Foto: Erik Mårtensson / TT

Här firas nationaldagen i Skåne

På torsdag firas nationaldagen och svenska flaggans dag runt om i landet. Skånskan har sammanställt en lista över firanden runt om i Skåne.

BURLÖV
13-14: Musik från scenen och ett lättare matutbud finns på plats.
13.45: Flaggparad från parkeringen ned till scenen.
14: Lars Johnsson, kommunalråd, hälsar välkommen.
Barnallsång och sommartal. Nya medborgare uppmärksammas, nationalsången sjungs och flaggan hissas.
15: Fika serveras i Burlövs gamla prästgård. Passa på att åka gratis med Palmtåget till och från prästgården.

ESLÖV
På torsdag blir det traditionellt nationaldagsfirande på flera platser runtom i kommunen. I Harlösa kombineras firandet som vanligt med Harlösadagen. Klockan 11 blir det underhållning med Mamma Måd, klockan 12 delar Rotary ut stipendium, klockan 12.10 blir det underhållning med lokala artister och klockan 13 rockabillymusik med årets dragplåster, Top Cats. Till årets traktorparad är cirka 250 ekipage anmälda. Paraden inleds klockan 14.30. Därutöver knallar, scouter, backklättring och matservering.
I Eslöv sker firandet vid Trollsjön kl 13-17. Dagen inleds med dans i rotundan med Gammaldansföreningen Rutan och Ringsjögillet, ackompanjerade av Harpolirarna. 14.20 är det samling till nationaldagståget vid Odengatan/Ekevalla idrottplats, tåget avgår 14.40. Klockan 15.00 hålls ett högtidstal och det blir prisutdelningar och uppträdande med Hemvärnets musikkår Eslöv och Masonit. EAI ställer upp fanborg vid scenen. Klockan 16 bjuder Masonit på en spelning med välkända låtar.
Även i Billinge firas nationaldagen. Platsen är Gamlegården och det blir tal av Rolf Rempling, Stockamöllan, sång av Billinge Kyrkokör och intåg av bygdens föreningar. Firandet startar klockan 19.
Samtliga arrangemang är gratis.

HÖRBY
Shirley Clamp är dragplåster på årets nationaldagsfirande i Hörby på torsdag den 6 juni. Som vanligt anordnas festligheterna på Söderängen. Firandet börjar klockan 13 och avslutas klockan 16. Artistframträdanden, dansunderhållning  av Frosta folkdanslag, utdelningar av stipendier och utmärkelser och högtidstal står på programmet.

HÖÖR
Höörsborna bjuds i år på ett nationaldagsfirande med extra allt eftersom Höörs kommun samtidigt firar att man fyller 50 år som kommun. Mellan klockan 11 och 22 pågår firandet med Kulturhuset Anders och på Berggrenska gården som centralpunkter.

I år fyller nämligen Höör 50 år med sin nuvarande kommungräns. Man firar på Berggrenska gården och i omgivningen. Förutom tårtkalas och goodiebags blir det många uppträdanden och ett tjugotal utställare och försäljare kommer vara på plats på kulturmarknaden, skriver Höörs kommun i ett pressmeddelande.
Nationaldagsfirandet inleds klockan 16.30 från scenen på Berggrenska gården med en marsch med cirka 60 personer från föreningslivet. Firandet leds av kommunfullmäktiges ordförande Anders Netterheim (M) och ett flertal priser delas som vanligt ut.
Med en större budget än tidigare plus hjälp av sponsorer uppträder två Idolartister under torsdagskvällen. Det är Kadiatou (andra plats i Idol 2018) på scen klockan 20 och Chris Kläfford (vinnare i Idol 2017) på scen klockan 21 som lär medföra en större publiktillströmning än vanligt till nationaldagen.
Under nationaldagens eftermiddag blir det firande på flera platser i tätorten. Bland annat Kulturhuset Anders, Musikskolans trädgård, PRO:s lokaler på Storgatan, Kapellgatan, Höörs mölla, Skolmuseet och konsthallen. Se hela programmet och exakta tider på kommunens hemsida.
I de södra delarna av kommunen blir det också nationaldagsfirande. Då är det Södra Ringsjöortens bygdeförening och Snogeröds IF som fixar aktiviteter för hela familjen mellan klockan 13 och 16 på Snogeröds idrottsplats.
Se även där hela programmet på Höörs kommuns hemsida.

