Danmark

Nordeas danska huvudkontor genomsökt av polis

Artikel Danmark Det danska huvudkontoret genomsöktes av polis i onsdags, rapporterar Børsen.

Camilla Landin

PREMIUM

Det danska huvudkontoret genomsöktes av polis i onsdags, rapporterar Børsen.

Källor till tidningen meddelar att digitala och fysiska dokument beslagtogs i och med den danska ekobrottsmyndighetens utredning av penningtvätt.  Husrannsakan ska ha koppling till bankens numera stängda internationella avdelning i landet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Även Nashville utesluts ur MLS-turnering

Nashville stoppas från att delta i MLS-turneringen i Orlando.
Nashville stoppas från att delta i MLS-turneringen i Orlando.
Foto: Sean Meagher
Sport
Sport

Nashville SC portas från att delta i den turnering i Orlando som ska avgöra den amerikanska fotbollsligan MLS. Det efter att nio spelare bekräftats vara smittade av coronaviruset.

"Vi har uteslutit Nashville SC från turneringen. På grund av de positiva testerna har inte klubben kunnat träna sedan de kom till Orlando och har därför ingen möjlighet att spela matcher", sade MLS-kommissionären Don Garber i ett uttalande på ligans hemsida.

Sedan tidigare har även Dallas stoppats från att delta turneringen efter att tio spelare och en person i ledarstaben testats positivt för coronaviruset.

Turneringen startade under torsdagen och pågår fram till den 11 augusti.

Kultur och nöje

Unga gör sina egna sommarprat

Kultur och nöje
Kultur och nöje

Mohammed är höjdrädd men drömmer om att bli pilot. Zerin vill berätta om sin ångest för att få andra att må bättre. Johanna pratar om osäkerheten kring framtiden. De är alla med i projektet Unga sommarpratare.

Utanför Mazettihuset i Malmö är det grådassigt juliväder men inne i Kulturskolans lokaler råder stim och stoj. Under sommaren kommer ett 20-tal ungdomar att få berätta sina historier i podcasten Unga Sommarpratare, ett projekt som drivs av Ung i Sommar, kulturförvaltningen och Malmö Kulturskola.

– Att låta ungas röster bli hörda är viktigt för oss på Kulturskolan. Att dessutom erbjuda dessa unga Malmöbor vår kulturella allemansrätt genom en fantastisk möjlighet till att själva skapa, känns väldigt inspirerande, säger Ulrika Renström, strateg på Malmö kulturskola.

Många olika kulturer

Johanna Mounzer, Mohammed Saifalla och Zerin Khalil är tre av dem som sökt praktikplats på Ung i Sommar och som kommer att få spela in sina egna sommarprat.

– Det har varit riktigt roligt, vi som grupp har integrerats riktigt bra, det är många olika kulturer och det har varit väldigt kul, säger Mohammed Saifalla.

Ingen av deltagarna kände varandra sedan tidigare men det märks tydligt att de nu på sin fjärde och sista vecka kommit varandra nära. De interna skämten haglar tätt och får dem att fnissa.

– Vi har lärt känna varandra på en djupare nivå, konstaterar Zerin Khalil.

30 minuter långt avsnitt

Under de tre veckorna har de skrivit och bearbetat sina texter, haft respons och skrivövningar. Det hela resulterar i varsitt 30 minuter långt poddavsnitt där ungdomarna berättar om sig själva och tar upp ämnen som berör allt från rasism och mobbning till framtidsplaner.

– Att skriva de här texterna innebär att man ibland måste gå in i sina känslor, mycket handlar om dåtid och då måste man gå in i den situationen igen och känna det man kände förr. Det har varit jobbigt för vissa, att prata om det och vara så öppen i sina texter men jag tror också att det är något som behövs ibland. Att gå igenom det igen och bli starkare, säger 18-åriga Johanna Mounzer.

Hennes avsnitt kommer att handla om hennes barndom, hennes relation till musiken och familjen.

– Min röda tråd är vilsenhet och osäkerhet kring framtiden. Jag pratar om att gå vilse och att hitta hem.

Pratar om höjdrädsla och mobbing

17-årige Mohammed Saifalla kommer att prata om motsatsen mellan att vilja bli pilot och samtidigt vara höjdrädd.

