Tågarp

Kortläsare försvann i Tågarp

Artikel Tågarp En försäljare har polisanmält att han under måndagen blev av med sin mobila betalterminal i Tågarp.

En försäljare har polisanmält att han under måndagen blev av med sin mobila betalterminal i Tågarp.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Skum i fontänen

Eslöv
ESLÖV

Någon gång mellan söndag och måndag var det någon som lade något i vattnet som gjorde att det skummade i fontänen utanför folktandvården på Malmgatan i Eslöv.

Beteendet brukar uppträda i tider när det är utspark från gymnasiet. Stora Torgs fontän brukar vara utsatt, men på grund av renoveringen av torget är den inte tillgänglig.

Även nere i stadsparken lades något i vattnet som fick det att skumma. Kommunens entreprenör Svensk Markservice har polisanmält tilltaget.

Kultur och nöje

Han är "den unge James Bond"

Otto Farrant spelar rollen som Alex Rider i tv-serien med samma namn. Pressbild.
Otto Farrant spelar rollen som Alex Rider i tv-serien med samma namn. Pressbild.
Fotograf: Des Willie
Kultur och nöje
Kultur och nöje Efter elva böcker har tonåringen Alex Rider blivit känd som ”den unge James Bond”.
När böckerna nu har blivit en tv-serie konstaterar huvudrollsinnehavaren Otto Farrant att han själv skulle bli en otroligt dålig spion.

– Jag är alldeles för klumpig. Och jag kan inte behålla några hemligheter, säger han till TT, via Zoom från hemmet i London.

Det har hittills kommit elva böcker om Alex Rider, skrivna av Anthony Horowitz (denne har också varit en av de författare som efter Ian Flemings död har fortsatt att skriva om den ”riktige” James Bond). Den första boken, ”Stormbreaker”, blev film 2006 med Alex Pettyfer i huvudrollen. Den nu aktuella tv-serien baseras även den på den första boken, som i svensk översättning hette ”Stormvarning”.

Morbrodern mördas

– Alex är en helt normal tonåring, som går i en normal skola och gör normala saker. Hans föräldrar är döda och han bor hos sin farbror, säger Otto Farrant och fortsätter att berätta om premissen för serien.

– Morbrodern dör, det visar sig att han blivit mördad, och att han varit en hemlig agent. Alex blir anlitad av MI6 för att infiltrera en skola för rika barn, och där upptäcker han saker som gör att han räddar världen.

Otto Farrant, som har gjort en del filmroller tidigare men som också har en gedigen teaterbakgrund, säger att han alltid har tyckt om spiongenren.

– Jag gillar Bond, jag älskar Daniel Craig. Men inför det här tittade jag mer på Matthew Vaughns filmer, och på sådant som "Sicario”. Jag älskar actiongenren.

"Lite skrämmande"

Böckerna om Alex Rider hör till det som kallas ”young adult”-litteraturen, men Otto Farrant menar att tv-serien inte bara vänder sig till en ung publik.

– Jag var lite rädd för att den skulle kännas urvattnad, att den skulle bli nertonad, men jag tycker att den blev en fascinerande spionhistoria som vänder sig lika mycket till vuxna som till de yngre. Den är till och med lite skrämmande då och då. Den är definitivt inte fokuserad på att underhålla en ung publik, samtidigt som den inte är alltför mörk.

Inspelningen tog sex månader och inför den ägnade Farrant lång tid till att träna upp sig.

– Jag var tvungen att komma i form, jag tränade israelisk stridskonst, jag klättrade i berg. Inför varje actionscen så diskuterade vi hur det skulle se ut och sen så gjorde vi det. Ibland blev det lite för realistiskt, en gång körde jag en armbåge rakt in i näsan på en stuntman.

Serien om Alex Rider har redan sålts till fler än 100 länder – en uppgift som Farrant själv blir överraskad av.

– Oj, det hade jag inte en aning om. Så kul! Det är ju fantastiskt att den kommer att nå ut så människor över hela världen kan se den och förhoppningsvis relatera till den.

Tv-serien får premiär på Viaplay den 5 juni.