KLÅGERUP
Klågerupsdagen firas på Sveriges nationaldag med ett knattelopp, sportaktiviteter, grill, kafé, musikunderhållning, ungdomsbrandkår, marknad och mycket mera.
Nytt för i år är barnens egen loppis samt porslinskrossning.
Dagen inleds klockan 10 med invigning och flagghissning med sång, utdelning av Lions stipendium
10.30 Knattelopp, med anmälan kl 09.30–10.15, uppvärmning med KSIF kl 10.30, första start cirka kl 10.40.
11.00 Barnloppis där barnen säljer sina färdiglekta leksaker, böcker med mera på gamla tennisbanan. Medtag egen filt/duk att lägga sakerna på.
12.00 Livemusik med Lobo Guitar Lee Trio
Dagen arrangeras av Klågerups byalag i samarbete med Hyby Scoutkår, Bara Lions, KGIF, samt BK Banér.

LUND
Lunds kommuns officiella nationaldagsfirande hålls i Kulturens park och inleds i år med tal av statsminister Stefan Löfven. Fri entré hela dagen.
Klockan 12.30 spelas föreställningen Words of Wisdom – en lekfull föreställning som bygger på sagor från Sverige, Syrien och Turkiet. Framförs simultant på arabiska, engelska och svenska.
Klockan 14 inleds firandet och Stefan Löfven håller tal.
Årets högtidstal hålls av advokat Ulrika Rogland som arbetar för kvinnors och barns rättigheter.

För seniorer och personer med funktionsnedsättning firas nationaldagen med veteranbilar och körsång.
Motorhistoriska klubbens medlemmar i Skåne visar upp sina veteranfordon och Lunds Kammarkör sjunger nationalsången. Denna dag går det bra att ta med barnbarn, för de små finns det ponnyridning.
Föranmälan endast för buss som avgår från Botulfsplatsen kl. 11.30, retur kl. 15.00. 40 kr t/r. Tid: 11.00-16.00 (Cruising kl. 13.00, körsång kl. 14.00) Fri entré. Försäljning av hamburgare och fika. Besökare får gärna ta med egen picknickkorg.

MALMÖ
Klockan 12 inleds firandet på Stortorget i Malmö med en välkomstcermoni för nya svenska medborgare. Dagen fortsätter med dansshower, orkester och nationalsång för att avslutas med allsång med schlager- och soultema klockan 18. Artistframträdanden av Malmös egen souldiva LouLou Lamotte och Melodifestivalaktuella Alcazarstjärnan Lina Hedlund.

Barnens egna nationaldagsfirande drar igång på Stora scenen klockan 11 i Folkets Park. Folkets Park får besök av en cirkusartist och Direktören Lina får också visa vad hon kan av akrobatik, jonglering och hisnande balanskonster. Det blir nationalsång, allsång och danslekar, sommarvisor och barnvisor.
Flaggor och allsångshäften delas ut till barnen.

SJÖBO
Det blir inget nationaldagsfirande på Solvalla bygdegård i år – däremot i Vollsjö och Lövestad.
I Vollsjö är det samling vid Solkullen klockan 16.30. 16.45 blir det avmarsch till idrottsplatsen Åvallen där kommunstyrelsens ordförande Magnus Weberg (M) håller tal. Sjöbo ungdomsorkester underhåller också tillsammans med Baton Girls. Wollsjö allmänna idrottsförening och Scouterna säljer mat och Lottorna säljer kaffe med dopp. Flaggutdelning sker till dem som ansökt hos kommunen, men det delas också ut små flaggor och bjuds på överraskning till alla barn.

I Lövestad sker samlingen vid busshållsplatsen vid Marknadsplatsen klockan 17.45. Klockan 18 är det avmarsch till idrottsplatsen Lövängen där Eggalundabon, entreprenörer och internetexperten Patrik Fältström håller tal. Även här underhåller Sjöbo ungdomsorkester tillsammans med Baton girls. Hederspris delas ut och det säljs kaffe, kakor och korv.

