Sport

Cash missar tennisfesten – Ivanisevic ersätter

Goran Ivanisevic är klar för Svaneholm Open i Skurup. Foto: TT/ARKIV
Sport
Sport Tennis Pat Cash har fått förhinder och kommer inte till spel i Svaneholm Open. Men ersättaren är redan klar – Goran Ivanisevic.

– Det är otroligt kul och spännande att kunna presentera Goran som ersättare till Pat Cash. Goran är en otroligt duktig spelare och en fantastisk personlighet. Han är dessutom ännu mer känd för den stora skandinaviska publiken, säger Mårten Hedlund, tournament director, i ett pressmeddelande.

Den hårdservande kroaten vann en Grand Slam-titel under karriären (Wimbledon 2001) och var som bäst rankad tvåa i värden 1994.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

BBC: PL återupptas 17 juli

Manchester City-spelarna kan snart vara tillbaka på fotbollsplanen. Arkivbild.
Manchester City-spelarna kan snart vara tillbaka på fotbollsplanen. Arkivbild.
Fotograf: Dave Thompson/AP/TT
Sport
Sport

Den 17 juni spelas det återigen Premier League-fotboll i England. Det ska klubbarna ha kommit fram till på ett möte under torsdagen, rapporterar både BBC och The Telegraph. Det är matcherna mellan Manchester City och Arsenal samt Aston Villa–Sheffield United, som alla spelat en omgång mindre än resten av lagen, som ska spelas då.

Därefter, den 19-20 juni följer en full omgång, enligt uppgifterna.

Under mötet ska klubbarna även diskutera frågan om upp- eller nedflyttning samt tv-pengarna.

Sport

För mycket fritid - då blev det en handbollspodd

Montage med ansikten: Emme Adebo, Johan Zanotti, Bjarne Persson.
Killarna bakom nya HandbollsPodden.
Fotograf: Montage: Johan Zanotti
Sport
handboll Tre stora skånska handbollsprofiler fick tid över på grund av coronapandemin. Då slog de sina kloka huvuden ihop och skapade en handbollspodd - som redan är en succé.

De senaste veckorna har den varit en snackis på sociala medier - handbollspodden som skapats av profilerna Emme Adebo, Bjarne Persson och Johan Zanotti. Tre stora skånska handbollsprofiler som känt varandra länge och nu bestämt sig för att göra något konstruktivt av den extra fritid som cornoapandemin orsakat.

– Jag har ju annars haft helgerna fulla som handbollsförälder och just nu är det inte så mycket med det. Och Zanotti har ju tagit en paus från tränarkarriären. Jag och Bjarne [Persson] jobbar ihop och Bjarne och Zanotti är barndomsvänner. Vi tre hade en Teams-fest framför datorn i början av coronan och kom fram till att vi måste göra något av vår extra fritid, berättar Emme Adebo.

Zanotti och Axnér grubblar på ett beslut vid sidlinjen i en matchsituation.
Johan Zanotti när det begav sig i Lugi som tränare tillsammans med Tomas Axnér.
Fotograf: Claes Hall

De bestämde sig för att göra något roligt för att dels skapa energi i vardagen, minska lite på stressen på jobbet (Emme och Bjarne var mitt uppe i en omorganisation på Skånes handbollsförbund) och få utlopp för sin passion för handbollen mitt i all coronadysterhet.

– Vi bestämde oss för att dra igång en podd som ett hobbyprojekt, inga sponsorer och inga tankar på att podden skulle generera några kommersiella intäkter. Vi ville också experimentera lite med formerna och hitta på något som skulle sticka ut lite, förklarar Emme.

Han påpekar också att de varken är - eller tar hjälp av - proffs inom poddvärlden.

– Vi har ingen proffsutrustning eller så och vi sitter inte i någon studio, utan pratar med varandra och våra gäster på nätet. Men vi tar hjälp av en gratistjänst som heter anchor.fm som erbjuder en del verktyg och vi tycker ändå att det låter ganska bra.

