Nyheter

Klassisk boxermotor i ny och tystare modell

Nya Forester har växt på längden och bredden jämfört med föregångaren – den är 15 millimeter längre och 20 millimeter bredare. Markfrigången ligger på 220 millimeter.Foto: Ia Wadendal
Artikel Nyheter Nya Subaru Forester E-Boxer är en trygg och säker arbetshäst. Men trots ny elhybridteknik släpper bilen ut alldeles för mycket koldioxid.
PREMIUM

Visst blir det en fin färgmatchning när Subaru Forester E-Boxers metallicgröna lack stryker förbi de gyllengula rapsfälten längs de skånska grusvägarna. Men särskilt grön är inte bilen trots hybridtekniken. Den lilla elmotorn på 17 hästkrafter märks knappt. Bara när vi rullar ut från parkeringen efter att ha hämtat bilen hos Subaru i Arlöv är färden tyst några minuter. Resten av provkörningssträckan är det bensinmotorn som arbetar – och siffrorna på utsläppen andas inte miljövänlighet direkt.

Med hjälp av elhybridtekniken ska nya Forester lyckas få ned förbrukningen och utsläppen med runt tio procent, enligt tillverkaren. Trots det släpper ut Forester E-Boxer ut 181 gram koldioxid per kilometer, enligt körcykeln WLTP. Om man jämför med elhybriderna från Honda och Toyota – som ligger på 126 och 105 gram per kilometer – finns det onekligen anledning att höja på ögonbrynen. Bränsleförbrukningen ligger omkring 0,7 liter milen under provkörningen, vilket väl får betraktas som väldigt bra för en bil av den här storleken.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Ytterligare två dödsfall med covid-19

Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Inrikes
Inrikes

Ytterligare två personer med bekräftad covid-19 har rapporterats döda i Sverige.

Därmed har 5 878 smittade avlidit i landet, enligt Folkhälsomyndigheten.

Totalt har 90 289 personer bekräftats smittade av covid-19.

På de allra flesta ställen i Sverige är smittonivån ganska stabil, säger statsepidemiolog Anders Tegnell, men det ser olika ut i olika delar av landet. Bland annat Västerbotten har haft en kraftig ökning de senaste dagarna.

En majoritet av regionerna befinner sig i normalläge och antalet coronapatienter inom intensivvården är låg, säger Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd, Socialstyrelsen. Hon beskriver läget som stabilt inom vård och omsorg.

Kultur och nöje

Inget besked om publiklättnader för kulturen

Biografer och andra kulturverksamheter får fortsätta att förhålla sig till en gräns på 50 personer. Arkivbild.
Foto: Emma-Sofia Olsson / SvD / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Den hårt pressade kultursektorn får det fortsatt tufft efter dagens beslut. Regeringen avvaktar med besked om att lätta på restriktionerna.
– Det är klart att vi hade hoppats på att det skulle komma ett positivt besked, säger Joppe Pihlgren, verksamhetsledare för Svensk live.

Lättnader av publikrestriktioner har varit hett efterlängtade av en bransch där intäkterna varit mycket begränsade sedan starten av pandemin.

Hoppet ökade också tidigare i höstas när Folkhälsomyndigheten i sitt remissvar begränsade avståndet för sittande publik till en meter (i stället för två) och föreslog ett tänkt maxtak på 500 personer.

Men något sådant besked kom inte under torsdagens presskonferens där regeringen meddelade att den avvaktar med att lämna besked om lättnader av restriktionerna, trots att tanken var att ändringarna skulle träda i kraft så snart som den 1 oktober.

– Det beror på den smittökning som vi ser nu. Remissvaret vi fick från Folkhälsomyndigheten var under förutsättning att smittspridningen var på en låg nivå, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Konsekvenser på sikt

Peter Fornstam, vd för Svenska Bio är uppgiven:

– Det är intressant att man talar om att smittspridningen sker på barer och restauranger. Där har man ju obegränsat antal. Det är en intressant brist på logik här. Vissa näringar har inte den här gränsen, de tillåts använda sunt förnuft. Men vi får inte göra det. Vår verksamhet som vi bedriver den nu borde innebära mindre smittspridning än på en bar. Det här får ju konsekvenser för oss på sikt, hur länge ska vi sitta med fulla hyror och personal?

TT: Om publikrestriktionerna förändras är ni redo att ta emot en större publik?

