Skåne

Sommarhettan snart borta

Oslo 20160726.Ustabilt vær med sol, skyer og vind på Huk utenfor Oslo tirsdag ettermiddag.Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix / TT / kod 20520
Ingen Sektion satt
Skåne Onsdagens och torsdagens högsommarhetta är snart ett minne blott. Till helgen blir det betydligt svalare.

Den som hoppas på en liknande sommar som 2018 får ge sig till tåls.

Veckans värmebölja är endast tillfällig.

– Värmen "peakar" vid 30 grader på torsdagen. Därefter drar en kallfront in från sydväst, det blir mer moln, en och annan skur och det kan ha inslag av åska, berättar Henrik Reimer, meterolog vid SMHI i Norrköping.

Molnen stannar till fredagsförmiddagen innan det åter kan bli något soligare.

– Temperaturmässigt blir det omkring 20 grader under fredagen. Det blir som svalast i västra Skåne, där det kan bli nedåt 15 till 18 grader, medan det i de östra delarna kan bli uppemot 25 grader, säger Reimer.

De lägre temperaturerna håller i sig under helgen.

Inrikes

C: Regeringen bör samarbeta med Moderaterna

Centerns partiledare Annie Lööf (C) anser att Moderaterna har presenterat 'genomarbetade analyser'. Arkivbild.
Centerns partiledare Annie Lööf (C) anser att Moderaterna har presenterat "genomarbetade analyser". Arkivbild.
Fotograf: Claudio Bresciani / TT
Inrikes

Centerpartiet vill att Moderaterna hjälper regeringen och samarbetspartierna att arbeta fram kommande krispaket, skriver partiföreträdare på Dagens Nyheters debattsida.

"Sannolikheten för att ett nytt omfattande ekonomiskt krispaket behöver sättas in är stor och vi ser att det då vore av stort värde om framför allt Moderaterna bjuds in till gemensamma överläggningar med S, C, L och MP", skriver partiledaren Annie Lööf (C) och vice partiledare Anders W Jonsson (C).

En bred politisk samling är nödvändig för att hitta lösningar i en tuff ekonomisk tid, anser Centen.

"Under de senaste veckorna har vi framför allt noterat hur Moderaterna agerat på ett ansvarsfullt och konstruktivt sätt. De har presenterat genomarbetade analyser på de problem vi nu står inför och kommit med ett antal goda förslag på statliga åtgärder för att möta dessa", skriver Lööf och Jonsson.

Sport

Ligan pågår – spelarna undviker närkontakt

Fotbollen står stilla i nästan hela världen. Arkivbild.
Fotbollen står stilla i nästan hela världen. Arkivbild.
Fotograf: Andreas Hillergren / TT
Sport
Sport Det är inte bara i Vitryssland som fotbollarna fortsätter att rulla.
Även i Nicaragua spelar lagen vidare – om än motvilligt.
– Du går inte in i en 50/50-duell med samma intensitet, säger Deportivo Las Sabanas målvakt Carlos Mosquera.

Idrottsvärlden står i stort sett stilla på grund av den rådande coronapandemin.

Men det finns undantag.

Som enda land i Europa har Vitryssland låtit sina serier fortlöpa, något som gjort att det utländska intresset för tv-rättigheterna av högstaligan Vyssjaja Liga har skjutit i höjden.

Men det finns fler exempel. Även den alltjämt aktiva toppdivisionen i centralamerikanska Nicaragua upplever en sällan skådad popularitet. Detta är dock en klen tröst för spelare i landet som går in i varje match med rädsla för att bli smittade.

– Vi försöker undvika att röra andra spelare, säger Carlos Mosquera till nyhetsbyrån Reuters.

Rädd för motståndare

Han är sista utpost i ligajumbon Deportivo Las Sabanas och bekräftar att coronaviruset har påverkat sättet spelarna uppträder på planen.