SKARHULT
Även i Skarhult firas nationaldagen. Det blir försommarprakt, vajande fanor, orkesterös, psalmsång och högtidligt tal i Skarhults slottspark klockan 18. Carl Johan von Schwerin inleder, talare är Bengt Nihlgård, Juniororkestern spelar och Linn af Ugglas sjunger solo. Jenny Delén, präst. Besökare uppmanas ta med picknick.

SKURUP
I år sker Skurups nationaldagsfirandet i stadsparken från klockan 12 och framåt. Konferencier är Per-Ola Sandberg. Karin Tingne och hennes band är husband. Gästartister är Anna-Hanna Rosengren, Vagaband och Rockis och Poppis. Kommunfullmäktiges ordförande Ann-Helen Nilsson (S) håller tal.
På programmet finns även inmarsch av deltagande föreningar, uppvisning av Skurups folkdanslag och Kulturskolans musikelever. Dessutom blir det utdelning av kommunens idrotts- och kulturpriser samt Rotarys prisutdelning. ”Så välkomna till ett familjefirande i musikens tecken!” skriver kommunen på sin hemsida.

STAFFANSTORP/HJÄRUP
Nationaldagen den 6 juni firas i både Hjärup och Staffanstorp.
I Hjärup firas i Jakriborg 11-11.50 med allsångskonsert på Astrid Lindgrentema med Linda Lundqvist och Piratorkestern. Kom gärna utklädd till valfri Astridfigur.
Firandet i Staffanstorp sker i Åstradsgårdens trädgård 12-16. 13.45 marscherar Staffanstorps Musikkår och Staffanstorps Sportdrill från Brågarps kyrka till Åstradsgården. Här blir det sång, musik, uppträdanden, högtidstal, flaggutdelning, hembakat, ansiktsmålning, ballongkonstnär och även här allsång med Linda Lundqvist och Piratorkestern på Astrid Lindgren tema.

STENESTAD/KÅGERÖD
Det blir enligt tradition nationaldagsfirande i både Stenestad och Kågeröd nu på torsdag den 6 juni.
På Stenestads Hembygdsgård blir det flagghissning och sång med start klockan 9.
Arrangör är Stenestadsortens Hembygdsförening.
I Kågeröd sker firandet i Kågerödslund och här sker avmarsch från Klockaretorget klockan 13.30.
Här är det Kågerödslunds Intresseförening som håller i trådarna.
På programmet står flagghissning och nationalsång, där Kulturskolan också medverkar.
Tal blir det av Mats Stedt, butikschef och Lennart Pettersson, kommunfullmäktiges ordförande välkomna nysvenskar.
Rönnehälls Folkdanslag dansar, där det även blir ponnyridning, pingis och orientering.
Veteranfordon visas, film-/bildvisning och närpolisen visar upp sig.

SVEDALA
Klockan 10 samlas föreningarna på Stortorget och en halvtimme senare avgår marschen genom Svedala tätort med Svedala Blåsorkester i täten.
11.00 marscherar föreningarna in på Stortorget och festligheterna startar.
Flagga, kommunens och föreningarnas priser och stipendier delas ut, sång och musik av Svedala Blåsorkester, kulturskolans körer och Svedala manskör.
Kulturskolans chef Mats Olofsson är konferencier. Hyby Scoutkår grillar korv och KaffeRistas kaffevagn är på plats.

YSTAD
Nationaldagsfirandet i Ystad utlovas som en riktig folkfest med cirka 100 programpunkter mellan klockan 12 och 17.
Klockan 12 ordnas kommunledningens mottagning av dem som blev nya svenska medborgare 2018. Mottagningen hålls i Gamla Rådhuset.
Den officiella ceremonin startar på Stortorget klockan 13 med Tornväktaren och Kulturskolans barnkörer. Årets nationaldagstal hålls av Lars Yngve. Österportstorg, Rådhusparken och gågatan bjuder på aktiviteter, picknick och underhållning.
Efter den officiella ceremonin vidtar underhållning på scenen på Stortorget med Grevlunda Manskör, Sommarteatern feat. Frida, Jan Lundgren Trio och Negative Nancy. Klostret och Ystads konstmuseum erbjuder fri entré.

Dagens fråga

Brukar du veckohandla?

Loading ... Loading ...

Webbkryss