Domen står fast – Malmö stad följde inte lagen

malmö Malmö stads satsning på ett boende för hemlösa är olaglig då man skrev på ett byggavtal utan en offentlig upphandling. Detta står klart efter att Högsta förvaltningsdomstolen nekat kommunen prövningstillstånd.

Allt började sommaren 2017 då Malmö stad presenterade planerna på en stort boende för hemlösa i Limhamn.

Totalt 133 bostäder skulle komma på plats på Krossverksgatan. Ett avtal skrevs på med företaget Skånska Strand Ab.

Sedan dess har flera rättsliga instanser dömt att Malmö stad agerade olagligt då avtalet aldrig upphandlades enligt lagen om offentlig upphandling.

Efter flera turer och överklaganden stod det på måndagen klart att Högsta förvaltningsdomstolen inte ger Malmö stad prövningstillstånd.

Det innebär att det står svart på vitt att kommunen agerat olagligt och att avtalet med Skånska Strand är är ogiltigt, vilket kammarrätten i Göteborg dömde redan i mars i år.

– Det var ett mycket väntat besked. Alla har förstått att Malmö stad gjorde fel – förutom Socialdemokraterna. Det är bra att frågan är utagerad, säger oppositionsrådet Thorbjörn Tegnhammar (M).

– Jag hoppas att de ansvariga nu rannsakar sig själva, att ansvar utkrävs samt att man en gång för alla lägger ner idén om gigantiska boenden för hemlösa mitt i villakvarter i den här staden. De hemlösa måste spridas ut, inte koncentreras på en och samma plats.

Kommunalrådet Sedat Arif (S) är ansvarig för arbetsmarknad och socialtjänst. Enligt honom kommer man inte försöka driva ärendet vidare.

– Vi får acceptera detta. Nu återstår att hitta nya lösningar i hemlöshetsfrågan, för behovet finns fortfarande oavsett om Spiran blir av eller inte, säger Sedat Arif.

– Att överklaga frågan har inte varit en ideologisk linje driven av Socialdemokraterna, utan det har vi gjort på rekommendation av kommunens jurister, då det inte stått klart hur lagen ska tolkas.

Läs mer:

Dagens fråga

Gick rätt bidrag vidare till final från fjärde Mello-deltävlingen?

Loading ... Loading ...