De tre partiledarkandidaterna.

Misstag ha bråttom

Liberalerna kom undan med enbart skrämselhicka efter EU-valet, då partiet med nöd och näppe hamnade över 4-procentspärren. Att som ny partiledare ta över ett parti som åkt ur EU-parlamentet hade knappast varit en drömstart.
Under måndagskvällen gjordes det sista framträdandet för trion som tävlar om platsen att leda Liberalerna. Platsen var Lund och det är i Skåne som måhända avgörandet kan ske. Skåne är ett starkt L-distrikt med många ”tunga” profiler. Några nyheter presenterades inte i Lund, utan de tre kandidaterna fortsatte i sina roller och intog ungefär samma ståndpunkter som vid tidigare framträdanden. Nyamko Sabuni är den hårdföra, tydliga kandidaten och Johan Pehrson är en blekare kopia. Erik Ullenhag är tydligt socialliberal och förespråkar snällhet. I slutet av juni vet vi vilken kandidat som drog vinstlotten (eller nitlotten, beroende på hur man ser det).
F rågan är om inte Liberalerna gör ett stort misstag genom att ha så här bråttom. Den stora skillnad som finns i politisk syn mellan de tre kandidaterna borde ha retts ut innan en ny ledare väljs. Liberalerna hade klarat att vara utan ledare till det ordinarie landsmötet i höst. Det märks också i opinionsmätningarna att det verkar saknas politisk ryggrad. Liberalernas problem är inte brist på ledarskap i första hand, det är brist på en politik med tydlig liberal inriktning. Det är anmärkningsvärt att den som verkar ha mest stöd i sitt parti, Sabuni, också verkar ha stöd hos personer som röstar på M eller KD, det märks tydligt om man tittar runt på t ex Facebook. Då kan man fråga sig om Liberalerna verkligen behövs som parti, då kan väljarna lika gärna söka sig till partier högerut.
Det är uppenbart att L behöver ett tydligt ledarskap, både för partiorganisationen och för den politik man ska föra. Frågan är om det redan är försent att reparera de skador som uppstått i det klassiska liberala partiet. I vilket fall kräver det enorma insatser av den nyvalde ledaren, oavsett vem det blir.

Dagens fråga

Brukar du veckohandla?

Loading ... Loading ...

Webbkryss