Foto: Håkan Jacobsson
Clara Nyman har en idé om hur man skulle kunna få bort behovet av textilfärger. Foto: Håkan Jacobsson
Clara Nyman har en idé om hur man skulle kunna få bort behovet av textilfärger. Foto: Håkan Jacobsson
Clara Nyman har ännu inte bestämt om hon ska satsa på forskning. Foto: Håkan Jacobsson
Clara Nyman har ännu inte bestämt om hon ska satsa på forskning. Foto: Håkan Jacobsson
Clara Nyman. Foto: Håkan Jacobsson

Hon hoppas vi kan lära av fjärilar

TEKNIK Kan vi härma fjärilens vinge för att skapa ett intryck av färg och på så vis slippa använda textilfärger, som har en skadlig inverkan på miljön? Den idén har gett Clara Nyman från Alstad 5 000 amerikanska dollar i en internationell tävling.

Namn: Clara Nyman
Ålder: 18 år
Yrke: Studerande på NFU-gymnasiet i Svedala.
Familj: Mamma, pappa, storasyster
Bor: Alstad
Intressen: Spelar piano, tar lektioner på Kulturskolan i Trelleborg.
Aktuell: Har vunnit en uppsatstävling om naturvetenskap för studenter med 5 000 US dollar i första pris.

För ett par veckor sedan var Clara Nyman i Stockholm för att frottera sig med nobelpristagare och lyssna på föredrag. När hon åkte dit visste hon ännu inte att det var hon som skulle få Molecular Frontiers Journals studentpris, bara att hon var en av de som kunde vinna.
– Jag blev så klart glad. Jag förväntade mig det inte – det hade ju kommit in bidrag från hela världen.

Hon belönades för en uppsats hon skrivit, Dangerous Colours – Farliga färger på svenska.
Den innehåller idéer om hur man skulle kunna använda sig av nanoteknik för att ersätta textilfärger, som har en stor påverkan på miljön.
Nanoteknik handlar – mycket grovt uttryckt – om att bygga material på en mycket grundläggande nivå och har skämtsamt kallats atomslöjd. Den är redan applicerad på en mängd områden och kommer att betyda ännu mer i framtiden.
Clara Nyman har alltså en idé att den ska kunna användas till att ersätta textilfärger, åtminstone en del av dem.

Det är nämligen så att det inte alltid är ett färgpigment som gör att vi uppfattar en färg. Clara Nyman berättar att det finns fjärilar, där ytstrukturen på vingarna är utformad så att vissa frekvenser av det ljus som träffar dem absorberas och andra reflekteras på ett sätt som gör att vi uppfattar dem som blå – fast där inte finns något blått pigment.
Clara Nyman upplyser om att det finns fåglar som också företer en färg utan pigment – men då handlar det om ett annat fenomen.
Hennes tanke är helt enkelt att man skulle försöka utforma ytor som fungerar som fjärilens vinge – så att vårt öga ser en färg som så att säga inte finns där.

Nanotekniken utvecklas snabbt och får hela tiden nya användningar. Kanske har man redan kommit en bit på väg när det gäller textilfärger?
– Inte vad jag vet. Där är ju en del problem man måste lösa, som att det måste tåla tvätt.
Tidningen träffar Clara Nyman på skolan tidigt på morgonen; det dröjer lite innan lektionerna börjar.
– Jag tänkte plugga lite matte nu innan. Vi har nationella prov nästa vecka.

Hon går andra året på naturvetenskapsprogrammet på NFU-gymnasiet i Svedala. Fast Alstad, där hon bor, ligger i Trelleborgs kommun.
– Min syster hade gått här, så jag visste att det var en bra skola. Jag gillar att det är små klasser. Varje morgon finns det stödtider i olika ämnen, för dem som behöver – de satsar mycket på eleverna.
Det var också en elevuppgift som gjorde att hon skickade in sitt bidrag till tävlingen, liksom flera av hennes skolkamrater.
Två av dem och fem lärare var också med i Stockholm.

Grundare av Molecular Frontiers är Kungliga Vetenskapsakademien, Stockholms universitet och Chalmers tekniska högskola. Företaget Sandvik är huvudsponsor.
Molecular Frontiers beskrivs som ett globalt initiativ, som ska öka förståelsen för de molekylära vetenskaperna. Det vänder sig särskilt till skolvärlden. Det består av ett nätverk av forskare – flera nobelpristagare – och pedagoger som arbetar för att stimulera intresset för naturvetenskap hos unga människor.

Någonstans en bit bakåt i pappas släkt ska det ha funnits en kemiprofessor, men Clara Nyman har ännu inte sikte på något klart mål.
– Forskning? Jag har funderat, men jag vet inte om det är något för mig. Jag har inte bestämt vad jag vill göra.
– Men jag vill jobba med något som har med naturvetenskap att göra.

Nu har hon ett år på sig att bestämma vad hon ska läsa när hon gått ut gymnasiet.
– Jag vill gärna fortsätta plugga direkt efteråt. Vad det blir vet jag inte riktigt: jag gillar naturvetenskapliga ämnen, av dem föredrar jag nog biologi, att se hur organismer fungerar.
Hur det nu blir har hon i alla fall fått ihop en grundplåt, även om hon när detta skrivs inte har fått de 5 000 dollarna än – men hon kanske kan stå ut med att vänta lite på dem; eftersom dollarn just nu ökar i värde gentemot kronan blir pengarna mer värda allt eftersom tiden går.
Men Clara Nyman tänker sig inga extravaganser:
– Jag tänker spara pengarna till studier, säger hon.

Namn: Clara Nyman
Ålder: 18 år
Yrke: Studerande på NFU-gymnasiet i Svedala.
Familj: Mamma, pappa, storasyster
Bor: Alstad
Intressen: Spelar piano, tar lektioner på Kulturskolan i Trelleborg.
Aktuell: Har vunnit en uppsatstävling om naturvetenskap för studenter med 5 000 US dollar i första pris.