recension

Sjukt kul på Fredriksdalsteatern

Foto: Mikael Lindell Bohlin
Artikel recension Var god dröj! Komedi av John Chapman i översättning av Adde Malmberg. Premiär på Fredriksdalsteatern i Helsingborg den 14 juni, spelas till och med den 11 augusti.

Det är inte lätt att bli gammal, förvirrad och lite vilsen i tid och rum. Än mindre lätt blir det när man i den här fasen av livet måste uppsöka ett sjukhus där personalstyrkan är minimal, sängarna är få, datorerna har pajat och det pågår en ombyggnad. Men vad ska man göra? Skratta åt eländet?

I komedin Var god dröj! håller teaterchef Eva Rydberg och hennes gäng på och bakom scen upp en skrattspegel som skildrar en situation som vi är många som känner igen oss i. Man skrattar men känner också att det kommer läskigt nära sanningen. Var god dröj blir lite av ett – kanske inte debatt-inlägg men väl ett skratt-inlägg i satirens form, Pjäsen har också många drag av klassisk förväxlingsfars med komiskt skruvade karaktärer och detaljer, till exempel ett urval av knäppa dialekter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Källor: Sarkozy ett steg närmare rättegång

Frankrikes tidigare president Nicolas Sarkozy. Arkivbild.
Foto: Kamil Zihnioglu/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En appellationsdomstol i Paris har avslagit en begäran från Frankrikes tidigare president Nicolas Sarkozy om att stoppa en utredning om misstänkt olaglig kampanjfinansiering, uppger juridiska källor.

Beslutet innebär att en eventuell rättegång i fallet nu är mer sannolik.

Det gäller misstankar om att Sarkozy och hans medarbetare i sin valkampanj 2007 använt miljontals euro från den dåvarande libyska regimen under Muammar Gaddafi.

Sarkozy har dock fortfarande möjligheten att överklaga på nytt, till sista instans.

Kultur och nöje

Ryan Reynolds bud på fotbollsklubb överraskar

Skådespelaren Ryan Reynolds vill investera i fotbollsklubben Wrexham. Arkivbild.
Foto: Steve Luciano/Ap/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Skådespelaren Ryan Reynolds ("Deadpool") har tillsammans med skådiskollegan och "It's always sunny in Philadelphia"-skaparen Rob McElhenney lagt ett överraskande bud på den walesiska fotbollsklubben Wrexham, skriver Deadline.

Klubben spelar i den engelska ligans femte division och skriver på sin hemsida att den ska ta ställning till budet och den "vision för laget" som de två intressenterna ska lägga fram, detta efter en omröstning där medlemmarna med en överväldigande majoritet röstat för att diskussionen skulle fortsätta.

Köpesumman uppges vara av "nominellt värde" men innehåller också en direktinvestering på motsvarande 25 miljoner kronor.

Inrikes

16-åring häktad för Eskilstunamord

En 16-årig pojke häktas misstänkt för mord på en jämngammal pojke i Eskilstuna. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Den 16-åring som misstänks ha mördat en jämnårig pojke i Eskilstuna i förra veckan häktas på sannolika skäl.

Han förnekar brott och motsätter sig både häktning och restriktioner, rapporterar Eskilstuna-Kuriren.

Det var vid åttatiden på kvällen den 17 september som en pojke sköts utomhus inför flera vittnen i Eskilstuna. Han avled senare på sjukhus av sina skador.

Den häktade misstänks även för mordförsök på den mördades sällskap vid mordtillfället, även han 16 år gammal.

Utrikes

Schweizare röstar om pappaledighet

Betald pappaledighet kan snart bli verklighet i Schweiz. Arkivbild.
Foto: Isabell Höjman/TT
Utrikes
Utrikes

På söndag går schweizarna till valurnorna för att säga sitt om något som redan är verklighet i stora delar av Europa: betald pappaledighet.

I september i fjol gav parlamentet i Bern klartecken till två veckors betald ledighet för nyblivna pappor. Högerpopulistiska Schweiziska folkpartiet (SVP) röstade dock mot förslaget och samlade in tillräckligt många namnunderskrifter för att få till stånd en folkomröstning, något som ofta används för att avgöra politiska stridsfrågor i direktdemokratin Schweiz.

Om förslaget går igenom skulle föräldralediga pappor få 80 procent av sin lön under två veckor, med ett tak på 196 schweizerfranc om dagen, motsvarande drygt 1 900 kronor.

Alla politiska partier förutom SVP står bakom förslaget och opinionsmätningar visar ett folkligt stöd på över 60 procent.

Ekonomi

Trots virusoro – förbättrat tyskt affärsklimat

Det tyska affärsklimatet fortsätter att förbättras, enligt forskningsinstitutet Ifo. Arkivbild.
Foto: Michael Probst/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Trots ökad smittspridning av coronaviruset fortsätter affärsklimatet i Tyskland att förbättras för fjärde månaden i rad. De tyska företagen bedömer sin nuvarande affärssituation bättre än månaden före, enligt forskningsinstitutet Ifo:s månatliga mätning. Ifo-indexet steg till 93,4 i september från den reviderade siffran 92,5 i augusti.