– Fotbollen har förändrats. Du går inte in i en 50/50-duell med samma intensitet. Rädslan för det som händer i världen är alltid närvarande. Mentalt så är du inte fokuserad på matchen utan du tänker alltid på att motståndaren kanske bär på sjukdomen, säger Mosquera.

Enligt Reuters är Primera División de Nicaragua en av fyra högstaligor världen över som fortfarande spelas inför publik. Övriga finns i Vitryssland, Burundi och Tadzjikistan.

Spelar med masker

Jose Maria Bermudez, generalsekreterare för Nicaraguas fotbollsförbund, säger sig ha märkt av ett större intresse för fotbollen i landet.

– Fler människor följer ligan noggrant, särskilt på bettingsajter, säger han och fortsätter:

– Situationen här är nästan helt normal. Vi har bara haft fyra fall av coronaviruset här och tre av dem var importerade. Vi fick information av hälsomyndigheter och vi tog ett beslut baserat på det. Vi är inte regeringen, utan vi styr fotbollen.

Enligt Reuters har flera spelare valt att spela match iförda ansiktsmasker och handskar sedan ligan beslutade, utan att konsultera spelarna, att säsongen skulle fortsätta som vanligt.

Antalet bekräftat coronasmittade i Nicaragua har nu stigit till fem. Ett dödsfall har rapporterats från landet.

Sport

OS-mästaren vann virtuellt cykellopp

Greg Van Avermaet tog hem det första virtuella Flandern runt. Arkivbild.
Greg Van Avermaet tog hem det första virtuella Flandern runt. Arkivbild.
Fotograf: Vegard Wivestad Grott/NTB Scanpix/TT
Sport
Sport Cykelklassikern Flandern runt kunde inte avgöras som vanligt i år.
Då körde tolv åkare loppet hemifrån i stället på sina träningscyklar.

Det 260 kilometer långa loppet kortades ner till 32 kilometer och avgjordes virtuellt på söndagseftermiddagen eftersom coronaviruset gjorde det omöjligt att köra loppet i verkligheten.

Medan det belgiska landskapet projicerades på videoskärmar framför åkarna kunde tv-tittarna följa tävlingen med kommentatorer precis som vanligt.

Det fanns till och med virtuella reklamskyltar och åskådare längs vägen för att göra det hela så realistiskt som möjligt. Och den rätta banprofilen hade lagts in i cyklisternas färddatorer för att göra loppet tufft och verklighetstroget.

Belgaren Greg Van Avermaet, som tog guld i linjelopp i OS i Rio för fyra år sedan, vann till slut det historiska första virtuella Flandern runt.

– I går fick jag lite panik, men det var kul att genomföra det. Jag tror vi alla hade roligt, sade Van Avermaet.

Flandern Runt är en av de fem stora endagsklassikerna inom proffscyklingen. Precis som inom all övrig sport är osäkerheten stor om vad som händer med resten av säsongen. Starten av Giro d'Italia i maj är uppskjuten och det är högst osäkert om Tour de France kan köras som planerat i sommar.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

spelaspel.se

Kommer Trump stanna i vita huset efter nästa presidentval?

Spelaspel.se Den 3 november 2020 avgörs det amerikanska presidentvalet och många undrar om Donald Trump kommer att få sitta kvar i Vita huset. Sett till att hans stående förmåga att vara immun mot diverse kontroverser har många länge sett hans andra mandatperiod som säkrad, men nu tycks coronaviruset kunna bli hans fall. I denna artikeln tittar vi närmare på vad som talar för och vad som talar emot att president Donald Trump får sitt ämbete förlängt.

Efter en skandalomsusad valkampanj chockades många när beskedet kom om att Donald Trump blev USA:s 45:e president. Den största förklaringen troddes ligga i hans populistiska approach och amerikanarnas utbredda misstro mot demokraternas kandidat, Hillary Clinton. Snart har fyra år gått sedan dess och den 3 november får vi veta om Donald Trump får sitta kvar eller inte. Intresset är ovanligt stort och redan nu går det att betta på presidentvalet – om vi ser till spelbolagens siffror ser vi snabbt att de räknar med en ny seger för Trump (1.75 i odds), men demokraternas kandidat Joe Biden ligger inte långt efter (2.05 i odds).

