Ted­dy Nilsson (SD), Angelie Fröjd (M) och Aase Jönsson (KD). Foto: Roger Sunesson

SD tar över styret i Svalöv

SVALÖV Sverigedemokraterna tar över styret i Svalöv.
Vid en presskonferens på onsdagen stod det klart att partiet ska jobba tillsammans med Moderater och Kristdemokrater.

Samtidigt går Liberalerna in i valtekniskt samarbete och därmed samlar de fyra partierna 18 mandat och bildar en majoritet.

– Vi gör den här åtgärden för att få stabilitet i kommunen, säger SD:s Teddy Nilsson som även förväntas bli kommunstyrelsens ordförande.
I den trojka som nu ska styra Svalöv fram till valet 2020 återfinns Angelie Fröjd (M) som kommunalråd och fungerar fortsättningsvis även som ordförande i vård och omsorgsnämnden.
Aase får även samma kommunalrådstitel.
Teddy Nilsson förklarar Liberalernas stöd:
– Det handlar om ett valtekniskt samarbete och de kommer att stödja oss i viktiga frågor. Här står man utanför budgetarbetet.
I och med maktskiftet blir Svalöv den fjärde kommunen i landet som styrs av SD. Övriga är Bromölla, Hörby och Sölvesborg.
Liberalerna går nu in i en vågmästarroll. Hade möjligheten att välja antingen ett höger eller vänsterblock.
– Vi vill ha stabilitet i kommunen. Vi fick inget gehör från varken Centern eller Socialdemokraterna. Då var valet lätt, säger partiets Torbjörn Ekelund.
Nuvarande kommunstyrelsens ordförande Fredrik Jönsson (C) får därmed lämna sin post:
– Vi har haft på känn att utvecklingen skulle bli så här och samtidigt är min förhoppning att det nya styret fortsätter med de stora satsningar som är på gång. Det handlar om stationsläget i Svalöv, Lantlyckan och all byggnation som är på gång. Det är viktigt.

Känns det som ett misslyckande att tvingas lämna ?
– Ärligt talat fick jag aldrig en chans under åtta månader att visa vad jag ville. Här handlade det mest om att bli motarbetad av både Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna. Tyvärr blev problemen personrelaterade, säger Fredrik Jönsson.

Texten uppdateras

Dagens fråga

Malmö FF hänger på AIK i guldstriden. Tar MFF guld i år?

Loading ... Loading ...

Webbkryss