Tove Alexandersson tog hem årets första världscuptävling i orientering. Segermarginalen ner till tvåan blev 1:38. Foto: Pressbild
Gustav Bergman fullgjorde svenskdagen när han vann herrarnas medeldistanspremiär med 1:03 ner till silverplats. Foto: Pressbild

Dubbelt svenskt i världscuppremiären

orientering Först vann Tove Alexandersson damernas världscuppremiär i Finland.
Sedan gjorde Gustav Bergman detsamma med herrarnas.

Med fem raka totalsegrar i världscupen i ryggen gick Tove Alexandersson in i världscuppremiären i Finland och vann med 1,38 före tvåan, ryskan Natalia Gemperle.
– Det var väldigt varierat, bitvis väldigt snabbsprunget, och sedan en del ganska bushigt inne i det gröna så det gällde verkligen att variera lite i orienteringsteknik. Jag gjorde en liten miss på en kontroll, men det var ingen större. Och annars har det gått väldigt bra, säger Alexandersson i ett pressmeddelande.
Fyra i samma klass blev landsmaninnan Karolin Ohlsson, tio sekunder från pallplats.

Senare på lördagseftermiddagen blev svenskdagen komplett när Gustav Bergman vann herrarnas premiär med dryga minuten till godo på fransmannen Frederic Tranchand.
– Det känns bra! Det var jobbigt, det var varmt och tungt. Jag var rätt trött hela vägen, men det blir väl så; när man springer fort från början får man kämpa. Men det var ett bra lopp, säger Bergman i ett pressmeddelande.

Lördagens distanser var över medeldistans för såväl damer som herrar. Under söndagen fortsätter världscuptävlingarna med långdistans. En tävling som avgörs med jaktstartsformat där Alexandersson och Bergman får finna sig i att bli jagade av konkurrenterna.

Sportresultat

Sport i dag