Fotbollsmålvakten Hedvig Lindahl. Foto: Stina Stjernkvist / TT/Arkiv

Redo för fotbolls-VM i Frankrike

FOTBOLL Det åttonde världsmästerskapet i fotboll för damer kör i gång på fredagen med invigningsmatchen Frankrike-Sydkorea i Paris.

USA har genom hela VM-historien visat sig vara den ledande nationen inom damfotbollen. Man vann den första turneringen 1991 och är regerande mästare efter triumfen i Kanada 2015.
USA har också flest VM-titlar genom tiderna, tre stycken och tagit medalj i samtliga sju turneringar hittills.

Sverige möter sedvanligt USA i gruppspelet i år också. För femte turneringen i följd, otroligt nog.
Det brukar dock ses som positivt eftersom en förlust i gruppspelsmatch inte är lika ödesdiger, som en förlust i de senare utslagsmatcherna.
Två eller tre lag av fyra i grupperna går ju vidare efter gruppspelet.
Sverige, som har ett VM-silver och två VM-brons på meritlistan, ses som en outsider i årets VM-turnering.

Man kommer att slippa USA i utslagsmatcherna, men kan komma att ställas mot tuffa motståndare som Tyskland, Brasilien, England, Japan eller värdnationen Frankrike.
Därför är det av stor betydelse hur ”slutspelsträdet” formar sig efter gruppspelet.

Sverige är redan på plats i Rennes inför första matchen mot Chile på tisdag.
Sedan väntar Thailand 16 juni och USA 20 juni.
Sverige har mött USA 39 gånger. Chile och Thailand har man aldrig mött och har därmed begränsad kunskap på förhand.

– Men vi har ett grymt analytikerteam. Så vi kommer att vara välinformerade om alla motståndare vi får, sade landslagsmålvakten Hedvig Lindahl till dn.se.
När det gäller bevakning har Sverige till skillnad från tidigare år bara en ”spion” (Ulf Kristiansson) med i Frankrike. Nya möjligheter, i form av så kallad ”taktisk filmning”, har öppnat för ett effektivare arbetssätt.

– Fifa (det internationella fotbollsförbundet) tillhandahåller filmer från alla VM-matcher, utifrån två olika vinklar, där man ser alla 20 utespelare samtidigt, förklarade landslagets matchanalytiker Anders Eriksson till dn.se.
– Det är en enorm möjlighet för oss, och skapar bättre förutsättningar att scouta motståndare. Behovet av att aktivt söka sig ut och se matcher live blir inte lika stort som tidigare, fortsatte han.
– Det ska bli spännande att sätta tänderna i analyktikernas material. För det är jätteviktigt att vi tar alla matcher på fullaste allvar, avslutade Hedvig Lindahl till dn.se.

Läs mer: