Jonas Zetterman har investerat rejält och ökat lanthandelns omsättning - bara under de tre första åren med drygt 70 procent.
Kvarnen är verksamhetens hjärta.
Nya varor i gammal miljö.
Mmakarna Lantz köpte loss kvarnen 1910 och startade lanthandel.
Utbudet är stort. Här finns det mesta - för lantbrukare och andra.
Skyltar är en nymodighet som den nya ägaren bestämde sig för att sätta upp.

Lanthandeln går som en dans

På landet I bygden är Jonas Zetterman mest känd som gitarrist i dansbandet Grönwalls. När han tog över anrika Bröderna Lantz Spannmålsaffär i Vankiva fanns det därför en hel del skeptiska miner. Men nio är senare är det ingen som ifrågasätter vare sig kunskaperna eller servicen.

En gång i tiden fanns det en lanthandel i varje by med självaktning. Men med framväxten av det moderna samhället försvann de nästan allesammans. I Vankiva finns den dock kvar. Här kan lantbrukare och trädgårdsintresserade fortfarande köpa allt man behöver. Från foder, gödning, stängsel, stolpar och redskap ner till enstaka skruv. Kärnan för hela verksamheten är kvarnen.

– Herr och fru Lantz köpte loss kvarnen runt 1910. De drog sedan igång butik också. De hade tre söner som sedan drev verksamheten vidare och det var de som var Bröderna Lantz, berättar Jonas Zetterman.
Kvarnen drevs ursprungligen av vattenkraft men är nu eldriven. Både den och affären gick sedan i släkten i 100 år fram till 2010 då Jonas Zetterman tog över.
– Jag och min fru köpte en gård ett par kilometer bort. Jag är egentligen musiker, men har vuxit upp på en gård och har jobbat med lite av varje som snickare och med att köra lastbil. Jag fick kontakt med dåvarande ägaren Lennart Lantz och berättade att jag var intresserad. Men när jag sedan fick frågan var det ändå på lite impuls som jag tog över, säger Jonas Zetterman.
Sedan dess har verksamheten utvecklats, effektiviserats och datoriserats. Bröderna Lantz gjorde tidigare inte heller någon reklam för sig och saknade skylt som visade var affären fanns. Jonas Zetterman har ändå varit noga med att bevara den gamla stilen i lokalerna.

– Vi byggde ut butiken för fyra-fem år sedan men ville behålla det som tidigare. Så när jag satte upp nya hyllor gav jag dem ett rustikt utseende så att de passar. Det är med lite andakt man rör sig här.
Förutom lantbruksföretagarna har man nu även fått in en hel del privatkunder som inte jobbar heltid med sitt lantbruk.
– Det är så kallade månskensbönder. De är för stora för att köpa små säckar, men för små för att ta en hel lastbil. Då har folk kommit på att de kan komma hit i stället och köpa storsäckar. Vi är ett billigt alternativ eftersom vi tar hem i bulk och säckar upp själva, säger Jonas Zetterman och fortsätter:

– Vi har många olika kunder. Ibland vill de ha en hönsbur, ibland reservdelar till någon maskin. Det är en allsköns blandning och det är charmen med stället. Det svåra är väl att hinna med. När jag tog över låg omsättningen på 18 miljoner kronor. Bara tre år senare hade den gått upp till 31 miljoner. Det är så klart jätteroligt, men det är också mycket att göra och man måste hinna med.
Han berättar att det inledningsvis fanns en del kunder som undrade om han verkligen visste vad han sysslade med.
– Det är klart att man var lite misstänksam när jag tog över. ”En dansbandsmusiker? Va fan ska han göra här?” Men jag har fått förtroendet och det är jag stolt över.
Hur fick du det?
– Jag har aldrig gått in i något som jag inte begriper. Får jag en fråga som jag inte kan svara på så säger jag att jag inte vet, sen kollar jag upp hur det förhåller sig och så återkommer jag.
Idag finns det ett dussin anställda här och i en liknande butik i Knislinge som Jonas Zetterman också tagit över.
– Jag kommer alltid ha ett hjärta för musiken, men det här känns också rätt. Jag hade aldrig kunnat tro att jag en dag skulle bli mjölnare.