– Och så kommer jag att prata om flygindustrin och hur det påverkat miljön och lite om rasism. Jag vill berätta att vem som helst kan vara pilot om du har passion. För mig är viljan att bli pilot starkare än rädslan för höjder.

Den yngsta av de tre, 15-åriga Zerin, tar i sitt sommarprat upp relationen till skolan.

– Jag kommer snacka om hur det var för mig i skolan, om mobbning eftersom jag har själv gått igenom det och om ångest. Och om att jag vill bli psykolog i framtiden för att hjälpa andra ungdomar.

Hur känns det att era sommarprat kommer bli lyssnade på?

– Det känns väldigt nervöst. Jag pratar om saker jag inte pratat om med andra Mina vänner och min familj kanske råkar lyssna och det känns väldigt konstigt. Jag har visat en sida som jag vanligtvis inte brukar visa, säger Zerin.

– Det känns bra. Det är många unga som vill bli lyssnade på och genom den här plattformen får vi göra vår historia hörd, det är inspirerande, konstaterar Mohammed.

Johanna nickar instämmande:

– Det är skönt, häftigt och läskigt på samma gång.

Vad kommer ni att ta med er från det här projektet?

– Nya vänner. Och en sak jag lärt mig är att jag fått förstå dessa människor bättre genom att höra deras historier. När man gör det tror jag att man behandlar andra med mer empati än tidigare, säger Johanna.

”Alla har en historia att berätta”

Irya Gmeyner är låtskrivare, producent och artist och handleder arbetet med sommarpratarna tillsammans med Thomas Holst.

– På grund av corona finns det inte så många kulturjobb för ungdomar så jag fick frågan om jag kunde hitta på något. Vi visste inte vilka ungdomarna var men oavsett erfarenhet och bakgrund så har alla en historia att berätta. Så jag föreslog att vi skulle spela in ett sommarprat med dem, säger hon.

Varför är det här projektet viktigt?

– Det finns väldigt få forum där unga kan prata om hur man upplever saker utan att en vuxen eller ens omgivning tolkar det. Jag har jobbat mycket med ungdomar och många mår dåligt och har ingen att prata med. De upplever också att de har svårt att prata med kompisar, de är rädda att de ska tycka att man är sämre bara för att man mår dåligt. Det här blir som ett ventilationsrum att berätta om hur man känner och tycker.

För flera av ungdomarna har sommarpratet varit en stor utmaning.

– Många är inte vana vid att uttrycka sig i text så det har varit en stor utmaning. Och det är läskigt att sitta och prata om sig själv, även om vi gått igenom texterna och kommit med feedback så är det läskigt att spela in. De pratar om väldigt personliga och jobbiga ämnen, om mobbning, om autism, om svåra resor över havet, om flykt och ensamhet.

Tillsammans har de haft en månad ihop - en alltför kort tid menar Irya Gmeyner.

– Det svåra har varit att sätta igång processen. Det är en process som man inte kan skynda på, man måste lära känna varandra, våga uttrycka sig, våga prata om saker. Fundera på vad man vill skriva om och vad det är man vill berätta. Så nu i slutet tänker man ”Är tiden redan slut? Vi har ju precis börjat!”.

FAKTA

Här kan man lyssna på sommarpraten:

https://malmo.se/Uppleva-och-gora/For-familjer-barn-och-unga/Malmo-Kulturskola/Malmos-Unga-sommarpratare.html

Utrikes

Hungerkatastrof väntar i coronavirusets spår

En kvinna i Jemen håller upp sin undernärda son. Arkivbild
En kvinna i Jemen håller upp sin undernärda son. Arkivbild
Foto: Hani Mohammed/AP/TT
Utrikes
Utrikes Hjälporganisationen Oxfam varnar för en global hungersnöd i spåren av covid-19. Upp till 12 000 människor om dagen beräknas kunna dö av undernäring i slutet av året.
För att förhindra en svältkatastrof behövs kraftfulla insatser från det internationella samfundet.

Coronaviruset har fått land efter land att stänga ner. Det har lett till ekonomisk recession och massarbetslöshet i stora delar av världen. Nu varnar hjälporganisationen Oxfam i rapporten "Hunger Virus" för att pandemin även kan leda till hungersnöd.