"Den tyska ekonomin stabiliseras trots stigande smittotal", säger Ifo-chefen Clemens Fuest i ett skriftligt uttalande.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Nytt skolår – nya utgifter

Axofinans Ett nytt skolår innebär en hel del att tänka på. Barnen behöver ofta nya kläder, nya skor, ny ryggsäck samt nya anteckningshäften och dylikt.

Detta kan kännas som en hård smäll mot plånboken, särskilt med tanke på den nuvarande världssituationen, men det är oundvikliga och nödvändiga kostnader det gäller. Det finns dock sätt att spara pengar på dessa utgifter, om man planerar rätt och försöker strama åt budgeten. Man kan exempelvis köpa produkter i andra hand, sälja förra årets kläder och accessoarer, och se till att man köper produkter som håller i längden.

Den kommande perioden är hektisk för föräldrar runtom landet, eftersom ett nytt skolår befinner sig precis runt hörnet. Början av ett nytt skolår brukar vara en spännande händelse för barn, men innebär en hel del utgifter och bekymmer för föräldrarna. Barn växer snabbt, särskilt under de tidigare åren, och ett nytt skolår innebär därmed helt nya kläder och ny skolutrustning. Det är därför viktigt att man ser till att budgeten kan klara av detta. Processen kan upplevas som rätt frustrerande, men med rätt strategi behöver inte det nya skolåret vara så pass läskigt som det kanske verkar. Det här är vad man bör tänka på.

Sälj det som inte längre kommer användas

Produkterna som man införskaffat året innan är nog antingen för små eller för slitna för det nya skolåret, men det innebär inte att man bör slänga dem. Lägger man ut det gamla, exempelvis på marknadsplatser på nätet, kan man få in mer pengar för det nya, samtidigt som man värnar om miljön och ser till att andra barn får tillgång till bra kläder. Det som inte går att sälja går altid att donera till välgörenhet och dylikt, för att se till att inget går till spillo.

Köp andrahandsprodukter

Även om man inte känner sig bekväm med att köpa kläder i andrahand åt sina barn, finns det en hel del andra produkter man kan köpa begagnat inför det nya skolåret för att spara pengar. En ordentlig ryggsäck kan kosta en rejäl peng, men det går att hitta massvis med bra ryggsäckar på nätet, som inte sett mer än ett några månaders användning.

Även elektronik, såsom miniräknare eller mobiltelefoner, går utmärkt att köpa i andrahand. Detta är särskilt rekommenderat för yngre barn, eftersom de inte är särskilt varsamma över sina elektroniska ägodelar.

Ibland är det viktigt att söka hjälp

Barnen och deras behov bör alltid komma först. Därför är det viktigt att se till att man håller sig till en budget och ser till att det finns pengar över för det nödvändiga innan skolåret börjar. Men ibland slår saker och ting snett, vilket innebär att man måste söka hjälp på annat håll. Med hjälp av ett privatlån kan man se till att allting fortlöper som vanligt, även när det går fel i karriären eller i ekonomin. Ett privatlån från rätt bank är alltid att föredra framför sms-lån och dylikt, eftersom räntorna är lägre och företagen tenderar att vara mer seriösa samt uppriktiga.

Återanvänd inom familjen

För den större familjen är det alltid bra att återanvända vid möjlighet, istället för att köpa nytt år efter år. Återanvändning av skolprodukter och kläder är något som både skonar miljön, men även plånboken. Det känns även vanligtvis mycket bekvämare för barnen än att köpa in begagnade kläder och dylikt från annat håll.

Långsiktig planering lättar på stressen

Att uppfostra barn är dyrt – det vet alla. Men med långsiktig ekonomisk planering behöver man inte uppleva onödig stress inför varje skolår. En ordentlig buffert och en rimlig budget är allt som behövs för en god hushållsekonomi. Investering är ytterligare en faktor att fundera över, eftersom bra investeringar kan säkerställa barnens framtid och se till att varje nytt år blir enklare ekonomiskt än det föregående.

Sammanfattningsvis kan man göra följande för att underlätta ekonomiskt inför det nya skolåret:

– Spara pengar genom att köpa produkter i andrahand. Detta är ett utmärkt alternativ för mindre familjer och för familjer som värnar om miljön.

– Spara pengar genom att återanvända produkter inom familjen. En självklarhet för den större familjen.

– Sälja gamla produkter inför det nya skolåret.

– Lägga undan pengar för en buffert och hålla sig till en god, välanpassad budget.