Vad talar för en Donald Trump-seger?

Donald Trump har varit i blåsväder för olika kontroversiella uttalanden och skandaler sedan han inledde sin valkampanj. Under hans första presidentperiod har kontroverserna fortsatt att dugga tätt, men han har alltid lyckats trolla sig ur de besvärliga situationerna med att starta nya skandaler, skylla på “fake news” eller skicka iväg några tweets. Exempelvis har det pratats om grova skattebrott och en förmodad inblandning i “Rysslandsaffären” där tydliga bevis pekar på att Donald Trumps valkampanj haft regelbunden kontakt med Ryssland, som i sin tur påverkade presidentvalet. Efter att mail läcktes ut som bevisade att han utpressat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på 3,7 miljarder kronor för att få dem att gräva fram smuts om demokraternas troliga presidentkandidat Joe Bidens son, ställdes han inför riksrätt. Något som bara hänt två presidenter före honom under landets 200-åriga historia. Föga förvånande lämnade han rättegångssalen som vinnare, vilket återigen talar för hans otroliga förmåga att slingra sig ur krissituationer och behålla det amerikanska folkets tillit.

En annan stark fördel för Donald Trump är hur starkt den amerikanska ekonomin har gått under de senaste åren. Även om detta är effekter av vad tidigare regeringar har banat vägen för så tar han ogenerat åt sig äran för landets ekonomiska framgång. På Twitter i somras skrev han följande:

“Big Rally tonight in Greenville, North Carolina. Lots of great things to tell you about, including the fact that our Economy is the best it has ever been. Best Employment & Stock Market Numbers EVER. I’ll talk also about people who love, and hate, our Country (mostly love)! 7:PM”

Coronaviruset är Trumps stora hot

Den 3 november avgörs alltså valet men kampanjandet har börjat för länge sedan. På demokraternas sida ser det ut som att Joe Biden kommer att bli deras kandidat. Flera favoriter har redan fått erkänna sig besegrade och nu är det Biden eller Bernie Sanders som gäller. Sett till Sanders vänsterpolitik är det inte särskilt troligt att han blir demokraternas kandidat, men samtidigt har Joe Biden varit i blåsväder för att flera gånger ha anklagats för att ha betett sig olämpligt mot kvinnor vilket kan vara till Sanders fördel.

Om det blir Joe Biden eller Bernie Sanders som ställs mot Trump är nog inte något presidenten oroar sig över just nu. Hans primära fokus bör vara det omskrivna Coronaviruset som kommit till USA. Nu har han stoppat alla till USA från Europa, men det är på hemmaplan han måste agera istället. Sett till att 27 miljoner amerikaner saknar sjukhusförsäkring och därmed inte har råd att vara sjuka från jobbet, kommer viruset att sprida sig som en löpeld.

Med Coronaviruset har också handeln avstannat vilket lett till kraftiga nedgångar på börsen. USA kan komma att drabbas hårt av detta och då den starka ekonomin länge har varit Trumps stöttepelare kan ett fortsatt börsras bli hans dödsstöten för hans kandidatur.

Under de närmsta månaderna lär vi se en del svängningarna i spelbolagens odds för Donald Trump och Joe Biden. För den som vill spela på presidentvalet så gäller det att hålla sig uppdaterad framöver.

Inrikes

Patient dog av morfinöverdos

En patient på Sollefteå sjukhus avled efter en 40 gånger för hög morfindos. Arkivbild.
En patient på Sollefteå sjukhus avled efter en 40 gånger för hög morfindos. Arkivbild.
Fotograf: Tomas Oneborg/SvD-TT
Inrikes

En patient som vårdades på Sollefteå sjukhus avled efter att ha fått en kraftig överdos morfin, 40 gånger högre än ordinerat, rapporterar SVT Västernorrland.

