30 år sedan demokratins död i Kina

30 år har gått sedan en ensam man ställde sig framför diktaturens stridsvagnar på Himmelska fridens torg. Han har blivit en symbol för den lilla människans motstånd mot en omänsklig statsapparat. Ingen har sett honom sedan dess. Det finns goda skäl att misstänka att han är död. Den lilla människan betalar ett högt pris.
Händelserna på Himmelska fridens torg är i princip raderade ur kinesiska historieböcker och regimen har sannolikt skrivit ner antalet döda med tusentals. De menar istället att 200 personer dog i en oviktig konflikt mellan ”bråkstakar” och myndigheter.
Demokratikampen i Kina är krossad. Situationen har inte förbättrats kring yttrande-, mötes och pressfrihet, vilket gör bland annat EU:s utrikeschef Federica Mogherini djupt bekymrad. Hon säger att EU förväntar sig en omedelbar frigivning av de frihetskämpar som greps och dömdes 1989. Kina lyssnar inte nu heller och landet sluter sig allt mer. Kinesiska demokratikämpar blir ofta snabbt ”omhändertagna” av myndigheterna och hörs sedan aldrig av igen.
Kanske är det sorgligaste av allt med minnesdagen kring protesterna att det inte finns någon liknande folkrörelse i dag. Enligt korrespondenter på plats ägnade man dagen åt att protestera mot att sophämtningen inte fungerar som den ska. Sidenvägen till demokrati är stängd.

Dagens fråga

Brukar du veckohandla?

Loading ... Loading ...

Webbkryss