Mest akut är situationen i Venezuela, Sydsudan, Jemen och andra länder där det redan råder matbrist. I det hårt krigsdrabbade Jemen har pandemin lett till att merparten av de jemeniter som jobbar som gästarbetare i Gulfländerna blivit arbetslösa.

– De har förlorat sina jobb så de har inte haft möjlighet att skicka hem pengar till familjemedlemmar som behöver dem för att köpa mat, säger Muhsin Siddiquey som är nationell chef för Oxfam i Jemen.

Totalt rör det sig om drygt 2,3 miljarder kronor som gått förlorade i ett land där 20 miljoner människor redan lider av matbrist.

Västafrika drabbat

Även i Västafrika med länder som Burkina Faso, Tchad, Mali, Mauretanien, Niger, Nigeria och Senegal är situationen kritisk. Restriktionerna som följde av pandemin har gjort att många förlorat sina inkomstkällor.

– I våra länder är de flesta jobben i den informella sektorn. Med nedstängningen kan människor inte längre jobba och det finns inga sociala skyddsnät som i utvecklade länder, säger Azara Remalia Sanogo, regional rådgivare för Oxfam i Västafrika.

Jordbrukssektorn består främst av självhushåll och de stängda gränserna gör att det inte går att få tag i utsäde, gödsel och annat som behövs för att plantera grödor.

– Vår prioritet är att hjälpa till för att minska hungern hos befolkningen. Covid-19 är inte det största problemet i regionen utan det är hungern.

Kvinnor drabbas extra hårt av de ekonomiska effekterna av pandemin, enligt Oxfam. De arbetar ofta i småjordbruk och har en central roll för att odla och bearbeta livsmedel som sedan säljs på marknader samtidigt som de ansvarar för hemmet.

Massiva åtgärder

För att förhindra en svältkatastrof i spåren av pandemin, som kan göra att 122 miljoner människor drabbas ytterligare, krävs enligt Oxfam kraftfulla åtgärder från världssamfundet.

Det handlar bland annat om att finansiera FN:s covid-19-arbete, skriva av utvecklingsländers skulder och bygga mer rättvisa och hållbara livsmedelssystem som gynnar småskaliga producenter. Muhsin Siddique framhåller även nödvändigheten att få stopp på Jemenkriget och andra konflikthärdar,

– Säkerhetsrådet och FN:s mer inflytelserika medlemmar, som USA, Storbritannien och Sverige, behöver arbeta för ett globalt eldupphör för att få ett slut på konflikterna, säger han.

En pojke i Nairobi i Kenya får mat hos en hjälporganisation. Arkivbild
En pojke i Nairobi i Kenya får mat hos en hjälporganisation. Arkivbild
Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Sport

Toivonen från start i kväll

Toivonen med en boll i famnen på en stol på läktaren.
Ola Toivonen spelar från start mot Mjällby.
Foto: Johan Nilsson/TT
Sport
fotboll Ola Toivonen spelar från start när Malmö FF tar sig an Mjällby på Strandvallen i Hällevik i semifinalen i Svenska cupen.

Anders Christiansen är inte ens med på bänken, vilket antyder att han fortfarande inte helt återhämtat sig från skavankerna han ådrog sig mot Djurgården. I stället satsar MFF-tränaren Jon dahl Tomasson på Ola Toivonen i ”AC”:s roll som nummer tio på mittfältet, mellan de mer defensiva Oscar Lewicki och Fouad Bachirou.

På topp byter Tomasson ut hela trion som startade mot Elfsborg och spelar med Isaac Kiese Thelin mellan Sören Rieks och Arnor Traustason.

MFF:s startelva: Johan Dahlin - Jonas Knudsen, Lasse Nielsen, Anel Ahmedhodzic, Eric Larsson - Fouad Bachirou, Ola Toivonen, Oscar Lewicki - Sören Rieks, Isaac Kiese Thelin, Arnór Traustason.

Bänken: Nilsson, Safari, Molins, rakip, Innocent, Antonsson, Berget.

Matchstart 20.15. Matchen kan streamas på C More.