Den ansvariga sjuksköterskan har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg och sagts upp från sitt jobb. Händelsen inträffade i början av mars på sjukhusets intensivvårdsavdelning.

Sköterskan uppger att den kvinnliga patientens haft tung och rosslande andning och att läkare därför ordinerat 1 milliliter morfin. Sköterskan gav då felaktigt en dos på 40 milliliter. Misstaget upptäcktes när patientens blodtryck började sjunka och hennes liv gick inte att rädda.

Sollefteå sjukhus har nu inlett en utredning av hur misstaget kunde ske.

Sport

Virtuellt motionslopp på väg mot succé

Man i keps bredvid en sjö.
Marcus Andersson från Eslöv är en av initiativtagarna till Coronaloppet.
Fotograf: privat
Sport
Eslöv
friidrott När det ena motionsloppet efter det andra ställdes in på grund av coronapandemin bestämde sig Eslövssonen Marcus Andersson och Åkarpsbördige Kristian Lund för att starta virtuella Coronamilen. Loppet är redan på väg att bli en stor succé.

Kan man inte springa tillsammans så finns ju alltid möjligheten att springa var för sig men ändå sammanställa resultaten till ett motionslopp. Den idén fick Marcus Andersson, 31 i samband med ett seminarium där olika arrangörer diskuterade hur de skulle göra med sina motionslopp i coronasmittans kölvatten.

– Det pratades om att man höll på att ta fram en applösning för virtuella lopp och då tänkte jag att det där kan man väl göra även om man inte redan arrangerar lopp. Så jag klurade lite på det och brainstormade med min kompis och kollega Kristian Lund. Sedan började idén forma sig, berättar Marcus Andersson.

man i löparkläder på en gräsmatta
Kristian Lund arrangerar Coronaloppet tillsammans med sin kollega Marcus Andersson. Fotograf: privat

Skåningarna lanserade Coronamilen, vars överskott ska gå till Radiohjälpens insamling för riskgrupperna i pandemin. Det kostar 299 att vara med och då bidrar man alltså till Radiohjälpen.

– Vi tyckte att det var en bra idé, dels för att hjälpa folk att hålla sig fysiskt aktiva, dels för att göra en insats ekonomiskt för de som riskerar drabbas av smittan.

Går att dela upp

Coronamilen pågår under perioden 2-10 maj, då var och en springer i sina hemtrakter, i sitt eget tempo och på en tidpunkt som passar. Sedan registrerar man sitt resultat i appen RaceONE före den 10 maj, klockan 23:59.

– Man springer precis när och var man vill och det går dessutom alldeles utmärkt att dela upp loppet i omgångar om en mil känns för långt att springa på en gång. Det var en förälder som ringde om ett barn som ville vara med och springa i två omgångar och det är alltså helt okej, berättar Marcus Andersson.

Alla deltagare får förstås medalj, som i ett vanligt motionslopp.

– Vi skickar hem en goodiebag med funktions t-shirt, medalj och spännande erbjudande till alla deltagare.

Intresset har verkligen varit över förväntan

Marcus och Kristian hade satt en drömgräns på 250 deltagare i sitt nyskapade lopp. Men under söndagen hade redan 495 löpare anmält sig. Den yngsta nio år och de äldsta lite över 60. Några familjer där föräldrar och barn springer tillsammans.

– Då är det ändå några veckor kvar till loppet ska dra igång. Intresset har verkligen varit över förväntan, berättar Marcus.

Följs på Insta

Initiativtagarna har uppmanat anmälda deltagare att lägga ut tränings- och loppbilder på sociala medier och dela med sig av sina upplevelser och har själv ett eget instagramkonto där de planerar att lägga upp bilder från löpare.

– Sedan klurar vi på lite andra saker, som att kanske hänga på några som springer och filma lite live och göra en och annan intervju. Och så ska vi dela ut lite utlottningspriser med hjälp av våra sponsorer.