– Det är en knapptryckning bort. Vi har gjort en dragning om alla åtgärder för kulturministern och där var även Folkhälsomyndigheten närvarande. Jag tycker att vi har redovisat att vi tar det här på största allvar.

"Hoppats på besked"

Joppe Pihlgren, verksamhetsledare för Svensk live är inte nöjd med beskedet.

– Vi hade hoppats att det skulle komma ett besked för en vecka sedan, snart är det första oktober. Man bygger inte ens små evenemang på hur kort tid som helst, det krävs en framförhållning. Det är struligt, säger han.

– Samtidigt har vi respekt för att det är en pandemi och att man behöver ta hänsyn till folks liv och hälsa. Men det är klart att vi hade hoppats på att det skulle komma ett positivt besked där man ändrar ordningslagen, höjer 50-gränsen och att man ska få spela live på restauranger.

Miranda Sigander/TT

Erika Josefsson/TT

Sofia Sundström/TT

Opinion

Tre reformer för att hjälpa skåningar i arbete

Pandemin ställer krav på omställning. Utbildning under hela livet är en viktig faktor, menar Eva Wikström, vd Omställningsfonden.
Foto: Dan Hansson/TT
Opinion
Debatt
Opinion

DEBATT. I kölvattnet av pandemin har den svenska arbetsmarknaden drabbats hårt och historiskt höga arbetslöshetssiffror är att vänta. Att satsa på kompetensutvecklande åtgärder för att hjälpa skåningarna i arbete är viktigare än någonsin, skriver Eva Wikström, vd på Omställningsfonden.

Ekonomisk nedgång, en allt rörligare arbetsmarknad och ett längre arbetsliv ökar människors behov av att kunna byta karriär flera gånger. För att förbli anställningsbar kommer det vara nödvändigt för skåningarna att ständigt vidareutbilda sig genom hela arbetslivet. Det kan också innebära att man behöver vara beredd på att helt sadla om och byta karriär, till branscher där det finns efterfrågan på arbetskraft. Ett sådant exempel är välfärden.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Misstänkt föremål hittat hos ambassad

Ett misstänkt föremål har hittats hos den brittiska ambassaden i Stockholm. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

Polisen har spärrat av ett område runt Storbritanniens ambassad på Gärdet i Stockholm sedan ett misstänkt föremål hittats inne på ambassadområdet.

– Vi fick larmet klockan 11.57. Vi har gjort avspärrningar men det ska inte påverka trafiken, uppger polisens presstalesperson Towe Hägg.

Nationella bombskyddet kallades först till platsen men den utryckningen återkallades.

Enligt Aftonbladet ska det röra sig om en försändelse med ett vitt pulver som kommit till ambassaden.

– Jag vet inte vad det är för typ av föremål. Nu är det räddningstjänsten och polisen som sköter hanteringen, säger Towe Hägg.

Inrikes

Inga lättnader av coronarestriktioner

Socialminister Lena Hallengren (S), statsminister Stefan Löfven (S) och Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, höll en presskonferens under torsdagen.
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Inrikes
Inrikes Regeringen avvaktar med att lätta på restriktioner med hänvisning till smittoläget.
– Det vi gör rätt nu kommer vi att få glädje av senare. Det vi gör fel nu kommer vi att få lida för senare, säger statsminister Stefan Löfven.

Många hade väntat sig att regeringen vid dagens pressträff skulle lätta på gränsen om 50 deltagare vid allmänna sammankomster.

Men något beslut om att häva coronarestriktioner har inte tagits på torsdagens regeringssammanträde, säger statsminister Stefan Löfven (S). De allra flesta i Sverige tar ett stort ansvar, men många har blivit mindre noggranna när det gäller att bromsa smittspridningen, säger Löfven.

– Hur tråkigt det än är så är meddelandet till det svenska folket att vi måste hålla i och hålla ut.

Han uppmanar arbetsgivare att uppmana anställda att arbeta på distans. Han ber också människor att varken delta i eller ordna trånga hemmafester. Människor bör fortsätta tvätta händerna och inte kramas.

– Krisen är inte över, långt därifrån. Det vi gör rätt nu kommer vi att få glädje av senare, det vi gör fel nu kommer vi att få lida för senare, säger han.

Liten ökning

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson beskriver läget i världen och Europa som bekymmersamt. Sverige har samma förutsättningar till smittspridning som andra länder. Orsaken är bland annat att man inte håller distans.