Inrikes

Larm om kraftig smäll i Stockholm

Polisen larmades till Stora Essingen där många hört en smäll. Arkivbild.
Polisen larmades till Stora Essingen där många hört en smäll. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Flera personer har hört en kraftig smäll vid Stora Essingen i Stockholm. Polisen larmades till platsen klockan 18.52.

– Det är flera inringare som hört av sig om att de har hört en väldigt kraftig smäll. En del uppger att de har sett någon form av rökutveckling, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson vid polisen.

Ambulans och räddningstjänst avvaktar, enligt SOS Alarm, men polisen är på plats för att undersöka händelsen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

spelaspel.se

Kommer Trump stanna i vita huset efter nästa presidentval?

Spelaspel.se Den 3 november 2020 avgörs det amerikanska presidentvalet och många undrar om Donald Trump kommer att få sitta kvar i Vita huset. Sett till att hans stående förmåga att vara immun mot diverse kontroverser har många länge sett hans andra mandatperiod som säkrad, men nu tycks coronaviruset kunna bli hans fall. I denna artikeln tittar vi närmare på vad som talar för och vad som talar emot att president Donald Trump får sitt ämbete förlängt.

Efter en skandalomsusad valkampanj chockades många när beskedet kom om att Donald Trump blev USA:s 45:e president. Den största förklaringen troddes ligga i hans populistiska approach och amerikanarnas utbredda misstro mot demokraternas kandidat, Hillary Clinton. Snart har fyra år gått sedan dess och den 3 november får vi veta om Donald Trump får sitta kvar eller inte. Intresset är ovanligt stort och redan nu går det att betta på presidentvalet – om vi ser till spelbolagens siffror ser vi snabbt att de räknar med en ny seger för Trump (1.75 i odds), men demokraternas kandidat Joe Biden ligger inte långt efter (2.05 i odds).

Vad talar för en Donald Trump-seger?

Donald Trump har varit i blåsväder för olika kontroversiella uttalanden och skandaler sedan han inledde sin valkampanj. Under hans första presidentperiod har kontroverserna fortsatt att dugga tätt, men han har alltid lyckats trolla sig ur de besvärliga situationerna med att starta nya skandaler, skylla på “fake news” eller skicka iväg några tweets. Exempelvis har det pratats om grova skattebrott och en förmodad inblandning i “Rysslandsaffären” där tydliga bevis pekar på att Donald Trumps valkampanj haft regelbunden kontakt med Ryssland, som i sin tur påverkade presidentvalet. Efter att mail läcktes ut som bevisade att han utpressat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på 3,7 miljarder kronor för att få dem att gräva fram smuts om demokraternas troliga presidentkandidat Joe Bidens son, ställdes han inför riksrätt. Något som bara hänt två presidenter före honom under landets 200-åriga historia. Föga förvånande lämnade han rättegångssalen som vinnare, vilket återigen talar för hans otroliga förmåga att slingra sig ur krissituationer och behålla det amerikanska folkets tillit.

En annan stark fördel för Donald Trump är hur starkt den amerikanska ekonomin har gått under de senaste åren. Även om detta är effekter av vad tidigare regeringar har banat vägen för så tar han ogenerat åt sig äran för landets ekonomiska framgång. På Twitter i somras skrev han följande:

“Big Rally tonight in Greenville, North Carolina. Lots of great things to tell you about, including the fact that our Economy is the best it has ever been. Best Employment & Stock Market Numbers EVER. I’ll talk also about people who love, and hate, our Country (mostly love)! 7:PM”

Coronaviruset är Trumps stora hot

Den 3 november avgörs alltså valet men kampanjandet har börjat för länge sedan. På demokraternas sida ser det ut som att Joe Biden kommer att bli deras kandidat. Flera favoriter har redan fått erkänna sig besegrade och nu är det Biden eller Bernie Sanders som gäller. Sett till Sanders vänsterpolitik är det inte särskilt troligt att han blir demokraternas kandidat, men samtidigt har Joe Biden varit i blåsväder för att flera gånger ha anklagats för att ha betett sig olämpligt mot kvinnor vilket kan vara till Sanders fördel.

Om det blir Joe Biden eller Bernie Sanders som ställs mot Trump är nog inte något presidenten oroar sig över just nu. Hans primära fokus bör vara det omskrivna Coronaviruset som kommit till USA. Nu har han stoppat alla till USA från Europa, men det är på hemmaplan han måste agera istället. Sett till att 27 miljoner amerikaner saknar sjukhusförsäkring och därmed inte har råd att vara sjuka från jobbet, kommer viruset att sprida sig som en löpeld.

