Deckarspalten

Mordiska höjdpunkter

Kerstin Danielsson och Roman Voosen.Foto: Linn Salgado
Artikel Deckarspalten En riktigt bra trio deckare för sommarläsningen finns i deckarspalten denna gång. Och den första har tagit en annorlunda väg till de svenska läsarna.

Sen frost (Erzats) av Kerstin Danielsson och Roman Voosen är något så udda som en svensk deckare som utspelas i Växjö som kom ut först på tyska – för många år sedan. Och inte nog med det den är också den första i en serie om de två poliserna Ingrid Nyström och Stina Forss och ytterligare sex delar har redan hunnit komma ut på tyska.

Nåja, nu finns den bearbetad till svenska av den ena författaren, Kerstin Danielsson, och tur är det för det här är en riktigt bra polisdeckare i småstads-/landsbygdsmiljö.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Pettersson jagar formen i Vancouver

Elias Pettersson är ett av Vancouvers affischnamn. Arkivbild.
Elias Pettersson är ett av Vancouvers affischnamn. Arkivbild.
Foto: DARRYL DYCK/AP/TT
Sport
Sport Elias Pettersson är tillbaka på isen i kanadensiska Vancouver.
– Det är skoj, jag har saknat det, säger han till NHL:s sajt.

Trots att årets säsong avslutades i förtid, så hann Elias Pettersson med att tangera poängskörden från rookiesäsongen.

66 poäng (27 mål, 39 assist) stannade succésvensken på när ligan blåstes av i mars, och Pettersson vände hem till Sverige.

– Min andra säsong är jag väldigt nöjd med, men jag tror fortfarande – eller jag vet att jag kan – spela bättre, säger 21-åringen till NHL:s sajt, och nämner pucksäkerheten och att aldrig förlora puckkamper, som två exempel.

I tisdags tränade Pettersson på is för första gången tillsammans med lagkamraterna i Vancouver, i ett frivilligt pass i smågrupper. Under tiden i Sverige säger sig Pettersson inte ha stått på isen.

– När du inte är på isen varje dag så tappar du tajmingen, och du förlorar konditionen i benen, men det kommer att komma tillbaka väldigt snart, säger den tidigare Ångespelaren.

Han säger att det är konstigt att vara tillbaka, då han bor på ett hotell och bara går mellan det och rinken.

Om allt går som det ska möter Vancouver Minnesota i bäst av fem matcher i slutspelet senare i sommar.

– Det är en risk, men vi följer våra instruktioner för att förhoppningsvis komma tillbaka till spel, säger Elias Pettersson till nhl.com.

Utrikes

Rekordsmitta inför USA:s firande

Två poliser med den amerikanska flaggan vid Key Largo i Florida. Arkivbild.
Två poliser med den amerikanska flaggan vid Key Largo i Florida. Arkivbild.
Foto: Andy Newman/AP/TT
Utrikes
Utrikes

För tredje dagen i rad noterar USA ett nytt dystert dygnsrekord över antalet nya coronasmittade i landet.

De senaste 24 timmarna har drygt 57 600 fall registrerats, enligt Johns Hopkins-universitetet. Sju delstater redovisar egna toppnoteringar. Det handlar om Alabama, Alaska, Idaho, Mississippi, North Carolina, South Carolina and Tennessee, enligt Reuters sammanställning.

De dystra siffrorna kommer inför USA:s nationaldag, som firas den 4 juli.

Ekonomi

Ålands näringsminister: Ett tungt besked

Birka Cruises fartyg M/S Birka Stockholm har kryssat färdigt i Birkas regi. Arkivbild.
Birka Cruises fartyg M/S Birka Stockholm har kryssat färdigt i Birkas regi. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi

Fredrik Karlström, näringsminister i Ålands landskapsregering, säger att beskedet att Birka Cruises lägger ned kryssningsverksamheten är tungt.

– Det är tungt och tråkigt på alla sätt och vis, säger han till Ålands Radio.

Enligt honom är det ett stort antal personer som arbetar på Birkas kryssningsfartyg som bor på ön.

– För de är det ett riktigt stort nederlag. Och för Åland som helhet med framtidstron för rederi- och kryssningsbolagen är det ett stort nederlag, säger han, men tillägger att beslutet antagligen inte påverkar skatteintäkterna i landskapet särskilt mycket.

Inrikes

Föremål vid Malmörestaurang var ofarligt

Polisens bombrobot. Arkivbild.
Polisens bombrobot. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Ett misstänkt föremål som upptäcktes utanför en restaurang i stadsdelen Möllevången i Malmö, strax innan midnatt, har visat sig vara ofarligt.

Polisens nationella bombskydd skickades till platsen för att undersöka föremålet, och ett större område spärrades under tiden.

Efter ett par timmar kunde avspärrningarna hävas, sedan föremålet kontrollerats av bombgruppen.

Utrikes

11 miljoner coronasmittade i världen

En man testats för coronaviruset på ett sjukhus i Hyderabad i Indien.
En man testats för coronaviruset på ett sjukhus i Hyderabad i Indien.
Foto: Mahesh Kumar A/AP/TT
Utrikes
Utrikes Antalet människor som har insjuknat i covid-19 överstiger nu 11 miljoner, enligt amerikanska Johns Hopkins-universitetets sammanräkning.

Antalet bekräftat smittade i världen har dubblerats på knappt sex veckor. Totalt har omkring 11 032 000 människor bekräftats ha smittats med det nya coronaviruset, varav strax över en miljon har registrerats den senaste veckan.

