Nina Jovin, Axel Svanström, Joakim Forsström, Tor Andersson, Hugo Ohlsson, Simon Zagiczek, Cklint Thornquist, Eva Svanström, Nellie Ax och Ida Eriksson Gauffin har kämpat i flera år för att kunna åka på scoutläger i USA.Foto: Oscar Schau
Nina Jovin och Tor Andersson.
Ida Eriksson Gauffin har gjort en egen insamling för att kunna följa med, då hon precis har fyllt 14 år.

Scouternas slit har burit frukt

klågerup Under flera år har Hyby scoutkårs ungdomar samlat in över 300 000 kronor för att kunna åka på världens största scoutläger i USA.
– Jag är så stolt, säger scoutledare och vice ordförande Eva Svanström.

Taggade till tänderna och redo som alltid. Hyby scouter kan nu lägga fyra år av pengainsamlingar bakom sig, slappna av och blicka framåt.

I juli hägrar belöningen – att delta på World Scout Jamboreen i West Virginia, ett ofantligt scoutevenemang med över 50 000 deltagare.
Evenemanget arrangeras bara var fjärde år för ungdomar mellan 14 och 17 år.
– Detta känns som en dröm. Vi kommer att träffa folk från hela världen och dessutom få lov att åka till USA, säger scouten Nina Jovin.
– Det ska bli roligt att lära sig om kulturskillnader och om hur de andra scouterna har det.
Också Tor Andersson är glad över att resan bli av till slut.
– Det känns väldigt skönt att vårt arbete äntligen belönar sig. Det kommer finnas massor med aktiviteter att göra, till exempel tror jag att de har en av världens största ziplines, en slags linbana, säger Tor Andersson.

Projektet föddes med att en tidigare kull scouter åkte till Japan, vilket gav de yngre ett eget sug efter äventyr.
– När de kom hem gick det inte många dagar innan frågan kom – ”hur tar vi oss till USA?” säger Eva Svanström, vice ordförande i Södra Skånes scoutdistrikt.
– Sedan dess har det varit allt från att gå på stan med reklamskyltar till att vara hallvärdar på Lundaspelen, samtidigt som vi haft ett gott samarbete med kommunen och Lions. Jag är så stolt över dem, detta är så härligt.

Dagens fråga

Har du ätit på någon restaurang med stjärna i Guide Michelin?

Loading ... Loading ...