Med Coronaviruset har också handeln avstannat vilket lett till kraftiga nedgångar på börsen. USA kan komma att drabbas hårt av detta och då den starka ekonomin länge har varit Trumps stöttepelare kan ett fortsatt börsras bli hans dödsstöten för hans kandidatur.

Under de närmsta månaderna lär vi se en del svängningarna i spelbolagens odds för Donald Trump och Joe Biden. För den som vill spela på presidentvalet så gäller det att hålla sig uppdaterad framöver.

Sport

Toivonen från start mot Mjällby

Ola Toivonen gör sin första match från start i Malmö sedan 2008.
Ola Toivonen gör sin första match från start i Malmö sedan 2008.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport

Ola Toivonen gjorde i förra omgången comeback i allsvenskan när han fick ett inhopp i 0–1-förlusten borta mot Elfsborg.

Nu får den förre landslagsanfallaren chansen från start när Malmö FF gästar Mjällby i svenska cupens semifinal på Strandvallen.

Den skånska storklubben har vunnit hela sex SM-guld på 2000-talet men i det inhemska cupspelet har det gått trögare. Malmö FF jagar sin första triumf i svenska cupen sedan 1989.

För det krävs seger mot Mjällby i kväll och sedan finalvinst mot antingen Elfsborg eller IFK Göteborg som möts i den andra semifinalen på Borås arena.

En som dock saknas i MFF är mittfältsstjärnan Anders Christiansen som dras med en skada.

Malmö

Bilist körde på elscooter och smet

Malmö
Malmö Vid kvart över fem-tiden på torsdagseftermiddagen krockade en personbil med en elscooter i korsningen mellan Möllebogatan och Stenkällevägen på Videdal i Malmö.

När polis och ambulans kom till platsen hade bilisten kört därifrån medan föraren av elscootern var kvar skadad på platsen. Föraren fördes med ambulans till sjukhus.

Personbilen som ska ha varit inblandad i olyckan hade på torsdagskvällen ännu inte anträffats.

Inrikes

Pant på mobiler och paddor utreds

Klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) är glad över att regeringen beslutat om en strategi för en cirkulär, mer hållbar ekonomi.
Klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) är glad över att regeringen beslutat om en strategi för en cirkulär, mer hållbar ekonomi.
Foto: Magnus Andersson/TT
Inrikes
Inrikes Pant på mobiltelefoner, mer återbruk av byggmateriel och minskad plastanvändning.
Det kan bli konkreta effekter av regeringens antagna strategi för en cirkulär ekonomi.

– Vi måste titta på alla flöden av material som vi har i vårt samhälle så att vi kan återbruka, återvinna och undvika att bryta nya jungfruliga material, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP).

Det är, enligt Lövin, en av essenserna i den nationella strategi för hur Sverige ska ställa om till en så kallad cirkulär ekonomi.

– Men vi måste också minska avfallsmängderna, vi håller på att drunkna i sopor.

De konkreta handlingsplanerna för hur strategin ska omsättas i praktiken finns dock inte ännu.

– Men pantsystem kan vara bra, det har vi sett fungerar väldigt bra för pet-flaskor. Nu utreder vi om man kan införa pant på småelektronik som mobiltelefoner, paddor och bärbara datorer, säger miljöministern.

Hon tillägger att en mycket liten del, enligt hennes uppgift bara en procent, av de viktiga mineraler och metaller som används i sådan elektronik återvinns och återanvänds.

Under hösten kommer utredningsförslag om hur engångsartiklar i plast ska kunna ersättas av sådant som kan användas fler gånger och som inte är av plast. Mål för återvinning av byggmaterial ska höjas och regler för att minska förbränning av insamlat material skärps.

Miljöpartiet ska i förhandlingarna inför regeringens budgetproposition driva krav på att en halv miljard kronor per år ska anslås fram till och med 2023 för stöd till forskning och innovativa företag som arbetar med kretslopp och hållbara miljölösningar.

Lars Larsson/TT

NÄSTA ARTIKEL