Annika Sörenstam på Vasatorps Golfklubb utanför Helsingborg inför tävlingen Annika Invitational Europe 2019. Foto: Johan Nilsson/TT

Sörenstam slår ett slag för tjejgolfen

GOLF Annika Sörenstam gästar den här veckan Helsingborg. Hennes båda juniortävlingar Annika Cup och Annika Invitational ska avgöras på ett sommarfagert Vasatorps Golfklubb.

Den förra världsettan och dubbla US Open-vinnaren slutade sin aktiva karriär för elva år sedan. Men hon brinner fortfarande för golfsporten.
– Jag vill betala tillbaka så mycket jag kan och inspirera unga tjejer att ha självförtroende och våga satsa fullt ut på golfen, förklarar hon.
Hennes juniortävling Annika Invitational arrangeras för nionde året i rad, och den spelas i Europa, Nordamerika, Sydamerika, Asien och på Nya Zeeland.

På femton år har flickgolfen dubblats, och Annika Sörenstam vill vara med och bidra till utvecklingen.
– Målet är att vi ska den bästa juniortävlingen på varje kontinent, och med det menar jag framförallt startfältet, säger den tidigare världsstjärnan.
– Vi vill locka med att ha ett bra arrangemang på de bästa banorna, så att man vill komma tillbaka och spela även nästa år. Jag är glad att vi kan vara här på Vasatorp, som är en anläggning som klarar av att ha båda mina tävlingar samtidigt, säger hon.
Sörenstam finns med och ger träningstips och hoppas inspirera juniorerna att gå vidare i sina karriärer.
– Alla är olika, men för min del var det viktigt att åka över och spela collegegolf i USA. Jag blev oberoende av mina föräldrar, fick klara mig på egen hand och lära mig ett nytt språk. Det var nyttigt.

Någon inhemsk Europatourtävling för damer finns däremot inte längre. Annika Sörenstam var delaktig i en ET-tävling på sin gamla hemmabana Bro Bålsta utanför Stockholm.
Men den bar sig inte ekonomiskt. Senast en Europatourtävling för damer spelades i landet var på Vasatorp för fyra år sedan,
– Jag har alltid varit tydlig vad jag tycker om det. Man nästan skäms. Vi är en stor golfnation och har haft många duktiga spelare genom åren, säger Sörenstam.
– Killarna har en Europatourtävling (på Hills i Göteborg, reds anm), så visst borde tjejerna också ha en på vår hemmaplan, slår hon bestämt fast.
Under den här veckan bjuder också Vasatorps GK på en speciell Familjedag, där nyfikna kan få prova på golfspelet.
– Ett kul initiativ från klubben för att nå ut till familjer som inte tidigare har kommit i kontakt med golfklubbar och upptäckt miljön och den gemytliga atmosfären på en golfklubb, eller upplevt tjusningen med spelet, säger Sörenstam.

Tävlingsgolfen är ett avslutat kapitel sedan länge, och hon säger sig inte sakna den delen längre.
– Golfen är fortfarande en stor del av mitt liv, utan att jag behöver spela några tävlingar, påpekar hon.
Två veckor i månaden är hon på resande fot. Förutom sina juniortävlingar är hon involverad i en Europatourtävling i Sotogrande.

Och så fick hon äran att slå invigningsslaget i den historiska amatörtävlingen i Augusta National i USA, där kvinnor för första gången fick tävla i våras. Tidigare har den banan enbart varit männens domän.
Väl hemma i Florida, där hon har slagit ned sina bopålar, är det familjeliv med make och två barn på åtta och nio år som gäller.
– Eftersom jag reser så pass mycket så vill jag vara närvarande i mina barns aktiviteter när jag kan det, säger Annika Sörenstam.

Sportresultat

Sport i dag