Resultatet blev ”HandbollsPodden som låter alla prata till punkt”. Med en varning för att man nog behöver förstå skånska om man vill ha något ut av att lyssna...

– Vi bestämde oss för att hitta gäster som inte brukar dyka upp i de här sammanhangen så ofta annars och som vi kände kunde ha en del kul att erbjuda lyssnarna. Och sedan ville vi vara noga med att inte snuttifiera utan låta folk prata till punkt. Ibland lägger vi in lite tystnad med flit, för att locka gästerna att lägga ut texten. Det har fungerat bra, ler Emme.

Närbild Emme Adebo i Lugitröja.
Emme Adebo när det begav sig i Lugi.
Fotograf: arkivbild

Podden handlar inte bara om elithandboll eller ens seniorhandboll utan också mycket om föreningsutveckling och perspektiv på barn- och ungdomar.

– Det kanske är lite av en arbetsskada hos mig, men jag är ju väldigt engagerad i föreningsperspektivet. Det kanske kan bli lite nördigt emellanåt men på kuppen hoppas vi på att kunna bidra med lite utbildning där vi som är lite rutinerade liksom våra gäster bidrar med vår kunskap.

Vi blev smått chockade över siffrorna.

– Samtidigt är det ju väldigt utvecklande för oss själva, förklarar Emme.

Hittills har trion spelat in och publicerat två färdiga avsnitt, med Rustan Lundbäck och Ulf Schefvert som gäster.

– De bara babblade på och vi tyckte att det blev jättebra. Vi hade inga mål eller förväntningar på antal nerladdningar men har blivit smått chockade över siffrorna efter de två första avsnitten. Det har varit ett extremt intresse.

I början av nästa vecka är det dags för tredje avsnittet. Trion bakom handbollspodden har bestämt sig för ett nytt avsnitt varje vecka, vilket inte är helt vanligt i poddvärlden. Men än så länge är gästen hemlig.

Bjarne Persson i EIK-tröja i en matchsituation.
Bjarne Persson när han var tränare för Team Eslövs damlag.
Fotograf: Claes Hall

– Vi lägger ut lite ledtrådar på poddens sociala medier. Vi finns på Twitter, Facebook och Instagram. Redan nu har vi lagt ut den första ledtråden. Det är kul att låta folk gissa lite. Här är en ledtråd: Det handlar om en före detta förbundskapten.

Det fjärde avsnittet kan komma att bli utan någon gäst.

– Tanken är att emellanåt lägga in ett avsnitt där vi tre, Bjarne, Johan och jag, analyserar tidigare samtal och låter våra egna åsikter komma fram lite mer än när vi har gäster, berättar Emme.

Hur länge deras podd kommer att leva har de ingen aning om och de är medvetna om att det kommer att blå snålare med tid när coronakrisen klingar av och livet återgår till det normala.

– Vi får helt enkelt se. Vi har inte lovat något och har inga sponsorer eller avtal att förhålla oss till. Vi håller på så länge vi tycker att det är kul och vi känner att vi har tid. Men vi har verkligen fått en grym start med massvis av positiv feedback.

FAKTA

Profilerna bakom Handbollspodden

Emme Adebo, 47

Utvecklingsansvarig på Skånes handbollsförbund

Tidigare sportchef Lugi handboll

29 år som ungdomsledare

Bjarne Persson, 46

Verksamhetschef Skånes handbollsförbund

Moderklubb: Kävlinge HK, har spelat i H43 Lund

Ledare/tränare i bland annat Team Eslöv och Lödde Vikings.

Johan Zanotti, 48

Moderklubb Kävlinge HK

Tränarkarriär: IFK Trelleborg, Lugi, svensk u-landslagstränare, Runar Sandefjord (Norge), förbundskapten norska U21-landslaget, Team Sydhavsöarna.

Sport

Simkaptenen kvar över OS

Ulrika Sandmark blir kvar som förbundskapten över OS i Tokyo nästa år. Arkivbild.
Ulrika Sandmark blir kvar som förbundskapten över OS i Tokyo nästa år. Arkivbild.
Fotograf: Jessica Gow/TT
Sport
Sport

Nu är det officiellt klart: simningens förbundskapten Ulrika Sandmark fortsätter över OS i Tokyo 2021.

