Situationen i Afghanistan är katastrofal och landet räknas som ett av världens farligaste. Foto: TT

Politiken är iskallt hjärtlös

Medan Morgan Johansson stolt poserar utanför ett av Sveriges nybyggda förvar fortsätter de rättsosäkra asylutredningarna. Likaså de ovetenskapliga åldersbedömningar som ifrågasätts av samlad medicinsk expertis.
Barn, unga och familjer med belagda hotbilder och tortyrskador, hbtq-personer, konvertiter och ateister som hotas med dödstraff utvisas.

Flickor som flytt från tvångsäktenskap och hotas med döden jagas av svensk polis och låses in på förvaren under fängelseliknande förhållanden, under obestämd tid i väntan på deportation till Afghanistan. Ett land många av dem aldrig tidigare satt sin fot i, utan familj, nätverk och trygghet.

Många av dem som utvisats som det går att få kontakt med vittnar om hot, våld, övergrepp och tvångsrekrytering till terrorgrupper. De flesta av de unga som riskerat sina liv i flykten till Sverige tillhör den förföljda och utsatta folkgruppen Hazara. Flera av dem som fått utvisningsbeslut har tagit sina liv.
Att man som ung människa hellre själv tar sitt liv än utvisas talar för sig själv. Unga människor vars enda önskan var att få leva i trygghet.

Rädda Barnens senaste rapport av unga som utvisas till Afghanistan talar sitt tydliga språk. Sverige som varit ett föregångsland beaktar inte längre grundläggande mänskliga rättigheter.
Därtill de obeskrivligt höga kostnaderna för att poliser ska jaga flyktingar Sverige, låsa in dem på dyra förvar och deportera dem i specialchartrade plan till ett land som UD bestämt avråder alla svenskar att resa till utifrån det allvarliga säkerhetsläget.

UD har rätt. Situationen i Afghanistan är katastrofal och landet räknas som ett av världens farligaste. Talibanerna får allt större makt och det finns, som UD skriver, inga säkra platser i landet.
Många av ungdomarna kom hit som barn och lever i dag välintegrerade
liv, inte sällan är de efter flera år i Sverige älskade familjemedlemmar, barn, systrar och bröder i svenska familjer.

Den dåvarande statsministern sa: Öppna era hjärtan. Vi tog vårt ansvar och öppnade våra hjärtan och våra hem. Regeringen lät sedan de unga vänta i ångest och ovisshet år efter år och ändrade migrationspolitiken till iskallt hjärtlös. Ni formligen sliter våra hjärtan ur oss.

Vi behöver dessa unga för att bygga vår välfärd och vårt land! Samhället har investerat, utbildat och utbildar många av dem som sökt rättmätigt skydd i vårt land, inom flera bristyrken. De längtar efter att få ge tillbaka och bidra till vårt lands utveckling.
Sverige behöver cirka 10 000 nya undersköterskor per år, det är bara ett av många exempel.
Vi saknar ord för det vi känner.

Dagens fråga

Påverkas du av tågstoppet i Hässleholm?

  • Nej (74%, 411 Röster)
  • Ja (26%, 145 Röster)

Antal röster: 556

Loading ... Loading ...

Webbkryss