– Vi har en liten ökning som vi ser brett i landet. Vi ser ökningen i alla förvärvsarbetande åldersgrupper och arbetsplatserna är en viktig källa till smittspridning och vi vill därför åter vända oss till arbetsgivarna att ge förutsättningar för att arbeta hemifrån.

– Vi ser även problem inom idrotten, säger Carlson.

Statsminister Stefan Löfven säger att det är just den ökade smittspridningen som ligger till grund för dagens besked.

– Fortsätter det att öka i fel riktning tvekar vi inte att vidta fler åtgärder, säger Stefan Löfven.

Bättre samhällsberedskap

Enligt socialminister Lena Hallengren (S) bedöms samhället ha en bättre virusberedskap nu än tidigare. Inte minst med tanke på möjligheten till lokala och regionala åtgärder. Trots det uppmanar regeringen till sunt förnuft.

– När allt kommer omkring är det dina och mina vardagsbeslut det hänger på, säger Lena Hallengren.

Dagens besked påverkar inte det tidigare beslutet om lättade restriktioner för besök på äldreboenden som börjar gälla den 1 oktober.

I augusti meddelade regeringen att man skulle utreda undantag från 50-regeln för arrangemang med sittande publik. Tanken var att ändringarna skulle träda i kraft den 1 oktober.

– 1 oktober ligger väldigt nära i tiden, säger Hallengren nu.

Folkhälsomyndigheten föreslog i sitt remissvar att man kunde lätta på taket för folksamlingar för vissa arrangemang, och att man till en början kunde höja gränsen från 50 till 500 personer.

Det skulle gälla evenemang där man kan ha numrerade sittplatser och minst en meter mellan deltagarna i publiken.

'Det vi gör rätt nu kommer vi att få glädje av senare, det vi gör fel nu kommer vi att få lida för senare', säger Stefan Löfven.
"Det vi gör rätt nu kommer vi att få glädje av senare, det vi gör fel nu kommer vi att få lida för senare", säger Stefan Löfven.
Foto: Fredrik Sandberg / TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Öltapp.se

En öltapp i sommar, räddningen i hettan!

Öltapp.se Alla vet hur det känns att sitta där i den gassande hettan och bara sukta efter en iskall öl. Då vill man snabbt kunna slå upp sig ett glas av sin favoritöl att svalka sig med!

I sommar så är en av de hetaste inköpen man kan införskaffa; en öltapp. De där varmaste dagarna är fortfarande nära och grillkvällarna står runt knuten. Att kunna servera professionellt är lockande på varje festlighet. Öltappar håller ölen kall och du kan ha den tillgänglig så att det är enkelt att hälla upp i ett glas och ta med i solstolen.

Andra viktiga delar till den perfekta hemmabaren.

Drinkshaker - En kraftfull shaker som du skakar dina drinkar i så att de blir smarrigt goda.

Barmått - En riktig bartender mäter upp drinkens ingredienser för att få den perfekta balansen i smaken. En god drink ska inte innehålla för mycket sprit och fördelas i regel mellan 4-6 ml/drink.

Bar-sil - Om du ska försöka dig på riktigt avancerade drinkar så är detta ett måste i din hemmabar. Du använder denna när du har skakat drinken om det t.ex är isrester eller rester från bär i drinken du vill sila av.

Muddler - en iskross som fungerar ungefär som en mortel. Perfekt för att krossa is eller exempelvis lime och mynta som i en riktigt god mojito.

Barsked - en längre sked som passar perfekt för att röra om drinkar i högre glas. En tesked är i regel för liten för större glas.

Sommarens grillfester är som sagt snart här och vem vill inte agera äkta bartender och skryta med sin egen hemmabar? Det är inte speciellt många saker du behöver ha för att skapa den perfekta hemmabaren för sommaren 2020. Att vara bartender är faktiskt riktigt roligt, när man lär sig mer om hur man gör. Man kanske inte lyckas snurra flaska på första försöket, men övning ger färdighet.

Många inställda evenemang i sommar!

Det är många som sörjer att sommarens många festivaler och andra evenemang blivit inställda. Genom att styra ihop en egen hemmabar och rulla ut grillen kommer du långt i sommar, trots allt. Många experter och meteorologer påstår att vi har en varm sommar att se fram emot. Så det bästa vi kan göra är att njuta på hemmaplan och göra det bästa av varje dag.

