Polisen utrymmer Malmö centralstation efter uppgifter om ett farligt föremål i lokalerna. En man sköts av polisen i samband med ingripandet. Foto: Johan Nilsson/TT
Polisen utrymmer Malmö centralstation efter uppgifter om ett farligt föremål i lokalerna. En man sköts av polisen i samband med ingripandet. Foto: Johan Nilsson/TT
Foto: Stefan Persson
Foto: Stefan Persson
Foto: Karsten Petersen
Polisen har ökat sin närvaro på publika platser i Malmö med anledning av händelsen. Foto: Karsten Petersen
Malmö central stängdes av. Foto: Karsten Petersen
Nationella bombskyddet kallades in och sköt sönder mannens väskor som bedömdes som potentiellt farliga. Foto: karsten Petersen

Man skjuten av polis på Centralen

Malmö En man sköts av polis efter att på måndagen ha hotat att utlösa en bomb på Malmö Central.
Mannen bar på väskor som han påstod sig ha sprängmedel och vapen i. Han uppträdde så hotfullt att polisen inte såg någon annan utväg än att skjuta honom.

– I situationen blev händelseförloppet så hotfullt att poliser kände sig trängda. En polis sköt verkanseld. Mannen skottskadad som jag förstår det i båda benen, säger Per-Olof Söyseth, polisens kommenderingschef, på en presskonferens på måndagseftermiddagen.
Mannen sköts vid tiotiden på måndagen. Då hade han uppträtt utåtagerande mot bland annat väktare på centralstationen. Han bar på en axelremsväska och en stor svart bag som han påstod innehöll sprängmedel och vapen som han hade för avsikt att använda.

Vittnen såg honom först diskutera högljutt med väktare. När polis tillkallades eskalerade situationen, och mannen sköts i båda benen. Trots att han var skottskadad försökte han springa ifrån polisen.
– Det var som om han var drogad, säger vittnet Dennis Gallagher som såg hela förloppet (läs mer i artikel här intill).Till slut kunde polisen gripa mannen och han fördes till sjukhus för vård.

Strax före klockan tolv hördes smällar inifrån centralstationen. Det var polisens bombtekniker som sköt sönder de väskor som mannen påstod innehöll bomber.
– Det var vi som orsakade smällen i samband med att polisen sköt på väskan Vi har ingen information än om vad väskorna innehöll, säger Per-Olof Söyseth.
– Vi tror oss kunna utesluta att det var något farligt, men vill hålla sista delen öppen. Vi ska samla ihop alla delar från väskan, säger han.

Polisen hade på måndagen ingen säker uppgift på mannens identitet. Han uppgav själv ett namn, men kunde inte bevisa att han verkligen var den han utgav sig för att vara. Efter gripandet gjorde polisen husrannsakningar i bland annat bostäder och fordon som kan knytas till den identitet mannen uppgav.
– Han har uppgett var han bott, men han har inte varit så samarbetsvillig. Den hotfullhet han uppvisade på centralstationen har fortsatt efter frihetsberövandet, säger Per-Olof Söyseth.

Mannen misstänks i nuläget för försök till mord. Men polisen utesluter inte att det kan röra sig om terrorbrott.
– Vi jobbar efter hypotesen att det kan vara någon form av terrorbrott. Men just nu rubricerar vi det som försök till mord, säger Per-Olof Söyseth.

Varför mannen misstänks för mordförsök, och om det i så fall förekommit vapen, vill han inte gå in på.
Polisen betonade under måndagseftermiddagen att det inte fanns någon hotbild mot andra platser i Malmö. Detta var en isolerad händelse.
– Vi har varit synliga på köpcenter och torg för skapa trygghet, och för visa för allmänheten att vi är här, säger Per-Olof Söyseth.

Innan polisen hade situationen under kontroll utökades avspärrningarna till att som mest gå halvvägs upp på Hamngatan, och sedan i en vid cirkel runt stationen. Efterhand släpptes avspärrningarna, och på seneftermiddagen kunde tågtrafiken släppas på.

Läs mer:

Dagens fråga

Brukar du sopsortera?

Loading ... Loading ...

Webbkryss