kalle Holmberg faller i straffområdet, till synes utan kontakt från IFK Göteborgs försvarare Jesper Tolinsson. Trots det tilldelas Djurgården straff och vinner sedermera med 2–1.

+ 3 augusti: IFK Norrköping–Mjällby 1–1

Christoffer Nyman får ett nickmål bortdömt hemma mot Mjällby som tilldelas frispark. Reprisen visar dock ingen förseelse från IFK Norrköpings anfallare.

+ 5 augusti: Malmö FF–Helsingborg 4–1

Isaac Kiese Thelin faller till marken trots knapp beröring från HIF:s Anders Randrup. Utgången: straff och gult kort. Tio minuter senare är det Helsingborg som får en straff till skänks. Domaren signalerar för att Erdal Rakip knuffat Anthony van den Hurk på en hörna – men någon sådan går inte att finna på reprisbilderna.

+ 9 augusti: Örebro–IFK Göteborg 1–1

IFK Göteborg tilldelas straff sent i matchen trots att Örebros Nordin Gerzic inte träffar Emil Holm med sin glidtackling. Genom Tobias Sana kvitterar "Blåvitt" sedan till 1–1, vilket blir slutresultatet.

+ 10 augusti: Helsingborg–IFK Norrköping 3–2

Helsingborg tilldelas en straff hemma mot Norrköping för en hands på Isak Bergmann Johannesson när bollen i själva verket tog på axel/bröst. Efter att ha sett reprisen erkände domaren Kristoffer Karlsson efter matchen att det var ett felbeslut.

Inrikes

Brand på lantbruksuniversitet – en gripen

Räddningstjänsten på plats vid branden på Lantbruksuniversitetet i Alnarp.
Räddningstjänsten på plats vid branden på Lantbruksuniversitetet i Alnarp.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes En 27-årig man har gripits i samband med en brand på Lantbruksuniversitetet i skånska Alnarp. Mannen är skäligen misstänkt för mordbrand.

Enligt polisregion Syd har man sett ett mönster med bränder i och runt Lund, vilket gjort att man börjat med personkontroller nattetid. Den nu misstänkta mannen greps i en sådan kontroll.

– När branden uppstod satte vi in resurser för personkontroller i området, och i det arbetet fann vi den här mannen intressant. Men jag kan inte gå in på varför, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson på Polisregion Syd.

Larmet om branden kom kl 04.11 och mannen greps en dryg timme senare.

Hindrat spridning

Byggnaden som nu i princip brunnit ner är en stor, äldre träbyggnad. Man ska ha lyckats hindra branden från att sprida sig till kringliggande byggnader.

Ett flertal styrkor har deltagit i släckningsarbetet.

Området kring den nedbrunna byggnaden är avspärrat tills vidare. Under dagen kommer polisen att förhöra den gripne mannen och söka efter vittnen. Det är ännu inte möjligt att genomföra någon teknisk undersökning på platsen.

Bränderna eskalerat

Sedan i mitten av mars har antalet bränder i Lund med omnejd eskalerat. Förskolor, skolor, baracker och hunddagis är några av de byggnader som stått i lågor under våren och sommaren.

Tidigt utpekade man de många bränderna som en "särskild händelse", och att stoppa dem har nu högsta prioritet hos Polisregion Syd.

Specialsatsningen har fått namnet "Operation gnista", och ger bland annat polisen möjligheten att begära in förstärkningar och specialutbildad personal.

Polisen spärrar av kring branden på SLU Alnarp tidigt på onsdagsmorgonen.
Polisen spärrar av kring branden på SLU Alnarp tidigt på onsdagsmorgonen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Branden startade vid 4-tiden på morgonen.
Branden startade vid 4-tiden på morgonen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Polisen hanterar inledningsvis händelsen som ett brott.
Polisen hanterar inledningsvis händelsen som ett brott.
Foto: Johan Nilsson/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

spelaspel.se

Kommer Trump stanna i vita huset efter nästa presidentval?