Gunnar Rehlin/TT

Alex Rider (Otto Farrant) skickas av MI6 till en skola för rika barn för att infiltrera den. Pressbild.
Alex Rider (Otto Farrant) skickas av MI6 till en skola för rika barn för att infiltrera den. Pressbild.
Fotograf: Des Willie
Otto Farrant spelar den unge spionen Alex Rider i tv-serien 'Alex Rider'. Pressbild.
Otto Farrant spelar den unge spionen Alex Rider i tv-serien "Alex Rider". Pressbild.
Fotograf: Des Willie

FAKTA

Fakta: Otto Farrant

Namn: Otto Farrant.

Yrke: Skådespelare.

Bor: I London.

Tidigare filmer: "Laxfiske i Jemen", "Krig och fred", "The white queen".

Aktuell: Som Alex Rider i tv-serien med samma namn som börjar sändas på Viaplay den 5 juni.

Sport

NHL-klar Curran om miljonspelet

Kodie Curran jublar över att NHL-drömmen går i uppfyllelse. Arkivbild.
Kodie Curran jublar över att NHL-drömmen går i uppfyllelse. Arkivbild.
Fotograf: Tommy Pedersen/TT
Sport
Sport Han utsågs till SHL:s mest värdefulle spelare den gångna säsongen och 30 år gammal går NHL-drömmen i uppfyllelse.
Förre Röglebacken Kodie Curran njuter:
– Jag får gåshud varje gång någon säger grattis. Ända sedan jag växte upp som barn har jag drömt om detta, säger han till Helsingborgs Dagblad.

I går offentliggjordes att han skrivit tvåårskontrakt med Anaheim värt en miljon dollar, motsvarande drygt nio miljoner kronor, per säsong. Curran hade dessförinnan skrivit kontrakt med KHL-klubben Avangard Omsk och eftersom det saknas transferavtal mellan KHL och NHL var han tvungen att köpa sig loss.

Det har spekulerats i att det kostade honom tre miljoner kronor.

– Haha. Jag vill inte kommentera hur mycket jag betalade, men det var inte ens nära. Så mycket kostade det inte alls mig... det var typ fel med två miljoner, säger han till HD.

Kanadensarens karriär har varit krokig. Han kom till Rögle 2018 från norska Storhamar och hade säsongen dessförinnan spelat i danska Esbjerg. I Rögle har han tagit jättekliv. Första säsongens 37 poäng blev denna säsong 49 och han utsågs till SHL:s bäste spelare.

Han säger att det var först för några dagar sedan han insåg att NHL-drömmen skulle bli verklighet.

– Helt ärligt: för fyra dagar sedan. Jag skrev på mitt KHL-kontrakt i november, sedan fick jag reda på Anaheims intresse i januari. Men jag hade ingen NHL-out i mitt kontrakt och sedan har vi pratat fram och tillbaka för att hitta en lösning, säger han.

I och med övergången till NHL kommer Rögle att få ekonomisk kompensation.

Kultur och nöje

Clint Eastwoods favoritkompositör död

Lennie Niehaus, som skrivit musiken till många av Clint Eastwoods filmer, är död. Arkivbild.
Lennie Niehaus, som skrivit musiken till många av Clint Eastwoods filmer, är död. Arkivbild.
Fotograf: Kevork Djansezian/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Kompositören Lennie Niehaus, som har skrivit musiken till många av Clint Eastwoods mest populära filmer, är död, uppger Variety.

Niehaus hade en nästan 60-årig karriär inom musikbranschen bakom sig, och inledde sin yrkesbana som altsaxofonist. Han övergick därefter till att arrangera musik och spelade även in ett antal egna jazzskivor innan han började skriva filmmusik.

Det var också kärleken till jazzmusiken som förenade Lennie Niehaus och Clint Eastwood. De träffades under Koreakriget, då Niehaus spelade i ett jazzband på en bar på en armébas, där skådespelaren och regissören stod bakom disken. Under många år skrev därefter Lennie Niehaus musiken till ett stort antal av de filmer Eastwood medverkat i under sin karriär – dels som skådespelare, men framförallt som regissör.

