Fira nationaldagen första fredagen i juni

Så har vi avverkat ännu en nationaldag. Lite folkyra blev det på sina håll men inte i närheten av det engagemang som finns i länder där nationaldagen är mycket mer symbolladdad än 6 juni i Sverige t.ex norrmännen med sitt 17 maj.
Att nationaldagen inte har någon djup förankring i människors medvetande speglas i att vi pressat in tre olika anledningar att fira den, Gustav Vasas val till konung, 1809 års regeringsform samt vår nya konstitution från 1970-talet. Dessutom är det svenska flaggans dag.
Att 6 juni blev en röd dag då de flesta är lediga bygger på ett krav som borgerliga partier drev länge. De ville ha en dag som balanserade arbetarrörelsens firande på 1 maj. Därför offrades annandag pingst, ett olyckligt beslut eftersom pingsthelgen innebar tre sammanhängande ledighetsdagar då människor t.ex kunde göra en weekendresa. I år blev det särskilt tydligt hur olyckligt det är med denna enstaka ledighetsdag. Fredagen var en vanlig arbetsdag som gjorde att många fick ta ut en klämdags ledighet.
Eftersom 6 juni inte har någon stark folklig förankring och människor har behov av sammanhängande ledigheter finns det ett smidigt sätt att lösa konflikten. Fira nationaldagen den första fredagen i juni månad. Då firas nationaldagen på olika dagar skilda år, men bonusen är att den blir inledningen på en tre dagars lång ledighet. Då kan dessutom uppslutningen på nationaldagsfirandet bli större.
Lars J Eriksson

Dagens fråga

Brukar du veckohandla?

Loading ... Loading ...

Webbkryss