Spelaspel.se Den 3 november 2020 avgörs det amerikanska presidentvalet och många undrar om Donald Trump kommer att få sitta kvar i Vita huset. Sett till att hans stående förmåga att vara immun mot diverse kontroverser har många länge sett hans andra mandatperiod som säkrad, men nu tycks coronaviruset kunna bli hans fall. I denna artikeln tittar vi närmare på vad som talar för och vad som talar emot att president Donald Trump får sitt ämbete förlängt.

Efter en skandalomsusad valkampanj chockades många när beskedet kom om att Donald Trump blev USA:s 45:e president. Den största förklaringen troddes ligga i hans populistiska approach och amerikanarnas utbredda misstro mot demokraternas kandidat, Hillary Clinton. Snart har fyra år gått sedan dess och den 3 november får vi veta om Donald Trump får sitta kvar eller inte. Intresset är ovanligt stort och redan nu går det att betta på presidentvalet – om vi ser till spelbolagens siffror ser vi snabbt att de räknar med en ny seger för Trump (1.75 i odds), men demokraternas kandidat Joe Biden ligger inte långt efter (2.05 i odds).

Vad talar för en Donald Trump-seger?

Donald Trump har varit i blåsväder för olika kontroversiella uttalanden och skandaler sedan han inledde sin valkampanj. Under hans första presidentperiod har kontroverserna fortsatt att dugga tätt, men han har alltid lyckats trolla sig ur de besvärliga situationerna med att starta nya skandaler, skylla på “fake news” eller skicka iväg några tweets. Exempelvis har det pratats om grova skattebrott och en förmodad inblandning i “Rysslandsaffären” där tydliga bevis pekar på att Donald Trumps valkampanj haft regelbunden kontakt med Ryssland, som i sin tur påverkade presidentvalet. Efter att mail läcktes ut som bevisade att han utpressat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på 3,7 miljarder kronor för att få dem att gräva fram smuts om demokraternas troliga presidentkandidat Joe Bidens son, ställdes han inför riksrätt. Något som bara hänt två presidenter före honom under landets 200-åriga historia. Föga förvånande lämnade han rättegångssalen som vinnare, vilket återigen talar för hans otroliga förmåga att slingra sig ur krissituationer och behålla det amerikanska folkets tillit.

En annan stark fördel för Donald Trump är hur starkt den amerikanska ekonomin har gått under de senaste åren. Även om detta är effekter av vad tidigare regeringar har banat vägen för så tar han ogenerat åt sig äran för landets ekonomiska framgång. På Twitter i somras skrev han följande:

“Big Rally tonight in Greenville, North Carolina. Lots of great things to tell you about, including the fact that our Economy is the best it has ever been. Best Employment & Stock Market Numbers EVER. I’ll talk also about people who love, and hate, our Country (mostly love)! 7:PM”

Coronaviruset är Trumps stora hot

Den 3 november avgörs alltså valet men kampanjandet har börjat för länge sedan. På demokraternas sida ser det ut som att Joe Biden kommer att bli deras kandidat. Flera favoriter har redan fått erkänna sig besegrade och nu är det Biden eller Bernie Sanders som gäller. Sett till Sanders vänsterpolitik är det inte särskilt troligt att han blir demokraternas kandidat, men samtidigt har Joe Biden varit i blåsväder för att flera gånger ha anklagats för att ha betett sig olämpligt mot kvinnor vilket kan vara till Sanders fördel.

Om det blir Joe Biden eller Bernie Sanders som ställs mot Trump är nog inte något presidenten oroar sig över just nu. Hans primära fokus bör vara det omskrivna Coronaviruset som kommit till USA. Nu har han stoppat alla till USA från Europa, men det är på hemmaplan han måste agera istället. Sett till att 27 miljoner amerikaner saknar sjukhusförsäkring och därmed inte har råd att vara sjuka från jobbet, kommer viruset att sprida sig som en löpeld.

