Christian Sonesson (M), kommunalråd i Staffanstorp. Foto: Johan Nilsson/TT/Arkiv

Förbud mot huvudduk i skolor klubbades igenom

Staffanstorp Moderaternas förslag om förbud mot huvudduk för flickor i förskola och grundskola upp till sjätte klass röstades igenom under onsdagskvällen.

Förslaget röstades igenom med sju röster för och fyra emot. M och SD stod bakom och S yrkade avslag mot den nya integrationsplanen.

Förslaget om förbud röstades igenom med korrigering att ordet slöja byttes ut mot huvudduk och förbudet gäller fram till sjätte klass. Men om förbudet är förenligt med svensk lagstiftning återstår att se.

Integrationsplanen har röstats igenom och innebär enligt Christian Sonesson att den är gällande.

– Nu har den antagits, så integrationsplanen gäller, säger kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) till SVT Nyheter Skåne.

Några av förslagen inför kommunstyrelsens möte på onsdagen var slöjförbud på flickor i förskola och grundskola, inga kulturella särkrav accepteras och att nyanlända inte får någon hjälp med bostad efter två år.

Christian Sonesson (M) skrev tidigare inför kommunstyrelsens möte på Facebook:

”I enlighet med handlingsplanen betonas att kulturella särkrav inte accepteras i kommunens verksamhet. Att fatta beslutet att inte acceptera slöjor på flickor i förskola och grundskola är en direkt konsekvens av detta. Vidare innebär slöjförbudet på barn ett led i det förebyggande arbetet mot hedersförtryck”.

 

 

Läs mer:

Dagens fråga

I går var första dagen med danska gränskontroller. Tror du att de blir ett problem?

Loading ... Loading ...