På måndagen blir det högsommarvärme i Skåne. Foto: TT
På måndagen blir det högsommarvärme i Skåne. Foto: TT

Sommarvärmen är här

Skåne Under måndagen har varma temperaturer uppmätts över hela Skåne. I Hästveda som slog värmerekord förra sommaren har det varit 28,1 grader.

Dagens högsommarvärme har uppmätts till 28,7 grader i Målilla i norra Småland vilket är en preliminär toppnotering för året. Och även Skåne har haft höga temperaturer under måndagen.
– Det är varm luft som kommit in över södra delen av landet till i dag. Det ser ut som att det kan vara fortsatt varm luft på tisdag och onsdag och troligen torsdag också. Temperaturen kommer att ligga mellan 20-25 grader men lokalt kan det bli dryga 25 grader, säger Sofia Söderberg på SMHI.

På torsdag och fredag väntas mindre varm luft men fortfarande med temperaturer på runt 20 grader.
– Det är inte direkt kall luft.

Med värmen räknas också en del skurar och åska komma. Under dagen gick SMHI ut och varnade för risk för kraftig åska samt kraftiga vindbyar i främst östra och södra Götaland.
– Vi hade lokal åska på enstaka platser i nordvästra Skåne nu under morgonen. Det är kommer bli mer utbrett med skurar som delvis kan vara intensiva med åska in under eftermiddagen och kvällen. I samband med det kan det bli väldigt blåsigt, med hårda eller mycket hårda vindar.

Var maj ovanligt kall?
– Nej, den kanske inte var riktigt lika varm som förra året men för Skånes del var det ganska normalt. Plus minus en grads avvikelse från det normala, så väldigt normalt, säger Sofia Söderberg.

Dagens fråga

Har du rensat ut julen nu?

Loading ... Loading ...