Lennart Johansson har avlidit 89 år gammal. Foto: Claudio Bresciani/TT
Lennart Johansson med den allsvenska mästarpokalen, som bär hans namn. Foto: Claudio Bresciani
Lennart Johansson fick stöd av den legendariske brasilianske fotbollsstjärnan Pelé när han kandiderade mot Sepp Blatter till Fifa-president. Johansson förlorade till slut omröstningen. Foto: Francois Mori/AP/TT
Lennart Johansson blev hederspresent efter att han avgått som Uefapresident. Här syns 2008 sedan han prisats av Uefa för sina gärningar. Bredvid syns Johanssons efterträdare Michel Platini.

Lennart Johansson är död

Fotboll En av Sveriges största idrottsledare genom tiderna, Lennart Johansson, är död.
Den tidigare Uefa-presidenten avled på tisdagskvällen efter en kort tids sjukdom.
Lennart Johansson blev 89 år gammal.

Lennart Johansson var idrottsledare i nästan hela sitt liv. Svenska Fotbollförbundet skriver i ett minnesord på sin hemsida att Johansson redan som tolvåring var med och startade IK Hjelm för att spela fotboll, bandy och handboll ihop med sina kompisar i Bromma.

Via ett ordförandeskap för AIK:s bandysektion tog han 1962 över motsvarande roll i Solnaklubbens fotbollssektion. Där stannade Johansson i fem år innan han tog klivet upp som ordförande för AIK:s huvudstyrelse fram till 1980. Nationellt var han ordförande för Svensk Elitfotboll 1984-1991 och ordförande i Svenska Fotbollförbundet 1985-1990.

Efter att ha arbetat i olika internationella kommittéer blev han 1990 Uefa-president. Lennart Johansson styrde det europeiska fotbollförbundet fram till 2007 och var även vice president i Fifa, det internationella förbundet. Johansson var bland annat med om den framgångsrika ändringen av Europacupen till Champions League.

Redan 2001 hyllades Lennart Johansson stort för sina gärningar för svensk fotboll genom att få ge namn åt mästarpokalen i Allsvenskan, Lennart Johanssons pokal.

Svenska Fotbollförbundets nuvarande ordförande, Karl-Erik Nilsson, uttalar sig på förbundets hemsida: ”Det är med stor sorg jag mottagit beskedet att Lennart Johansson har gått bort. Jag och många andra har förlorat en mycket god fotbollskamrat och saknaden är stor. Våra tankar går till Lennarts familj och allra närmaste.”

”Lennart Johansson är vår störste internationelle fotbollsledare genom tiderna, ingen svensk har haft en liknande påverkan på fotbollen i världen. Hans gärningar som UEFA-president och vice president för FIFA är djupt respekterade, hans ledarskap har väckt beundran världen över.

Lennart Johanssons bidrag till den svenska fotbollen går inte att överskatta. Som ordförande för AIK, SEF och Svenska Fotbollförbundet hade han stor betydelse för svensk fotbolls utveckling under många år, samtidigt som hans internationella uppdrag gav Sverige en stark och tydlig ställning i fotbollsvärlden.

Jag minns Lennart Johansson som en engagerad och klok ledare med en oantastlig integritet, jag minns honom också som en varm och humoristisk person med en oändlig kärlek till fotbollen. Jag träffade honom så sent som för en vecka sedan, i samband med Europa League-finalen i Baku. Det var som alltid ett hjärtligt möte, fyllt av glädje och givande fotbollsdiskussioner.

Vi bestämde då att vi skulle ses igen när herrlandslaget spelar mot Malta i EM-kvalet. Nu blir det inte så, men jag är säker på att Lennart ändå finns med oss när det är dags för avspark på Friends Arena.”

Även Fifas president, Gianni Infantino, uttrycker sin sorg: ”Jag är förkrossad av nyheten om Lennart Johanssons bortgång. Han var en vän och en ovärderlig källa till visdom och inspiration.  Jag kommer alltid att vara tacksam för att ha haft honom som Uefas president när jag gick med i organisationen år 2000. Sedan dess har Lennart alltid varit en förebild när det gäller professionalism och, ännu viktigare, humanitet. ”

Sportresultat

Sport i dag