Till vardags driver Marcus Andersson Aim Challenge som är Nordens största multisporttävlingar med runt 1000 deltagare per år. Ett äventyr som innefattar mountainbike, löpning, men även inslag av klättring, paddling, simning och liknande. Hur det blir med de tävlingarna, som är planerade till hösten, vet han ännu inte.

– Det återstår att se. Men både jag och Kristian brinner för att engagera folk i fysisk aktivitet utomhus och vi kände att vi behövde göra något nu när folk sitter hemma i karantän och kanske inte rör sig lika mycket som annars.

Fotnot: Coronamilen går att söka efter på sociala medier och på hemsidan cornonamilen.com.

Sport

MFF arrangerar internationell esportturnering

Killar som spelar dataspel
MFF arrangerar en internationell Fifaturnering i början av veckan. Bilden är från ett annat esportarrangemang.
Fotograf: Aaron Favila/TT/AP
Sport
Malmö
Nyheter
ESPORT I början av veckan arrangerar Malmö FF en turnering i esport. Det handlar förstås om Fifa20.

Mellan den 6:e och 8:e april arrangerar MFF esportturneringen Malmö FF Invitational. Åtta internationella och svenska klubbar deltar i turneringen som spelas på Fifa20.

“Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. I dessa svåra tider vill Malmö FF lyfta fram Skånes Stadsmission och Supporterhuset. Under turneringens gång kommer vi informera om hur du kan stödja dessa organisationer ekonomiskt” skriver MFF på sin hemsida.

Alla Malmö FF:s matcher kommer att sändas på MFF.se och twitch.tv/mffesport. Kommentator är MFF:s medlemsansvarieg SLO Pierre Nordberg som kommer att guida tittarna igenom matcherna tillsammans med Victor Dahling.

Medverkande klubbar i turneringen är AFC Ajax, Bayer 04 Leverkusen, VfL Wolfsburg, Malmö FF, IFK Norrköping, Djurgårdens IF, Örgryte IS och Trelleborgs FF.

Första matchen spelas på måndag den 6 april klockan 18:00 – med finalen tre dagar senare, torsdag klockan 20:00.

Alla matcher spelas bäst av fem och turneringen kommer att spelas i två grupper med fyra lag i respektive grupp. Alla gruppmotståndare möts en gång och fyra lag avancerar till slutspel

Gruppvinnarna möter grupptvåorna i semifinal innan mästaren koras i en final.

Segraren i turneringen får logeplatser på Eleda Stadion till en valfri allsvensk hemmamatch den kommande säsongen.

Inrikes

Smittar coronaviruset via luften?

Coronaviruset smittar framförallt via droppsmitta. Det kan även uppstå aerosolsmitta, små droppar som håller sig i luften längre, men det är främst inom sjukvården.
Coronaviruset smittar framförallt via droppsmitta. Det kan även uppstå aerosolsmitta, små droppar som håller sig i luften längre, men det är främst inom sjukvården.
Fotograf: Stefan Hörberg/Rithuset AB
Inrikes
Inrikes Är coronaviruset luftburet? Ja – och nej. Små droppar kan bildas som håller sig kvar i luften längre, men det uppstår främst inom sjukvården.
– Det är alltid olyckligt när en benämning kan tolkas på olika sätt, säger Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten.

När Världshälsoorganisationen WHO på en presskonferens i fredags uppgav att coronaviruset "möjligtvis kan vara luftburet" ledde det till stor förvirring. Men Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, säger att beskedet inte kom som en överraskning – på myndigheten har man känt till det länge.

– Det är en semantisk fråga, vad man kallar luftburet och inte.

Vid typisk luftburen smitta, till exempel mässling eller vattkoppor, finns viruset på huden och kan virvla upp i luften. Karin Tegmark Wisell beskriver det som väldigt små dammpartiklar, som kan smitta från långt håll. Coronaviruset smittar i stället genom nära kontakt, när droppar överförs via till exempel hostningar och nysningar. Sedan finns det en annan typ av droppsmitta, som följer med luftströmmar något längre.

