Sofia Jakobsson , här i träningstagen tillsammans med Elin Rubensson, hoppas på spel i gruppfinalen mot USA. Foto: TT

Jakobsson tror på stora ytor mot USA

FOTBOLL Matcherna mot Chile och Thailand är historia. Nu börjar VM på allvar för Sverige när USA väntar på torsdag – och då hoppas Sofia Jakobsson och Stina Blackstenius på att få spela igen.

De båda anfallsstjärnorna fick sitta på bänken när Sverige mötte Thailand, men Sofia Jakobsson hade förståelse för förbundskaptenen Peter Gerhardssons beslut.
– Den här matchen behövdes lite andra kvalitéer och det visade sig också vara en bra nyckel, förklarade Jakobsson för Sportbladet.
– Man vill alltid spela, alla spelare som är på ett VM tror jag vill vara med och spela men sen är det Peter (Gerhardsson) som tar ut ett lag och de som hoppar in. Det var ingen speltid för mig, men jag ska göra allt jag kan för att få vara med mot USA.
Sofia Jakbosson påpekade att hennes fart kan passa bra mot ett lag som USA.

– Det känns som att det kommer öppnas upp med större ytor och de kommer vilja trycka upp så det kommer bli större ytor att löpa på, så det passar mig mycket bättre. Vi kommer att behöva kontra mot dem för att ha någon chans att vinna så att det är klart att snabbhet betyder mycket, sa Jakobsson till SVT Sport. efter måndagens träning.
För Sportbladet förklarade hon också att hon har goda minen av spel mot USA, från matchen i OS 2016 då Sverige vann.
– Jag tänker goda minnen. Vi tog oss långt. Vi brukar alltid ha tajta matcher mot USA och det kommer att bli så den här gången också.

Både Sverige och USA är klara för åttondelsfinal redan innan den sista gruppspelsmatchen är spelad.
Om Sverige vinner får man möta Spanien, som slutade tvåa i sin grupp efter att ha spelat oavgjort mot Kina på måndagen. En förlust innebär att Kanada (troligast) eller Nederländerna står på programmet.
– Vi vill vinna mot USA, det finns inget annat. Om vi gör en bra prestation så kommer det så klart stärka vårt självförtroende och känna att vi verkligen kan gå hela vägen, sa Olivia Schough till Expressen.
Hon trodde inte heller att det blir en liknande match som i OS, där det svenska laget parkerade bussen i straffområdet och gick vidare på straffar.

– Det skulle förvåna mig om det blir en sån match. OS blev lite annorlunda eftersom vi spelade så dåligt i gruppspelet och vi hittade ett sätt att vinna på. Jag hoppas att det inte blir så ni, det är inte så kul att spela så, sa Olivia Schough.
– Det gäller att steppa upp lite nu. Vi vet i gruppen att vi är starka mot bra motstånd. Det är inte många lag som tycker om att möta oss. Framför allt inte USA, hoppas jag. Vi har gott självförtroende.

Sportresultat

Sport i dag