Vart är svenska rättvisan på väg?

I dagens tidning får jag reda på att en 21 årig man dömts till nio år och åtta månaders fängelse för att han år 2016 har mördat en människa, försökt mörda tre andra, sysslat med grovt vapenbrott och utsatt familj för fara genom att skjuta in i deras lägenhet.Anledningen till mordet och skottlossningen har varit uppgörelse i knarkaffärer.
Den dömde var 19 år när gärningarna utfördes. Som 19-åring har han rätt att rösta i kommunalval, regionsval och riksdagsval beroende på vilket medborgarskap han har.Han är alltså att betrakta som i högsta grad vuxen och har då utfört en vuxen människas brott. Tingsrätten ansåg att brottspanoramat borde rendera till livstids fängelse men ger straffrabatt till tolv års fängelse p.g.a. hans ungdom när brottet begicks. Han var ingen ungdom och han har mördat. Sedan lämnar tingsrätten ytterligare straffrabatt för straff han redan avtjänat för andra brott. Istället borde strffet skärpas då han tydligen är en återfallsförbrytare. Tingsrätten har dömt mannen mot hans nekande och mannen har tigit sig genom rättegångsprocessen.
Många anser att fängelsevistelse enbart fördärvar människor ytterligare. Då funderar man på vad det är för en människa som kommer ut i frihet efter en sex till sju år. Bäva månde omgivningen.Denna omgivning borde känna sig mycket säkrare om livstidsdomen tillämpats av tingsrätten.
Vart är svenska rättvisan på väg?

Dagens fråga

Brukar du veckohandla?

Loading ... Loading ...

Webbkryss