De mest kända är westernfilmen "De skoningslösa", det romantiska dramat "Broarna i Madison County" och "Bird", filmen om saxofonisten Charlie Parkers liv – en film som gav Clint Eastwood en Golden Globe för bästa regi. I "Bird" använde sig Lennie Niehaus av en aldrig tidigare prövad teknik, där han lyckades isolera inspelningar av Charlie Parkers saxsolon från originalbanden och ge dem ett bättre ljud i en modern studio.

Lennie Niehaus blev 90 år.

Anna Grönberg/TT

Lund

Flera bildäck skars upp

Lund
Lund Sönderskurna däck tillhör inte vanligaste när det gäller skadegörelse mot bilar. Dock fick tre bilägare erfara detta under natten till måndagen.

En misstänkt gärningsperson tycks ha gått längs Sölvegatan och skurit hål på bildäck. Även på Helgonagatan, en tvärgata till Sölvegatan, har en bil fått två däck sönderskurna.

– Allt har skett under samma tidsperiod under samma natt. Sammanlagt punkterades fem däck på tre bilar, säger Joakim Nyberg, Lundapolisens presstalesperson.

– Det är mycket ovanligt att däcken blir sönderskurna, det vanliga är att man slår i sönder en ruta eller repar bilen.

En sönderslagen ruta brukar innebära att någon gör inbrott i bilen.

– Men det är inte lika vanligt som förr. De flesta lämnar ju inget av värde i bilen längre, vilket är bra, säger Joakim Nyberg.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Lund

Bildelstjuvar stjäl allt

Lund
Lund Kofångare, blinkers och hela interiörer. När bildelstjuvar är i farten kan i stort sett allt försvinna.

Inte helt ovanligt är att stjäla katalysatorer vilket en lundabo som hade sin bil parkerad på Naturvetarvägen mellan torsdag och måndag fick erfara.

Bilen lät konstigt

När han satt sig i bilen och startade den insåg han att fordonet lät väldigt konstigt.

– Föraren gick ut och titta under bilen där han kunde konstatera att någon försökt såga av katalysatorn. En sågklinga låg dessutom kvar, säger Joakim Nyberg, presstalesperson på Lundapolisen.

Dock satt katalysatorn kvar eftersom det visat sig vara för svårt att få loss den.

Varför snor man då en katalysator?

– Det är metallen de är ute efter, säger Joakim Nyberg.

Stal motorhuven

En annan bilägare som hade sin bil parkerad på Kulgränden på Annehem fick natten till tisdagen ett flertal exteriöra inslag på sin Audi stulna.

– I det här fallet handlar det om de främre strålkastarna, motorhuven och stötdämpare samt delar av interiören som plockats bort. Det är ganska vanligt med den här typen av stölder. Mest drabbar det relativt nya Audi, Bmw och Volvo, säger Joakim Nyberg.

Det finns inga misstänkta i något av fallen.

Coronaviruset

Danska elever coronasmittade efter resa till Sverige

Öresundsbron
Fem elever fick tråkiga besked efter resan över sundet.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Skåne
Danmark Fem elever på gymnasiet Roskilde katedralskola i Danmark har testats positivt för coronaviruset. Detta efter ett besök i grannlandet.

Mikael Gamm

Det var i samband med Kristi Himmelsfärd som tolv elever från skolan korsade sundet.

Skolan kunde under måndagen meddela att fem av dem, samtliga från årskurs 1, smittats av coronaviruset.

Fysisk undervisning stoppas

”Naturligtvis är detta väldigt beklagligt”, skriver rektorn, i ett meddelande till eleverna, och tillägger att beslutet att stoppa den fysiska undervisningen kommer efter begäran från styrelsen för patientsäkerhet.

All undervisning för elever i årskurs 1 kommer nu ske digitalt fram till den 12 juni. Inga elever från årskurs två och tre var på plats på skolan när smittan konstaterades.

Höör

Nostalgimuseum sjösätter ny storsatsning

Reservdelssäljaren Meca har stängt i Höör. Högst troligt kommer lokalen användas i det närliggande nostalgimuseet. Samtidigt ska det byggas en ny museilokal precis bredvid Mecahuset.
Fotograf: Tobias Lagerholm
Höör
Höör Nostalgimuseet sätter igång med en rejäl tillbyggnad i sommar. Samtidigt har ett stycke historia gått i graven sedan museets granne, reservdelssäljaren Meca nyligen stängt sin butik i Höör. Fastighetsägaren Bertil Lindahl väljer att se framåt.