Det är alltså inte bara resor som ställts in, det har även många av sommarens större festivaler och andra sammankomster. Om vi får en sådan sommar som utlovats, så har vi massor att se fram emot. Många är vana vid att resa på sina semestrar, i år så kommer det inte vara vanligt alls. De flesta firar sin semester hemmavid.

Sport

Tungt besked för idrotten – publiken får vänta

Större publiksamlingar på idrottsevenemang i Sverige dröjer. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Sport
Sport Idrotten i Sverige får vänta på att ta in fler åskådare på läktarna.
Regeringen lättar inte på restriktionerna och rekommendationerna kopplade till coronaviruset.
Det är ett tungt besked för många klubbar som lider ekonomiskt när publiken inte släpps in på arenorna.

Ett förslag om ett tak på 500 personer, jämfört med nuvarande 50, har utretts av regeringen och det fanns förhoppningar om att en förändring skulle kunna träda i kraft från och med den 1 oktober. Men efter att smittspridningen på nytt har börjat öka i Sverige sker ingen förändring, meddelade statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generalsekreterare Johan Carlson.

Det är ett tungt besked inte minst för publiksporter som fotboll och ishockey som förlorar stora intäkter när läktarna gapar tomma. Till exempel innebär det att hockeyallsvenskan, med startdatum den 2 oktober, får inledas utan större åskådarantal.

Moras klubbdirektör Peter Hermodsson säger till Aftonbladet att han förstår myndigheterna, men konstaterar samtidigt att läget är tufft.

– Det är tråkigt och jag undrar om någon klubb kan fullfölja säsongen, men vi måste förhålla oss till det här. Vi har redan sparat in på 14 miljoner kronor den här säsongen och kan inte spara mer, säger han.

Statsminister Stefan Löfven:

– Fokus måste vara att begränsa smittspridningen, skydda liv och hälsa. Det är nummer ett, säger han.

– Om läget förbättras och smittspridningen verkligen går ner finns möjlighet att göra lättnader.

Utrikes

Finland återinför karantän för svenskar

Testpersonal inväntar anländande resenärer vid Helsingfors-Vanda flygplats. Bilden är från i augusti.
Foto: Roni Rekomaa/AP/TT
Utrikes
Utrikes Finland gör en kovändning. Från och med måndag återinförs reserestriktionerna gentemot Sverige, rapporterar Svenska Yle.

De nya reglerna innebär att svenskar än en gång måste tillbringa två veckor i isolering vid inresa.

För knappt två veckor sedan beslutade Finland att tillåta resenärer från länder med maximalt 25 smittade per 100 000 invånare, vilket gjorde det möjligt för svenskar att åter besöka grannen i öst. Men nu har det svenska incidenstalet ökat till 36 coronafall per 100 000 invånare.

Från och med måndag är endast Cypern, Lettland, Litauen, Liechtenstein, Polen och San Marino undantagna det finska karantänskravet.

Coronaviruset har på nytt börjat spridas i en oroväckande takt i Finland efter flera månader av en relativt kontrollerad situation, enligt landets social- och hälsovårdsdepartement.

Antalet nya upptäckta fall av covid-19 per 100 000 invånare under de senaste två veckorna är dock få jämfört med många andra länder i Europa. Men myndigheterna ser det som alarmerande att dubbelt så många fall, 798, registrerades mellan 7 och 20 september, jämfört med 387 under de två föregående veckorna.

Ett nytt beslut gällande reserestriktioner tas igen i nästa vecka.

Ekonomi

Apple-kritiker går samman mot App Store-regler

Spotify hör till de företag som är less på Apples villkor i appbutiken App Store och vill driva fram en förändring. Arkivbild.
Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

En lång rad företag har fått nog av Apples villkor i appbutiken App Store. En grupp, bestående av bland andra Spotify och Fortnite-utvecklaren Epic Games, går nu samman för att pressa Iphone-tillverkaren till förändringar. Företagsgruppen, som kallar sig "The coalition of App fairness", har sin bas i Washington och Bryssel och planerar bland annat att inleda rättsprocesser mot Apple.

Apple kritiseras bland annat för att ta ut provisioner på 15–30 procent på betalningar som sker i appar och för de krav som ställs för att få appar representerade på plattformen.

EU-kommissionen inledde tidigare i år två utredningar mot Iphonetillverkaren på grund av misstankar om att Apple bryter mot konkurrensregler. Den ena utredningen föranleddes av klagomål från Spotify. Epic Games driver också en process mot Apple vid den federala domstolen i Kalifornien.

NÄSTA ARTIKEL