Foto: TT

Omtalad festivalgeneral startar ny mötesplats

MALMÖ Med fokus på nästa generation av hbtq-personer vill han ge utrymme för människan. Tanken bakom mötesplatsen är att nå ut till personer som annars inte trivs i vanliga pridesammanhang.

Filip Filipek var tidigare ordförande i föreningen Malmö Pride men blev efter intern kritik och oenigheter avskedad i december 2018.

I samband med avskedandet trappades konflikten upp och ärendet gick vidare till Arbetsdomstolen.

Ärendet är fortfarande under handläggning men i väntan på ett domstolsbesked startar nu den före detta festivalarrangören en ny mötesplats som ska invigas med en kickoff den 20 juli.

– Vi vill även nå ut till personer som inte trivs i vanliga pridesammanhang. Mötesplatsen ska vara normbrytande där alla får leva ut som den är, säger Filip Filipek.

Varför behövs det en ny mötesplats?

– Många är trötta på den klassiska pridefestivalen. Kärlek kan manifesteras på många sätt men vi vill inte utsätta oss för blicken utifrån. Pride är inget zoo, säger han.

Därför startar nu Filipek tillsammans med andra hbtq-aktivister en mötesplats där alla ska känna sig trygga.

– Kickoffen är som en liten prideparad men utan partipolitik och skitsnack. Fest och mötesplatser är viktiga för att det är ett tillfälle att få träffa andra som är som en själv, säger Filipek.

Mötesplatsen är början på en ny långsiktigt projekt. 30 procent av intäkterna till kickoff-festen kommer att gå till hbtq-organisationer i Europa för att stötta pride.

– I Polen som exempel ges inga kommunala bidrag till pride och festivalerna hotas av både nazister och politiker. Vi vill därför ge tillbaka till andra hbtq+ organisationer där det behövs som mest.

Dagens fråga

Längtar du till jul?

Loading ... Loading ...