Emma Knyckare är tillbaka med sin föreställning till hösten. I samma veva är hon även aktuell med Statement tour. Foto: Kitty Lingmerth

Emma Knyckare tillbaka som årets mama

Efter turnéer både i höstas och våras blir det nu en tredje vända för Emma Knyckares hyllade show ”Årets mama – en föreställning om familjeliv, underliv och kärlek” till hösten. Ett av stoppen är i Malmö.
– Det ska bli så kul, både för mig och andra. Den här föreställningen borde alla se, säger Knyckare.

Årets mama
”Årets mama – en föreställning om familjeliv, underliv och kärlek” har nypremiär den 15 november i Varberg och spelas därefter på fem ställen i landet. Den 16 november gästar föreställningen Moriska Paviljongen i Malmö. Övriga turnédatum: den 27 november på Sagateatern i Linköping, den 28 november på Teatern i Jönköping, den 29 november på Scalateatern i Stockholm och avslutningsvis den 30 november på Reginateatern i Uppsala.
Biljetter släpps idag.

I bland bjuder livet på minst sagt tvära kast. Emma Knyckare vet mycket väl hur det kan vara. Efter sex år i Malmö tog radioprofilen och komikern nämligen sitt pick och pack och flyttade till Göteborg bara två veckor innan det var dags för sin förlossning. I Göteborg väntade både ny sambo och två bonusbarn, och från att ha levt själv i en liten lägenhet i Malmö blev det en femmannafamilj i Göteborg som blev verkligheten bara några veckor senare med den nyfödda Maggan i centrum. Men det är också här, i allt vad tvära kast heter, med graviditet, förlossning och en ny mammaroll som Knyckares show ”Årets mama” tar avstamp.
– Föreställningen bygger på boken ”Hit med flaskan” som släpptes förra året. Jag skrev den för att jag kände att det inte fanns någon rimlig bok om förlossning och graviditet, och det saknade jag själv väldigt mycket. Allt var så rosaskimrande och det fanns inget ärligt. Så ”Hit med flaskan” behövdes. Eftersom jag sedan fick så otroligt mycket fin respons från kvinnor som hörde av sig till mig började jag fundera på om jag inte skulle ut och skoja om det här och låta mammorna få en liten skön stund med mycket skratt. Blanda det allvarliga med humor och göra det gött för dem bara.

Vad får man uppleva när man sitter i salongen då?
– Något slags väckelsemöte höll jag på att säga, haha, men nej det är det ju inte utan en och en halv timme show om föräldrablivandet och föräldravarandet. Med en stor igenkänningsfaktor.

Vad upplevde du själv som mest omtumlande när du fick barn?
– Det konstigaste var nog att alla, framförallt äldre släktingar, sa att jag skulle njuta av den här första tiden. ”Ta nu tillvara på den här tiden, hjärtat.” Men jag kunde inte njuta, jag kunde inte ta tillvara på den där tiden. Jag ville bara att killen skulle komma hem. Jag njöt inte av att hela tiden kolla så att Maggan verkligen andades.

Är det Emma man får träffa i föreställningen?
– Ja, det är mig som man får träffa, och andra föräldrar interaktivt. Föreställningen har ändrats lite sedan jag spelade den senast i Malmö. Maggan är nu fyra år och eftersom jag bygger den på mitt liv som mamma så är det naturligt att föreställningen förändras lite från gång till gång. Publiken får också möta föräldrar från den fantastiska sajten familjeliv.se, haha. Och jag tar upp allt ifrån hur relationen till ens partner förändras, jag fick själv en stor jämställdhetschock kan jag säga, till själva graviditeten och förlossningen. Hur det är att vara mamma helt enkelt, med alla samhällets normer.

Vad var det för jämställdhetschock du upplevde?
– Det är relationen till fadern i det här fallet. Jag flyttade hem till Petter två veckor innan förlossningen, vi hade inte diskuterat jättemycket hur allt skulle bli och hur vi skulle sköta olika saker, men jag var ju hop med en feminist och tänkte att det här kunde inte annat än att bli bra. Men trots att jag själv är superfeminist gick vi in i tydliga könsroller. Det trodde jag aldrig. Jag blev den vakande lejonmamman. Och jag tänkte också att vi var ju så jävla kära i varandra, vi kommer aldrig att ha problem. Det där med att par grälar och kastar disktrasan på varandra, aldrig att vi skulle hamna där. Men en dag stod vi där. Grälade och kastade disktrasan. Så det här med min idé om att allt skulle fortsätta som vanligt, att jag fortfarande alltid skulle vara min egen person, så är det inte. Allt förändras, både praktiskt och känslomässigt. Och relationen förändras. Nu när Maggan är fyra år och bonusbarnen 14 och 16 år är det en helt annan sak. Jag önskar verkligen att folk hade sagt det då när alla uppmanade mig att njuta av bebisåret. Det blir bättre, håll ut!

Under föreställningen lovar Emma Knyckare att hålla alla pekpinnar långt, långt borta från publiken. Hon vet själv hur det var när främlingar skulle komma fram till henne som nybliven mamma och ge goda råd.
– Jag och Maggan hängde ganska mycket på ett köpcentrum i början för att komma ut. Ofta kan män vara besserwissers, men när det gäller barn är det kvinnorna. Ofta äldre kvinnor. Det kom fram så många olika kvinnor varje gång jag var ute med Maggan och tyckte saker. Som att jag hade klätt Maggan med för mycket kläder. För lite kläder. Medan min man aldrig fick höra de här kommentarerna när han var ute med henne själv. Då var det mest att han var så himla duktig. Det är trist och konstigt att det fortfarande ser ut så här 2019, att mamman är normen när det gäller huvudansvaret för barnet, säger Emma Knyckare.

Vad hoppas du att besökarna bär med sig efter din föreställning?
– Skratt, ont i magen – ja av skratt såklart, och att de tar med sig en jävlaranammakänsla och en god ork att orka föräldraskapet.

Emma Knyckare tror och hoppas att alla, oavsett om man är förälder eller inte, kan uppskatta showen.
– Men extraroligt blir det nog för mammorna, igenkänningen är som störst då. Det är verkligen så härligt att se mammorna i publiken och hur de sitter och armbågar varandra i sidan när de känner igen sig i något. Men även de som funderar på att skaffa barn kommer att tycka att det är kul. Och så har vi givetvis alla som inte vill ha barn – ta med partnern, jag lovar att föreställningen kan ha en avskräckande effekt, skrattar Knyckare.

Årets mama
”Årets mama – en föreställning om familjeliv, underliv och kärlek” har nypremiär den 15 november i Varberg och spelas därefter på fem ställen i landet. Den 16 november gästar föreställningen Moriska Paviljongen i Malmö. Övriga turnédatum: den 27 november på Sagateatern i Linköping, den 28 november på Teatern i Jönköping, den 29 november på Scalateatern i Stockholm och avslutningsvis den 30 november på Reginateatern i Uppsala.
Biljetter släpps idag.