Med Coronaviruset har också handeln avstannat vilket lett till kraftiga nedgångar på börsen. USA kan komma att drabbas hårt av detta och då den starka ekonomin länge har varit Trumps stöttepelare kan ett fortsatt börsras bli hans dödsstöten för hans kandidatur.

Under de närmsta månaderna lär vi se en del svängningarna i spelbolagens odds för Donald Trump och Joe Biden. För den som vill spela på presidentvalet så gäller det att hålla sig uppdaterad framöver.

Ekonomi

Kortanvändningen närmar sig fjolårets nivåer

Korttransaktionerna ökar, men köp av kläder och skor är fortfarande rejält nedtryckt. Arkivbild.
Korttransaktionerna ökar, men köp av kläder och skor är fortfarande rejält nedtryckt. Arkivbild.
Foto: Nesvold, Jon Olav
Ekonomi
Ekonomi

Korttransaktionerna i Sverige ökade under första veckan i augusti, vilket indikerar att konsumtionen nu till stor del har återhämtat sig från coronakrisen och är nära fjolårets nivåer, enligt storbanken Swedbank.

I transaktionsflödena syns en fortsatt förbättring för både restauranger och hotell, medan konsumtionen av livsmedel är mycket högre än jämfört med i fjol.

Enligt Swedbanks trendberäkning ligger konsumtionen med kort nu stabilt cirka 5 procent lägre jämfört med motsvarande period i fjol.

För kläder och skor släpar det efter. Där ligger konsumtionen cirka 25 procent lägre än i fjol.

Utrikes

Man anklagas för övergrepp mot 111 barn

En man i Danmark anklagas för grooming av 111 pojkar. Arkivbild.
En man i Danmark anklagas för grooming av 111 pojkar. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Utrikes
Utrikes

En man i Danmark anklagas för att via sociala medier ha tagit kontakt med 111 pojkar med syfte att utnyttja dem sexuellt, så kallad grooming. Rättegången, som är en av de hittills största i landet i ett sådant mål, inleds i dag i Esbjerg på Jyllands västkust.

Den 34-årige mannen har enligt åtalet utgett sig för att vara en minderårig flicka i sina kontakter med pojkarna, och har lockat dem att skicka bilder och videor på sig själva i sexuella situationer. Mannen anklagas även för att ha planerat att träffa pojkarna för att begå övergrepp.

Åtalspunkterna är medverkan till våldtäkt, försök till våldtäkt, olovligt tvång, innehav av barnpornografiskt material och sexuella övergrepp. Mer än 60 timmars videoförhör med barn från olika delar av landet har samlats in.

Mannen har erkänt innehav av barnpornografiskt material men nekar till de andra åtalspunkterna. Domen väntas komma i november.

Sport

Piteå första lag att tillåta publik

Piteå tillåter 50 personer till onsdagens hemmamöte med Djurgården. Arkivbild.
Piteå tillåter 50 personer till onsdagens hemmamöte med Djurgården. Arkivbild.
Foto: Pär Bäckström/TT
Sport
Sport

Fyra raka förluster och en negativ trend i tabellen. Då väljer Piteå att tillåta publik under onsdagens match mot Djurgården på hemmaplan.

Det är beskedet från Svenska fotbollförbundet med de nya riktlinjerna, där man gett beskedet att det är okej att ta in 50 åskådare på matcher framöver, som gjort att norrbottningarna vill bjuda in ett fåtal personer per match.

– Vi har sålt mellan 200 och 300 privata årskort plus företag som har köpt platser. Så vi gör så nu att vi ringer runt bland de som har årskort och erbjuder dem att komma på matchen. Det känns jätteroligt och vi klarar förstås restriktionerna med avstånd och annat galant, säger ordföranden Rikard Fahlman till Piteå-Tidningen.

De 50 personer som ser mötet med Djurgården byts sedan ut mot nya 50 personer till nästa match.

NÄSTA ARTIKEL