– Vi hade ett väldigt bra upplägg som jag vill fortsätta med. Det har jag energi för, säger hon.

Ulrika Sandmarks kontrakt gick egentligen ut senare i år, men när OS i Tokyo flyttades ett år på grund av coronapandemin blev det naturligt att förlänga kontraktet. TT har skrivit om det tidigare och nu uppger Sandmark att allt är officiellt klart.

Sandmark, 56, har varit förbundskapten sedan 2012 och de senaste åren även sportchef. Tokyospelen blir hennes tredje OS som förbundskapten och efter det kommer hon att lämna kaptensjobbet. Vad hon ska göra sedan är inte klart.

Sport

Europatouren startar om tidigare än planerat

Marcus Kinhult får tävla igen i juli. Arkivbild.
Marcus Kinhult får tävla igen i juli. Arkivbild.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport

Herrarnas Europatour i golf har en plan för en omstart – och den ser ut att ske en vecka tidigare än planerat. Tävlingen utanför Newcastle, tänkt som startskott efter coronakrisen, har tidigarelagts och ska enligt planen spelas 22–25 juli.

Europatouren har byggt om spelschemat rejält. Sex raka tävlingar i Storbritannien väntas i juli och augusti, en manöver för att underlätta för spelarna i en tid då reserestriktioner försvårar resor mellan länder.

Tävlingarna ska till att börja med avgöras utan publik och följa den utförliga hälsostrategi som touren har tagit fram.

Flera tävlingar under hösten väntar fortfarande på nya datum, men klart är att finaltävlingen i Dubai skjuts fram ungefär en månad, till 10–13 december.

Sport

Wislander lämnar Redbergslid efter schism

Magnus Wislander lämnar Redbergslid. Arkivbild.
Magnus Wislander lämnar Redbergslid. Arkivbild.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Handbollsikonen Magnus Wislander slutar som tränare i Redbergslid.
56-åringen lämnar Göteborgsklubben efter sammanlagt 29 år som spelare och ledare.
– Det går inte att jobba som andratränare om man inte har samma idéer och filosofi som förstetränaren, säger han till SVT.

Efter tolv proffsår återvände landslagsstjärnan till Redbergslid 2002. Efter att ha avslutat spelarkarriären 2005 tog han direkt plats i ledarstaben.

Men nu är Magnus Wislanders tid i klubben över. Han lämnar jobbet som andratränare efter att inte ha kommit överens med huvudtränaren Jasmin Zuta.

"Det är inte kul"

De två delar helt enkelt inte tankar kring hur ett handbollslag ska ledas, säger Wislander.

– Det skiljer rätt mycket i matchförberedelser, träningssätt, inlärningssätt och sådana där saker. Det skiljer sig ganska mycket, och det är rätt tufft när man är van att få uttrycka sina åsikter, säger Magnus Wislander till SVT.

– Jag har gjort det bästa jag kan, men sedan har det blivit mer och mer med tiden. Jag trivs och älskar att vara på träningen med killarna och det. Men att vara lite frustrerad – kanske inte varje dag, men titt som tätt – när man går hem, det är inte kul.

Vill fortsätta

Han är inte färdig med handbollen, försäkrar han och öppnar för att jobba med någon annan klubb. Det finns inte heller någon osämja mellan honom och klubben, något som också Redbergslid bekräftar.

"Redbergslids IK kommer vara evigt tacksam för det som Magnus gjort för klubben. Inte bara på planen eller vid sidlinjen utan även som en ambassadör för klubben i media och i näringslivet i stort. Ett större RIK-hjärta är svårt att hitta", skriver RIK på sin webbplats.

Wislander var med och tog 13 mästerskapsmedaljer (bland annat två VM-guld och tre OS-silver) och utsågs vid millennieskiftet till 1900-talets bästa handbollsspelare i världen.

I höstas drabbades han av en stroke, men var tillbaka på jobbet (produktionschef på Postnord) och i handbollshallen redan efter en vecka.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Företagsfinanser.se

Ökning av ansökningar om pausade amorteringar!

