Rekord för det nionde Folkemødet Andraledare

Under söndagen avslutades Folkemødet i Allinge på Bornholm efter succéartade dagar med 114000 besökande. 2010 besökte dåvarande inrikesminister Bertel Haarder Almedalsveckan och blev då så inspirerad att han tog med sig konceptet hem till Danmark, där Bornholms borgmästare genast räckte upp handen.
Redan från början antog Folkemødet en mer folklig karaktär än vad Almedalsveckan brukar vara. Allinge är mindre och känns mindre lyxigt. Fokus har legat på demokratifrågor och den ideella sektorn är tydligt representerad.
Norska Arendalsuka är nyast i sällskapet, startade 2012, och äger rum i mitten av augusti. Arendalsuka har också fokus på demokrati och att öka intresset och engagemanget för politik.
Även i Finland och på Island arrangeras liknande festivaler. Ett öppet samhälle med en levande demokrati måste hela tiden vårdas och utvecklas. Inte minst är en stark ideell sektor viktig.
De nordiska demokratifestivalerna har spridits ytterligare, närmast till länderna i Baltikum, men även andra länder visar intresse. Att diskutera demokrati och hur man ska upprätthålla den är viktigare än någonsin i dessa dagar. Begränsningar i yttrandefrihet sprider sig och starka ledare vill bli ännu starkare och dessutom tysta dem som försöker protestera. Demokrativeckor kan bidra till att bromsa den negativa utvecklingen.

Dagens fråga

Tar sig Sverige till EM i fotboll?

  • Ja (61%, 262 Röster)
  • Nej (39%, 170 Röster)

Antal röster: 432

Loading ... Loading ...