Smittspridningen sker i bland annat USA och Brasilien, som har flest bekräftade fall i världen. I USA har snart 2,8 miljoner smittade registrerats, medan det i Brasilien finns drygt 1,5 miljoner bekräftade fall. De andra länderna i toppen av listan är Ryssland (667 000 smittade), Indien (625 000) och Peru (295 000).

De avlidna i sviterna av coronaviruset överstiger 520 000 människor, nästan 130 000 av dem i USA.

Näst flest dödsfall har Brasilien med knappt 62 000 avlidna, följt av Storbritannien med 44 200 döda. I Italien, som drabbades hårt relativt tidigt under pandemin, har 34 800 personer mist livet till följd av covid-19.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Sport

Norlander tappar i Detroit

Henrik Norlander får spela vidare, men tappade under andra rundan i Detroit.
Henrik Norlander får spela vidare, men tappade under andra rundan i Detroit.
Foto: Leon Halip/AFP/TT
Sport
Sport

Henrik Norlander lyckades inte prestera lika fint på golfbanan under den andra rundan i PGA-tourtävlingen i Detroit i Michigan, som under den första rundan.

Svensken gick ut på delad 11:e plats efter att ha tagit sig runt på 67 slag och fem under par den första dagen.

Under den andra rundan blev det i och för två under par, efter tre birdies och en bogey, men rundan på 70 slag gjorde att svenskan tappade 19 placeringar och nu ligger på delad trettiondeplats, sju under par.

Han är fem slag efter ledarduon, bestående av amerikanerna Chris Kirk och Webb Simpson, som gick andra rundan på 65 respektive 64 slag.

Med ett över par, både på rundan och i totalen, klarade Alex Norén inte cutten.

Inrikes

Kort biljakt slutade med krock

En förare misstänks för flera brott sedan personen flytt från en poliskontroll och krockat. Arkivbild.
En förare misstänks för flera brott sedan personen flytt från en poliskontroll och krockat. Arkivbild.
Foto: Magnus Lejhall/AP/TT
Inrikes
Inrikes

En bilförare vägrade att stanna för polisen i centrala Sölvesborg vid midnatt, uppger polisen.

Efter ungefär en halv minuts biljakt krockade föraren med en annan bil. Föraren tog sig ut och sprang från platsen, men kunde senare gripas efter att ha sökts av flera polispatruller.

En av personerna i den mötande bilen fick föras med ambulans till sjukhus.

Utrikes

Miljövänner inte nöjda med tyskt kolstopp

Miljöaktivister från Greenpeace förlängde på fredagen det tyska mottot 'Dem deutschen Volke' i Berlin med sin slogan 'Eine Zukunft ohne Kohlekraft' – vilket sammantaget kan översättas, 'En framtid utan kolenergi för det tyska folket'.
Miljöaktivister från Greenpeace förlängde på fredagen det tyska mottot "Dem deutschen Volke" i Berlin med sin slogan "Eine Zukunft ohne Kohlekraft" – vilket sammantaget kan översättas, "En framtid utan kolenergi för det tyska folket".
Foto: Michael Sohn
Utrikes
Utrikes Förbundsdagen i Tyskland har röstat igenom en lag för att fasa ut den förorenande kolkraften till senast år 2038. Men miljörörelsen tycker processen är en missad chans.

– Eran med fossila bränslen upphör obönhörligen i och med detta beslut, sade ekonomiminister Peter Altmaier i samband med omröstningen i förbundsdagen, det tyska parlamentets underhus.

Beslutet att stegvis helt lägga ner kolenergin i Tyskland togs fram efter mycken vånda inom regeringen. Landet vill ersätta både kärnkraften och kolet med förnybart, men gruv- och energibranschen står för många jobb i en del regioner.

"Det är bittert"

Därför innehåller avvecklingsplanen också över 50 miljarder euro i omställningsstöd, varav en del kommer att gå till aktörer med allt annat än grön profil. När dessutom avvecklingen ska ta uppemot två decennier dömer klimat- och miljöföreträdare ut planen som en förlorad chans.

– I dag hade kunnat vara en historisk dag. Det är bittert eftersom denna lag inte innehåller det klimatskydd som behövs i dessa tider, säger Annalena Baerbock, ledare för miljöpartiet Die Grünen till Deutschlandfunk.

Kan ske snabbare

Enligt regeringen ska regelbundna avstämningar göras, vilket innebär att avvecklingen även kan ske snabbare än till 2038. Men i och med att även kärnkraften ska bort, ett beslut som Tyskland fattade efter Fukushima-olyckan i Japan, kommer det att krävas en ambitiös utbyggnad av energislag som sol och vind. Branschfacket IG BCE tycker att den planeringen ligger efter.

– Vi har debatterat avvecklingen för länge. Vi behöver en utvecklingsplan, för såväl förnybar kraftproduktion som elnätet, säger fackföreträdaren Michael Vassiliadis till nyhetsbyrån DPA.

Under första halvan av 2020 stod förnybart för över hälften av den tyska kraftproduktionen. Kärnkraft och naturgas låg bakom det mesta av återstoden.

Ånga från Unipers kontroversiella kolkraftverk Datteln 4 i västra Tyskland på fredagen.
Ånga från Unipers kontroversiella kolkraftverk Datteln 4 i västra Tyskland på fredagen.
Foto: Martin Meissner
NÄSTA ARTIKEL