Företagsfinanser.se Bostadsmarknaden har trots omständigheterna inte rasat, istället har försäljningen ökat med hela 13 % och med ett fortsatt tryck på visningar på uteliggande bostäder.

Men även fast bostadsmarknaden är i full rullning så är det många bankkunder som har valt att pausa sina amorteringar på sina bostadslån. Detta i och med att bankerna lättat på tyglarna en aning som hjälp för den ekonomiska situationen som många sitter i just nu. I April så var det många husköp som gick i lås och många nya lyckliga husägare som flyttade in i sina nya hem. April är generellt sett en månad då många köper hus varje år och det visade sig vara så även under detta år.

Varje år så ökar mängden bostadslån i Sverige och ligger tillsammans på tusentals miljarder i värde. För de flesta hushåll så är det boendet som kostar mest månadsvis och också den utgift som svider mest. I mars gick bankerna ut med att de ändrar amorteringskraven för att hjälpa sina kunder. På detta sätt är det många som har kunnat spara in en del. Även fast det varje år är många kunder som ansöker om amorteringsfria månader på sina bolån, så har det varit en stor ökning av fall under de senaste månaderna.

Reporäntan oförändrad

Riksbanken meddelade nyligen att de lämnar kvar reporäntan på noll och detta för att de anser att den nedåtgående ekonomiska spiralen beror på gällande restriktioner. Det anses också vara svårt att sätta en prognos på hur framtiden kommer att se ut. Att räntan ligger oförändrad är ingenting som låntagare kommer att märka då det är samma som innan. Riksbanken betonar dock att räntan kan komma att sänkas om det anses vara nödvändigt i framtiden.

Många anser att räntan borde ha blivit reglerad ned på minus men Riksbanken menar på att det inte finns någon anledning att göra så i dagsläget. Anledningen till detta är att denna krisen inte är grundad i en finanskris likt den 2008, så den ska inte bedömas som så. Norge och Storbritanniens centralbanker sänkte däremot sina räntor med 0,5 %.

Detta tittar banken på när du ansöker om företagslån

Det är också många företagare som ansöker om företagslån för att kunna hantera den nuvarande ekonomiska situationen där många företag står med en lägre produktion och därav omsättning. När ett företag ansöker om ett lån så är det dessa punkter som banken tittar på i en ansökan:

– Ägarna av företaget - referenser, privatekonomi och erfarenheter.

– Företagets affärsplan - detaljerad plan.

– Eventuell ekonomisk hjälp - revisor eller liknande.

– Balansräkning, bokslut och deklaration på företag som etablerat sig redan.

Det finns ett par olika företagslån som banker kan låna ut till företagare och vilket som passar för eventuella företag kan variera beroende på behovet. Ett företag som behöver investera i inventarier, maskiner eller byggnader brukar exempelvis oftast välja en investeringskredit och enbart amortera för den summa som är använd.

Sport

Allt du behöver veta om Elitloppet

Så här såg det ut när Nuncio, med ägaren Stefan Melander, vann Elitloppet 2016. Arkivbild.
Så här såg det ut när Nuncio, med ägaren Stefan Melander, vann Elitloppet 2016. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Ingen publik och få utländska hästar. Det är vad som väntar på söndag när årets Elitlopp ska avgöras. Här har vi samlat allt du behöver veta inför storloppet.

Då avgörs det

Finalen körs på söndag klockan 20.30 på Solvalla i Stockholm.

Ett av världens tre största lopp

Elitloppet ses som ett av världens tre största travlopp tillsammans med Prix d'Amérique i Paris och Hambletonian i New York. Det är ett internationellt inbjudningslopp med 16 hästar. För att kunna starta behöver man antingen bli inbjuden av arrangörsbanan eller kvala in till loppet genom något av de tre lopp från vilka vinnaren erbjudits en direktplats till finalen.