– Vissa droppar är mindre och stannar längre kvar i luften, och kan då inandas, säger hon.

Rådet: Håll avstånd

Aerosolsmitta, som det kallas, uppstår främst inom hälso- och sjukvården vid en del moment när patienter till exempel är intuberade, alltså har ett rör i luftstrupen, eller har annat andningsstöd. Det finns inget som tyder på att det skulle stå för en viktig smittväg bland allmänheten, säger Tegmark Wisell.

– Men genom att hålla avstånd tar man höjd för det här också. Vi måste fortsätta hålla ut och hålla i, och inte tröttna på social distansering. Är du minsta lilla sjuk så måste du vara hemma, det är jätteviktigt.

Inom vården däremot gäller det att beakta risken för aerosolsmitta.

– Hela skälet till att man rekommenderar ansiktsskydd för vissa moment i hälso- och sjukvården är just att hantera om det bildas så här små droppar som kallas aerosoler.

"Olyckligt"

Inom äldrevården uppstår sällan tillfällen då risken är stor att aerosoler bildas, men det är ändå viktigt att skydda sig utifrån situationen, enligt Karin Tegmark Wisell.

– Man ska beakta riskerna. Kommer det ut mycket droppar i luften ska man ha visir och i vissa situationer även vätskeavvisande munskydd, och ska man vara i kontakt med stora mängder kroppsvätskor ska man ha handskar, säger hon.

Men allt det gör man redan, konstaterar Karin Tegmark Wisell. WHO:s nya besked kommer inte att förändra Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Det är alltid olyckligt när en benämning kan tolkas på olika sätt. Men det här var inget nytt, säger hon.

Alice Nordevik/TT

FAKTA

Fakta: Droppsmitta och luftburen smitta

Droppsmitta innebär att smittan överförs från droppar som sprids i luften när någon hostar, nyser eller kräks. Dropparna når som regel inte längre än någon meter. Men en del av dropparna, så kallade aerosoler, är så små att de följer med luftströmmar något längre. Både större droppar och aerosoler kan smitta den som andas in dem.

Luftburen smitta utgörs ofta av viruspartiklar som förökar sig i blåsor på huden och virvlar upp i luften. Luftburen smitta kan färdas långa sträckor och ses exempelvis vid mässling och vattkoppor. Även mycket små intorkade droppar kan, om de blir tillräckligt många och håller sig kvar i luften, orsaka luftburen smitta för den som andas in dem. Luftburen smitta utgör en mindre risk utomhus och på platser med god luftomsättning, där dropparna snabbt späds ut.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Kultur och nöje

Gerard Way släpper solomaterial

My Chemical Romance-sångare Gerard Way bjuder sina fans på ofärdigt solomaterial. Arkivbild.
My Chemical Romance-sångare Gerard Way bjuder sina fans på ofärdigt solomaterial. Arkivbild.
Fotograf: Amanda Schwab/AP/TT
Kultur och nöje

Som kompensation för att My Chemical Romances återföreningsturné skjutits upp på grund av coronaviruset bjuder bandets sångare Gerard Way på solomaterial, skriver Rolling Stone.

"Jag kallar det här 'Distraction or despair' (distraktion eller förtvivlan), eftersom det är känslotillstånden jag pendlar mellan. Det gör troligtvis många andra också. Med all osäkerhet som råder just nu kände jag att jag bara ville dela med mig av någonting", skriver Way på sitt Instagramkonto.

De fyra låtarna, som finns uppladdade på hans Soundcloudkonto , är mer eller mindre färdigställda och sträcker sig från 14 sekunder till tre minuter i längd.

My Chemical Romance bildades 2001 och hann släppa fyra studioalbum innan medlemmarna gick skilda vägar 2013. De återförenades i smyg 2017 och stod på scen tillsammans igen i fjol. Tidigare i år meddelade bandet att en stor återföreningsturné är planerad. Biljetterna sålde därefter slut på bara några minuter.

NÄSTA ARTIKEL