Delar av gänget i årets Allsång på Skansen. Foto: TT

Elvaårig Vellingebo i Allsång på Skansen

Kultur och nöje 40-årsjubileum, något för alla och en hel del överraskningar. Så blir årets Allsång på Skansen som drar igång den 25 juni. I alla fall om man frågar programledaren Sanna Nielsen.
Bland årets artister ser vi elvaårige Oscar Stembridge från Vellinge som debuterar på Solidensscenen.

Att bänka sig framför tv:n på tisdagar under sommaren har för många blivit en lika stor och viktig sommartradition som att äta jordgubbar på midsommar. De senaste tre åren har programmet letts av Sanna Nielsen och när artisten i slutet av sista programmet förra året med allvarlig min sa att det var dags att lägga allsångshäftet på hyllan för henne, blev publiken förfärad. För att ett par sekunder senare dra en lättnadens suck när Sanna glatt la till ”för att plocka fram det nästa år igen”.
– Ja det där var ju rätt roligt faktiskt, haha. Jag brukar försöka att vara lite ”surprisig” av mig. Och det kommer säkert tillfällen det här året som jag är det också, säger Sanna Nielsen.

Hon leder nu alltså programmet för fjärde året i rad, men trots en hel del verkade tisdagar på Skansen dyker de där fjärilarna upp varje gång ändå.
– Sekunderna innan jag går ut på scen brukar manusredaktören fråga mig om jag har koll på detta. ”Nej, aldrig”, svarar jag och får till svar ”Okej, kör ändå!”. Men i den stunden är jag så laddad också, och att höra stämningen där ute gör mig alltid så glad. Så då kommer jag ut på scen och sjunger ”Stockholm i mitt hjärta”. Sedan är jag igång och då finns det ingen återvändo, berättar Sanna.

Bland årets artister finns exempelvis John Lundvik, Carola, Owe Thörnqvist, Laleh och Maxida Märak. Och Ann-Louise Hanson förstås – Sanna Nielsen personliga favorit.
– Jo, jag är lite star struck när det gäller henne. Säg vad den kvinnan inte har gjort. Jag har alltid beundrat henne. Men det är även jättehäftigt att Owe Thörnqvist kommer. Två legender helt enkelt, fortsätter Sanna.
Varje år görs även ett specialprogram med titeln Allsångsscenen är din, där en utvald artist gör en längre spelning efter Allsången. Tidigare år har uppdraget gått till bland andra Håkan Hellström, Orup och Bo Kaspers Orkester. I år är det Miriam Bryant som vi får en extra timme med.
– Jag tycker att det är ett jättebra val. Miriam har varit här två gånger tidigare under mina år, så nu blir det en tredje vilket är jättekul. Hon är en otroligt uppskattad artist och publiken ville ju bara se mer av henne de gångerna hon var här, säger Sanna Nielsen.

Vilka är dina favoritallsånger som du alltid återvänder till?
– ”En kväll i juni”, ”Sommar, sommar, sommar” och så måste jag säga ”Guld och gröna skogar”. Vi jobbar väldigt mycket med att försöka föra in programmet i framtiden, samtidigt som att det är ett av få program där man verkligen kan lyssna på Taubeklassikerna. Just ”Guld och gröna skogar” tycker jag är häftig för att det känns som att den har funnits jättelänge, men den kom ju för bara några år sedan och älskas av så många olika åldrar.

Den yngsta bland årets artister är elvaårige Oscar Stembridge från Vellinge som också debuterar på allsångsscenen. Han blev upptäckt av ett av de största skivbolagen via Instagram där han lagt upp sina tolkningar av låtklassiker av såväl Queen som Guns’n’roses.
– Skivbolaget tyckte jag var bra, så jag fick kontrakt och har gjort lite egna låtar nu, mest inom rock och pop. Och så får jag vara med i Allsång på Skansen också i sommar, det ska verkligen bli jättekul, säger Oscar Stembridge entusiastiskt.
Han berättar att han själv brukar titta på tv-programmet varje år, vid sidan av att hänga med kompisar och sola och bada förstås. – Det ska bli extra roligt att se John Lundvik, men jag kommer att titta på alla program, alla artisterna är jättebra. Och tänk att jag själv ska stå där sedan … jag är så tacksam!

Är du nervös?
– Ja, jag är ganska nervös. Förutom Melodifestivalen och Idol så är Allsång på Skansen det största man kan göra rent musikmässigt i tv. Det ska även bli jättekul att få spela en egen låt. En riktig ära!

En annan sångfågel som själv också var elva år när hon debuterade i Allsång på Skansen är Sanna Nielsen.
– Jo, jag var ju också lite nervös då. Och så otroligt förväntansfull samtidigt. Lasse Berghagen busade lite med mig bakom scen för att nervositeten skulle släppa. Sedan minns jag hur jag kom ut på scenen och tänkte ”holy shit”. Det var så mycket folk i publiken men det var också så otroligt häftigt. Att Oscar är lika gammal som jag var då är så häftigt, och han är en sådan cool och duktig kille. Han känns väldigt stark, så han kommer att göra sin allsångsdebut hur bra som helst!

 

Programmet:

Tisdag 25 juni:
Astrid S
Carola
John Lundvik
Timbuktu & Damn!

Tisdag 2 juli:
Laleh
Molly Hammar
Owe Thörnqvist
Sandro Cavazza

Tisdag 9 juli:
Ana Diaz
Arvingarna
Benjamin Ingrosso/Felix Sandman
Claudia Campagnol

Tisdag 16 juli:
Ann-Louise Hanson
Bishara
Lamix
Molly Sandén

Tisdag 23 juli:
Imenella
Sven-Ingvars
Åkervinda

Tisdag 30 juli:
Adrian Angelico
Maxida Märak
Orup
Icona Pop

Tisdag 6 augusti:
Janice
Miriam Bryant
Oscar Stembridge
Philip Jalmelid – med ensemble från musikalen “Så Som i Himmelen”

Tisdag 13 augusti:
Gammal
Norlie & KKV