Ola Sjögren som i dag är anställd av Bertil Lindahls nostalgistiftelse var tidigare anställd i den rörelse som 2017 togs över av affärskedjan Meca.

Startade med namnet Cashman

Han berättar för Skånska Dagbladet att det är en bit Höörhistoria som gått i graven.

Någon gång på 1970-talet bestämde sig två herrar vid namn Lars Flenstedt och Göran Andersson för att starta en reservdelsbutik i ett garage i Höör. Namnet blev Cashman Autoparts.

I slutet på 70-talet flyttade man rörelsen till en lokal i hörnan Västergatan och Enningervägen. Ett decennium senare byggde man eget på gamla soptippen bakom Hardys.

Nya ägare tog över

– År 1992 sålde man rörelsen till två glada stockholmare. Ulf Larsson och Leif Olivemark och man bytte namn till Cashman Bildelar AB. Sju år senare blev jag anställd i firman, berättar Ola Sjögren.

År 2003 var det återigen dags att bygga nytt. Då skapades lokalen på Veterinärgatan som fram tills nu använts som butik. För åtta år sedan gick Ulf Larsson bort och Leif Olivemark fortsatte då att driva rörelsen vidare i egen regi med bland annat Ola Sjögren som anställd.

– För tre år sedan gick Leif Olivemark i pension och det var då Meca kom in i bilden. Samtidigt köpte Bertil Lindahls stiftelse fastigheten, säger Ola Sjögren som tycker det är trist att Höör inte längre har en butik för bilreservdelar.

– Nu har vi inte längre smidigheten att kunna handla lokalt. Det gör mig lite sorgsen, säger han.

Nostalgistiftelse ska bygga nytt

– Meca har varit en seriös hyresgäst. Det fanns ingen schism bakom beslutet att de valde att stänga i Höör. Huset blir kvar och troligen införlivar vi det med nostalgimuseet på sikt, säger Bertil Lindahl.

Närmare i tiden ligger nostalgistiftelsens storsatsning på en ny museilokal. Ett bygge på 559 kvadratmeter i två plan som man sjösätter och gör klart under sommaren och hösten. Bertil Lindahl vill inte berätta hur stor investering som nybygget innebär.

– Bygget sker på grusplanen intill Mecahuset och kommer innebära ett rejält tillskott för museet. Det dröjer dock mellan ett till två år innan vi kommer kunna ta den nya lokalen i bruk och öppna den för allmänheten. Det tar sin tid att inreda lokalen, säger Bertil Lindahl.

Museum nyöppnar tidigast i november

Som så mycket annat har inte Minnenas museum kunnat hålla öppet under våren som planerat på grund av coronaviruset.

– Vi sköt fram öppningen till 7 juni men inser nu att detta inte går. Nu har vi sagt att vi kan öppna tidigast i september. Det är tråkigt för alla som planerat besök men inte mycket att göra. Vi har en hel del grupper som bokat om sina besök till hösten, säger Bertil Lindahl.

FAKTA

Bertil Lindahls nostalgistiftelse

Bertil Lindahls nostalgistiftelse bildades 2013 för att främja kunskap och intresse för föremål från 1900-talet. Uppdraget består i att stiftelsen ska bevara och underhålla de föremål som stiftelsen äger. År 2017 öppnade stiftelsen Minnenas museum i Höör. Stiftelsen bildades genom gåva av Bertil Lindahl och ska bevara och underhålla den samling av föremål som stiftelsen äger. Stiftelsen får utöka samlingen med föremål av samma art som stiftelsen redan äger. Man har också rätt att uppföra eller förvärva fastigheter för att förvara, renovera och visa stiftelsens samlingar i vilket innebär att stiftelsen har rätt att uppta lån. Nostalgistiftelsen har redan lagt ner stora investeringar på köp av flera industrifastigheter på Veterinärgatan och ytterligare en fastighet i Stanstorp. Nu är man på väg att bygga en helt ny utställningslokal på 559 kvadratmeter.

NÄSTA ARTIKEL