Skurup

Fräck stöld på tågperrongen - polisen efterlyser vittnen

Ett tåg och folk som väntar.
Foto: arkivbild
Skurup
Skurup

En kvinna i 30-års åldern utsattes för en grov stöld på tågperrongen i Skurup i onsdags. Det var på eftermiddagen, kvart i fyra, då kvinnan väntade på tåget som stölden inträffade. En man kom fram och ryckte i kvinnans väska och sade åt henne att släppa den. Kvinnan höll emot en kort stund, men släppte sedan taget. Mannen tog väskan och sprang i väg. Kvinnan förlorade kläder, mobiltelefon, en plånbok med bank- och id-kort samt 2 600 kronor i kontanter. Tyvärr fanns även kvinnans förlovningsring i guld med en diamant i väskan. Ringen värderas till 7 750 kronor enligt uppgift till polisen. Det finns vittnen till händelsen och polisen uppmanar dessa att höra av sig till myndigheten på nummer 114 14. Händelsen polisanmäldes inte förrän långt senare än den inträffade varför polisen inte kom till platsen. Signalement på tjuven är cirka 185 till 195 centimeter lång. Han har kort mörkt hår och var klädd i grå mjukisbyxor, svart hoodie och hade luvan uppfälld i samband med stölden.

Inrikes

Större andel elever gymnasiebehöriga

Andelen behöriga elever till gymnasieskolan ökar. Arkivbild
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Andelen behöriga elever till gymnasieskolan ökar. Behörigheten har förbättrats i alla elevgrupper.

I år är 85,6 procent av niondeklassarna behöriga till gymnasieskolans nationella program, visar färsk statistik från Skolverket. Det innebär en ökning med 1,3 procentenheter från föregående år.

"Det är glädjande att resultaten förbättras, trots pandemin och vårens utmaningar", säger Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson i ett pressmeddelande.

Större andel flickor

Av de totalt 114 000 elever som gick ut årskurs 9 i våras är det en större andel behöriga flickor, 87 procent. Vilket innebär en ökning med 1,1 procentenheter jämfört med föregående år. Pojkarnas behörighet ökade med 1,5 procentenheter till 84,3 procent.

"Att flickor generellt presterar något bättre än pojkar har varit konstant under en lång tid och mönstret ser likadant ut i andra länder. I Sverige har skillnaderna minskat och pojkarna har förbättrat sina resultat flera år i rad", säger Peter Fredriksson.

Elevernas behörighet skiljer sig även beroende på deras bakgrund. Statistiken visar att antal år i svensk skola påverkar behörigheten. Lägst behörighet har den grupp av elever som invandrat till Sverige under årskurs 6–9, andelen behöriga i denna grupp är endast 32 procent.

Föräldrars utbildning

"Skolorna behöver utveckla arbetet med att organisera och bedriva en undervisning som gör att fler elever som kommit sent in i det svenska skolsystemet lämnar grundskolan med behörighet att studera vidare", säger Peter Fredriksson.

Föräldrarnas utbildningsnivå är den faktor som har störst betydelse för elevernas resultat. Av de eleverna vars föräldrar har eftergymnasial utbildning är 93 procent behöriga till något nationellt program jämfört med 77 procent av eleverna vars föräldrar har högst gymnasieutbildning.

Skåne

Höstrusket gör kort visit

Fredagens och lördagens regn rundas av med en solig söndag
Foto: Emilio Morenatti
Skåne
Skåne Hög tid att plocka fram regnponchon och myströjan ur garderoben, nu gör de senaste dagarnas sommarvärme ett uppehåll.

Men även om helgen bjuder skåningarna på regn och rusk istället för sol och värme är ännu inte den meteorologiska hösten här.

– Den har bara tagit sig ner till Norrland och de nordligaste delarna av Svealand än så länge. Men det kan man säga om helgen i Skåne är att en del regn kommer att passera, säger Sandra Fyrstedt, meteorolog på SMHI.

”Rejäla regnmängder”

Låt dig inte luras av den stjärnklara natten mot fredag, när morgonljuset gryr börjar molnen att skockas över länet. En del regn förväntas falla redan under dygnets inledande halva, men det är först mot kvällen som ett större regnområde ser ut att dra in över Skåne och Danmark.

– Det finns indikationer på att det kan bli rejäla regnmängder, men det är lite osäkert hur mycket det blir på respektive plats. Som det ser ut nu kommer det mesta av regnet att falla på den danska sidan, men det kan även komma in över Skåne, säger Sandra Fyrstedt.

I regnets spår blir även dagstemperaturen på fredagen något lägre än tidigare i veckan, runt 15 grader.

– Det blåser även upp lite i samband med regnet på den senare delen av dagen. En frisk ostlig vind som i byarna kan komma upp till 18-19 sekundmeter längs kusten, säger Sandra Fyrstedt.

Värmen kommer åter

Framåt småtimmarna på fredagen drar regnområdet sig bort och natten ser ut att bli hyfsat klar. Det ostadiga vädret fortsätter dock att gäcka skåningarna även under lördagen.

– Under dagen blir det ganska mycket moln och framåt kvällen passerar ett regnområde förbi, säger Sandra Fyrstedt och tillägger:

– Det är lite osäkert om det drar in över land eller om det håller sig till havs, men som det ser ut nu kommer det att härja över Skåne.

Men så, med söndagens soluppgång, träder veckans vackra sensommarväder åter in. Skåningarna ser då ut att bjudas på sol, temperaturer runt 20 grader - och blåst.

– Det kommer att upplevas som blåsigt. Tidvis frisk ostlig vind som i byarna kan komma upp till mellan 15 och 19 sekundmeter, säger Sandra Fyrstedt.

NÄSTA ARTIKEL