Skådespelaren Alexander Abdallahs debut som filmregissör får SVT-premiär på måndag. Foto: Dejmis Rustom Bustos.
Ur filmen Jag skiner inte utan er mina bröder. Foto: Eric Ivar Persson /Carbs Collective AB

Prisad kortfilm får SVT-premiär

Alexander Abdallah var en av de fyra, unga skådespelarna i Oscar Liljas försvinnande på Hipp i våras. Minst lika viktigt för honom som teatern är dock film och på måndag visas hans prisade kortfilm Jag skiner inte utan er mina bröder i SVT.
– Jag ville hitta ett sätt att prata om det här med dödsskjutningar ur ett barnperspektiv, säger han om debutfilmen.

Jag skiner inte utan er mina bröder Producent: Gilda Naumanen, Adam Lunneborg Produktionsbolag: Carbs Film
Manusförfattare: Alexander Abdallah
Fotograf: Eric Ivar Persson
Klippare: Eric Ivar Persson
Musik: The Land Below (Erik Lindestad)
Medverkande: Alexander Kwiek, Mustafa Al-mashhadani, Daniel Djordjevic, Leonardo Kwiek
Visas:
Visas i SVT1 måndag 17/6, 19.25
Visas även i kortfilmspaket på Panora i Malmö, söndag 16/6 med introduktion av regissören Alexander Abullah och skådespelaren Mustafa Al-mashhadani

Alexander Abdallah är uppvuxen i Gränby, en förort till Uppsala, men har gått scenskolan i Malmö och inlett sin skådespelarkarriär på Malmö stadsteater och Helsingborgs stadsteater. Parallellt med det har han arbetat med film som regissör och manusförfattare och betonar att det inte är konstformen utan berättelsen som är viktigast för honom.
– Jag har så mycket jag vill säga och berätta och när jag får ett ämne vet jag aldrig vilken form jag ska göra det i, säger han och fortsätter:
– Vi lever i en tid när vi som är andra generationens invandrare blir vuxna och äntligen börjar få utbildning och kunskap så att vi kan berätta våra berättelser utan första generationens och medias bild. Jag har fötterna i två världar och har kunskap att göra ett verk som riktar sig till båda. I min film vill jag gå emot förortsnormen, machonormen och fördomar. Och så gillar jag att provocera.

I Jag skiner inte utan er mina bröder möter vi en ung pojke vars tre storebröder har fallit offer för dödsskjutningar i Malmö. Pojken hanterar sorgen genom att drömma sig bort till en skogskoja där han kan fantisera fram sina bröder.
Filmen är nästan helt utan dialog och i ett drömskt och poetiskt bildspråk varvas scener med bröderna i förortsmiljö med drömscener av dem med röda rosenkransar på huvudena. Själva skjutningarna skildras symboliskt med röda rosenblad som faller mot marken.

Idén till handlingen föddes när Alexander Abdallah jobbade på Malmö stadsteaters teaterkollo och träffade massor av barn.
– Det var samtidigt en period med mycket dödsskjutningar i Malmö, berättar han. Jag insåg att det är så många barn som har syskon som dör, att så många av dem som skjuts har småbröder och småsystrar. För mig är det så sjukt att svenska barn ska vara med om det här och att det är sådan skillnad i upplevelser beroende på var i en stad man bor.
Eftersom Alexander Abdallah arbetade mycket med barn och barnteater kändes det också naturligt med ett barnperspektiv.
– Från början tänkte jag mig en barn- eller ungdomsbok men till slut landade idén i en film.

Filmen gjordes med hjälp av ett stipendium som Alexander Abdallah fick när han gick ut scenskolan och var först planerad som en trailer till en tänkt långfilm utifrån berättelseidén.
– Men när vi gjorde trailern fick vi så bra material att vi bestämde oss för att klippa om den till en kortfilm, berättar Alexander Abdallah.

Hur hittade ni de fyra killarna som spelar bröderna i filmen?
– Den äldsta går på scenskolan men de tre andra är från Lindängen. När jag castade för filmen nappade inte rätt personer så vi fick streetcasta i förorterna. En kompis hjälpte oss att samla ihop ett gäng på 10-12 killar i Lindängen. De visade oss området och vi märkte att det fanns en öppenhet kring våra idéer. Vi tog bilder av alla och hörde sedan av oss till tre av dem. De här killarna lever mitt i verkligheten som filmen vill skildra och det var mäktigt att få ha dem med.

Jag skiner inte utan er mina bröder har visats på Göteborgs filmfestival, på Buff, på bio av Folkets Bio och på kortfilmfestivalen Pixel där den också fick flera priser och Alexander Abdallah har hunnit få många publikreaktioner.
– Det är väldigt många som blivit berörda och de bästa reaktionerna har kommit från lite äldre svenskar som varit helt tagna efteråt. Då känner jag att jag har lyckats. När den visades under Buff var de många förortskids, killar, som skrattade åt det här med blommorna i håret och det känns så tydligt att de blir obekväma för att jag går emot normerna.
– Det är så viktigt att vi inte är slavar under de här normerna, fortsätter han med eftertryck. Det är när vi kommer förbi dem vi kan göra det vi vill, jaga drömmar och bli det vi vill.

I framtiden vill Alexander Abdallah gärna utveckla sin kortfilm till en långfilm eller tv-serie men innan dess har han andra filmprojekt på gång.
– Nästa film blir också en kortfilm och jag fortsätter lite på samma tema. Den ska handla om hur just förortsnormerna och jargongen där dödar drömmar och skapar en ond cirkel som får unga killar att stanna kvar.
I sommar ska manus till den filmen skrivas och pengar sökas från SFI:s utvecklingsfond, så även om Alexander Abdallah är sommarledig från Malmö stadsteater, där han ska medverka i Minnesstund på Hipp till hösten, är han långt ifrån ledig själv.
– Inspelning planerar vi till nästa vår, säger han.
Och filmplanerna tar inte slut där, tankarna snurrar även kring film nummer tre.
– Där tänker jag att jag måste bryta min konstnärliga bana och kanske inte alls prata om män, säger Alexander Abdallah. Jag har varit inne på kvinnoperspektiv i orten och på heder eftersom jag växte upp väldigt nära det.

Allra närmast i tid ligger ändå visningen av Jag skiner inte utan er mina bröder i SVT. På måndag 17 juni 19.25, precis före Rapport, är det dags.
– Jag tror att många kommer att bli chockade för att den kommer lite från ingenstans, säger Alexander Abdallah. Men jag hoppas att chocken snabbt landar i – wow, vad är det här? Det ska bli jättespännande!

Jag skiner inte utan er mina bröder Producent: Gilda Naumanen, Adam Lunneborg Produktionsbolag: Carbs Film
Manusförfattare: Alexander Abdallah
Fotograf: Eric Ivar Persson
Klippare: Eric Ivar Persson
Musik: The Land Below (Erik Lindestad)
Medverkande: Alexander Kwiek, Mustafa Al-mashhadani, Daniel Djordjevic, Leonardo Kwiek
Visas:
Visas i SVT1 måndag 17/6, 19.25
Visas även i kortfilmspaket på Panora i Malmö, söndag 16/6 med introduktion av regissören Alexander Abullah och skådespelaren Mustafa Al-mashhadani