Så går det till

Elitloppet är ett sprinterlopp som avgörs över 1´ 609 meter, en engelsk mil. De 16 deltagarna är fördelade över två heat á åtta per lopp. De fyra främst placerade hästarna i respektive heat går vidare till final där vinnaren kammar hem tre miljoner kronor. Heatloppens vinnare får välja startspår först till finalen, därefter respektive tvåa och så vidare.

Favoriterna

Årets upplaga anses vara rekordjämn. På förtidsspelet bedömer spelbolagen Propulsion som knapp favorit före Vivid Wise As, Tae Kwen Deo, Elian Web och Milliondollarrhyme. Franskfödde Earl Simon har sjunkit i oddslistorna efter att lottats till spår åtta i sitt heat.

Prispengarna

Förstapriset är på 3 miljoner kronor.

Stopp för publik och ägare

Elitloppet är normalt en publikfest med tiotusentals åskådare. Men årets tävling avgörs inför tomma läkare i spåren av coronakrisen. En begränsad mängd journalister finns närvarande, alla intervjuer sköts dock digitalt. Hästägarna är helt utestängda. De enda personer som får vistas på stallbacksområdet är tränare, kuskar, hästskötare samt funktionärer.

Få utländska hästar

I spåren av covid-19 är det för första gången under 2000-talet blott fem hästar som är tränade av utländska tränare som startar i Elitloppet. Tre upplagor under samma period går att finna med sex utlandstränade hästar medan det år 2000 var hela tio av 16 hästar i startfältet som var tränade av utländska tränare.

Fem senaste segrarna

2019: Dijon, Frankrike (kusk Romain Derieux)

2018: Ringostarr Treb, Italien (Wilhelm Paal)

2017: Timoko, Frankrike (Björn Goop)

2016: Nuncio, Sverige (Örjan Kihlström)

2015: Magic Tonight (Örjan Kihlström)

Historien

Elitloppet har avgjorts sedan 1952, men den första upplagan avgjordes under namnet Solvallas Jubileumslopp för att fira Solvallas 25-årsjubileum. Då kördes loppet i september. Året därpå var det namngivet Solvallas Internationella Elitlopp och avgjordes sista söndagen i maj, precis som merparten av alla Elitloppsupplagor därefter har gjort.

Med sex segrar är Stig H Johansson den kusk som vunnit Elitloppet flesta gånger.

Tre kvinnor har kört Elitloppet genom åren: Maria Burdova, Helen Ann Johansson och Jennifer Tillman. Vi väntar fortfarande på den första kvinnliga segraren. I år är det två kvinnliga tränare med i startfältet, båda från Finland – Katja Melkko tränar Elian Web och Pia Huusari med Chief Orlando.

Sänds i 18 länder

Den sena starttiden, 20.30, är anpassad för att maximera antalet tv-tittare. Loppet kommer att sändas i 18 länder.

Emil Persson/TT

Sport

"Skulle kännas fantastiskt att lyckas på söndag"

Travtränaren Svante Båth är med i Elitloppet för andra gången på söndag.
Travtränaren Svante Båth är med i Elitloppet för andra gången på söndag.
Fotograf: Christine Olsson/TT
Sport
Sport Travtränaren Svante Båth har vunnit det mesta när det kommer till sportens unghästlopp, men aldrig varit nära en triumf i Elitloppet.
På söndag kan nya fixstjärnan Attraversiamo ändra på det.
– Visst vore det stort att lyckas ta en häst från knatteserien till en Champions League-seger, säger Solvallatränaren.

56-åringen från Sundsvall tillhör svensk travsports absoluta elitskikt, men kan trots framgångarna inte benämnas som en superkändis hos den breda massan.

Förklaringarna stavas främst två saker. Dels att han inte kör loppen själv utan anlitar hyrkuskar, men även för att stallets inriktning är tydligt viktad mot unghästloppen.

Av stallets 181 hästar är blott 17 äldre än fyra år gamla och bland dem finns årets Elitloppsdeltagare Attraversiamo.

En häst som tillhört eliten i sin kull sedan han började tävla som tvååring och som under fjolåret lyckades vinna Svenskt Travderby med fyra miljoner kronor i segerpremie.

