Dennis Gallagher blev ögonvittne till skjutningen på Malmö Central. Foto: Stefan Persson

Han blev ögonvittne till skjutningen

Malmö Dennis Gallagher och hans sambo Colette Meehan från Nya Zeeland kom med tåget från Köpenhamn när de blev ögonvittnen till skottdramat.
De såg hur mannen, trots att han träffats av flera skott, försökte springa ifrån polisen. Först när en batong fällde honom till marken kunde den misstänkte övermannas.

– Han var till synes oberörd. Det var som om han var drogad, han sprang mot hissarna efter att polisen avlossat tre eller fyra skott, säger Dennis Gallagher.
Han och sambon är på besök i Köpenhamn under en månad. De kom till Malmö på morgonen för ett dagsbesök i staden. Det hann knappt börja innan hamnade mitt i ett drama inne i avgångshallen på Malmö Central.
Först såg de mannen inbegripen i ett samtal med två ordningsvakter. De lade märke till det eftersom han talade högljutt och verkade upprörd. Han talade engelska med en brytning som paret inte kan uttyda var den kommer ifrån.
Fem minuter senare återvände de efter att ha varit ute vid tågen.

– Då står tre poliser på vardera sidan om mannen, som befann sig i mitten. Det stod folk runt om, och vi stannade för att titta. Nästa sak som händer är att två svartklädda poliser med dragna vapen går mot mannen, efter att en kvinnlig vakt pekat mot honom och sedan backat undan, säger Dennis Gallagher.
Poliserna skrek något till mannen på svenska. Dennis Gallagher vet inte vad de sa, men tror att de ropade att han skulle lägga sig ner.
– Men han gjorde inget. Poliserna närmade sig. När de var 3-4 meter ifrån sköt de. Jag hörde skottet, men såg inte det. Sedan skrek de igen, och sköt ett skott till. Det var kanske fem-tio sekunder senare.
Colette Meehan säger att polisen sköt när det inte var någon annan bakom.
– Det fritt bakom honom, säger hon.
Efter att polisen avfyrat ytterligare ett eller möjligtvis två skott till. Dennis Gallagher är osäker, så började mannen springa ifrån polisen.

– Han kom springande mot oss. Vi stod bakom en stålpelare, vi ville skydda oss. Det kunde ju bli en gisslansituation. Sedan kom han på att han glömt en av sina väskor, och sprang tillbaka. Därefter sprang han mot hissarna.
Till slut fick poliserna omkull mannen, efter att ha tryckt honom till marken med en batong mot ryggen.
– Han gled på golvet i någon vätska, kanske blod eller urin. Sedan kastade sig fem eller sex poliser över honom. Han skrek hela tiden i frustration eller ilska, säger Dennis Gallagher, som berömmer polisen för deras insats.
– De var väldigt modiga. Han kan ha haft en bomb i väskan.

Dennis Gallagher beskriver mannen som stor, runt hundra kilo, och kraftigt byggd utan att vara fet. Han är i 40-45-årsåldern, och till synes ensam. Mannen bar två väskor, en stor svart väska, större än en kabinväska, och en mindre av axelremstyp.
Dennis Gallagher och Colette Meehan bor i Christchurch i Nya Zeeland, där det inträffade en terrorattack för snart tre månader sedan. De såg inget av den, även om de var hemma vid tidpunkten.

Dagens fråga

Brukar du veckohandla?

Loading ... Loading ...

Webbkryss