Amanda Ginsburg är nu ute med turnén Vill du fly med mig från vardan och till sommaren är en rad spelningar på gång. Dessutom skriver Ginsburg på nytt material och planerar att spela in albumet till höst. Foto: Sima Korenivski

Kultur- och nöjesredaktionens bästa sommartips

Sommaren är fylld av roliga evenemang. Därför har vi bett kultur- och nöjesredaktionen att lista sina favoirter. Nu har turen kommit till Maria Zandihn.

Konsert: Nej det är ingen utomhuskonsert men det är heller inte varje dag som man har chans att se Lissie spela i Malmö. Denna singer-songwriter som rör sig mot folk/rockhållet ger kvällen till ära en konsert där hon tolkar om sina äldre låtar med bara piano som instrument. Jag tror och hoppas att det blir hur bra som helst. Lissie spelar på Palladium den 18 juni.

Festival: Är det en artist som som du inte får missa i sommar så är det pop-och jazzsångerskan Amanda Ginsburg som spelar både på Ystads jazzfestival den 3 augusti (på Solhällan i Löderup), och på Malmöfestivalens Gustavscen den 15 augusti. Att hon belönades med en grammis i början av året för sin debutplatta Jag har funderat på en sak, säger rätt mycket. Sommarjazz när det är som bäst paketerat i små poppiga fodral.

Scenkonst: Rickard Söderberg har under hösten och våren kört Allsång på Operan som precis som det låter som varit allsång i Malmö operas lokaler. Nu flyttar Söderberg och hans medhjälpare ut till Stora scenen på Stortorget under Malmöfestivalen men kör samma koncept som på Operan. Sjung med i operastycken, musikallåtar och andra gamla pärlor som är handplockade av Söderberg själv. Det kommer att bli en fantastisk stämning. Reservera den 11 augusti redan nu.

Konstutställning: Om det är en sommarkonstutställning du inte får missa så är det Patricia Piccininis En kærlig verden som visas på Arken i Köpenhamn fram till och med den 8 september.
I konstnären Patricias Piccininis värld blandas science fiction, surrealism, biologi och vetenskap. För hur kan alla förändringar som vi står inför när det gäller både klimat och teknik påverka oss och inte minst djurriket (med tanke på både genteknik och artificiell intelligens)? Piccininis konst tar oss på en resa till en värld jag aldrig skådat tidigare och jag fullkomligt älskar alla tankar den väcker.

Film­: Benjamin Christensens originella stumfilm Häxan från 1922, visas med livemusik fredagen den 26 juli. Det är guldbaggevinnaren Matti Bye och den finska kompositören Lau Nau som sätter sina moderna uttryck och elektroniska landskap på den kultförklarade filmen.
Att filmen visas på Garnisonsplanteringen i Kirseberg, där häxor faktiskt brändes på bål under 1500- och 1600-talen, kommer med all säkerhet att förstärka intrycken. Ruggigt, men förmodligen väldigt häftigt också. Visningen börjar klockan 22.00.

Museum: Glyptoteket är ett av mina favoritställen i Köpenhamn. Magisk och pampig miljö och arkitektur, fantastiska skulpturer från antiken och en konstutställning med målningar av bland andra Vincent van Gogh, Paul Cézanne och Paul Gauguin. Passa även på att ta en fika i den berömda vinterträdgården.

I hängmattan: Jag älskar poddar och det finns en hel del intressanta där du kan lära dig massor av spännande saker. Spana in exempelvis Algoritmen och Dumma människor. Vill du höra om livsöden (tyvärr ofta ganska sorgliga sådana) så kan jag rekommendera Verkligheten i P3. Naturligtvis har vi en hel sommar framför oss med spännande sommarpratare i Sommar i P1 också.