– Att gå från unghäståren till att etablera sig mot de äldre är ett steg som ska tas. Samtidigt ser travsporten annorlunda ut i dag. Våra tre- och fyraåriga hästar har närmat sig den äldre eliten vad det gäller farter och tider, säger Svante Båth.

Blev inbjudna tidigt

En gång tidigare har han varit med i Elitloppet. År 2004 blev Malabar Circle Ås utslagen i sitt Elitloppsförsök. Likt Attraversiamo var hästen fem år i det skedet.

– Det känns helt annorlunda den här gången. Vi har blivit inbjudna till loppet tidigt och det är ju ett tecken på att jag har en häst som anses vara att räkna med.

Elitloppshelgen brukar locka upp till 30 000 åskådare. Under de coronatider som råder försvinner feststämningen helt.

– När man kommit upp i ålder säger man att man inte vill bli uppvaktad på födelsedagen och tycker inte att det är så roligt, men… ja, alternativet att inte fylla år är ju inte roligare om jag säger så. Lite samma sak känns det med Elitloppet, det är tråkigt att vi måste köra utan publik, men alternativet att inte köra Elitloppet alls hade varit ännu sämre.

Har tidigare haft lungproblem

Attraversiamos fjolårssäsong avslutades tidigt. Lungproblem var orsaken, men i årets två starter har han bevisat med all tydlighet att han är kvitt de problemen.

Nu ska femåringen försöka att bli den blott tredje hästen någonsin som följer upp en seger i Svenskt Travderby med triumf i Elitloppet året därpå. Victory Tilly lyckades 2000 liksom From Above 2003.

– Jag tycker mig ha en obrukad häst och kunde inte varit mer nöjd med honom i förberedelserna.

"Kommer fler chanser"

Elitloppet är i mångt och mycket travsportens skyltfönster såväl i Sverige som utrikes. En prestigelöpning välkänd över hela travvärlden.

– För mig är Kriteriet för treåringar och Derbyt som fyraåringar större. Man får bara en chans på sig med respektive häst att vinna de loppen och man kan förberedda dem i år för att lyckas. Skulle vi däremot bli störda till galopp på söndag kan vi få en ny chans i nästa års Elitlopp. Det kommer fler chanser, det gör det inte med de stora unghästloppen. Därmed inte sagt att det inte skulle kännas fantastiskt att lyckas på söndag, det vore verkligen speciellt, avslutar Svante Båth.

Emil Persson/TT

FAKTA

Fakta: Attraversiamo

Femårig hingst född 2015.

Ägare: Caracolas AB (Svante Båth m fl).

Uppfödare: Martina Christensson Lindahl, Uppsala.

Tränare: Svante Båth.

Körsven: Erik Adielsson.

Tävlingsresultat: 20 starter, 14 segrar.

Intjänade prispengar: 8 513 500 kr.

Kuriosa: Hästens delägare Calle Wihlborg har namngett hästen efter en replik i filmen ”Eat Pray Love” med Julia Roberts.

Sport

La Liga visas gratis på spanska sjukhus

Alexander Isak och hans Real Sociedad återvänder snart till ligaspel. Arkivbild.
Alexander Isak och hans Real Sociedad återvänder snart till ligaspel. Arkivbild.
Fotograf: Alvaro Barrientos/AP/TT
Sport
Sport

Den 11 juni återstartar La Liga. Nu har bolaget som äger sändningsrättigheterna i Spanien, MediaPro, meddelat att ligan ska visas gratis på många sjukhus i landet.

– Det här är till för att hjälpa människor som är isolerade. Det görs i solidaritet med alla som slitit sig igenom covid-19-krisen på alla sjukhus, skriver La Liga i ett pressmeddelande.

Spanien är ett av de länder som drabbats hårdast av coronaviruset. Hittills har över 27 000 människor avlidit.

När den spanska fotbollen pausades i mars toppade Barcelona tabellen med 58 poäng efter 27 omgångar. Alexander Isaks Real Sociedad ligger på fjärde plats med 46 poäng.

NÄSTA ARTIKEL