Regissören Claes-Göran Söllgård har anpassat det klassiska folklustspelet Eldfängde Fredrik till skånska förhållanden. Vid bordet sitter arrendatorn Albert Engel (Peter Jacobsson) tillsammans med skådespelerskan Agnes Berger (Agneta Persson). Stående ses diversehandlare Andersson (Anders Persson), posttjänstemannen Ulrik Tallroth (Jonas Vijk), Fredriks systerdotter (Jenny Ränzlöw) och hotellfrun Julia Hultberg (Rosa Rydberg, tillika Kävlinge Amatörteaters teaterchef) samt ägaren av Hotel Gästis Fredrik Hultberg (Håkan Ekström).Foto: Kävlinge amatörteater
Längst fram: Claes-Göran Söllgård, regissör Mittenrad fr vänster: Peter Jacobsson, Agneta Persson Längs bak fr vänster: Anders Persson, Jonas Vijk, Jenny Ränzlöw, Rosa Rydberg, Håkan Ekström

De laddar för eldfängt lustspel

Kävlinge På lördag är det premiär för Kävlinge Amatörteaters årliga folklustspel i Folkets park. Handlingen har förlagts till 50-talet hotell Gästis. Kärlek, förvecklingar, sång och musik utlovas. Öppet genrep hålls på torsdag.

”Hej på er där är ni,
Åh vad vi längtat hit,
att åter få träffas igen
När solen den skiner
och vår publik är där
då vet vi att sommaren är här.”
Med de orden hälsar teaterdirektören Rosa Rydberg varje år publiken välkomna till årets utomhusteaterföreställning i Kävlinge Folkets park.
I år har Kävlinge Amatörteaters regissören Claes-Göran Söllgård tagit ett originalmanus från det tyska paret Ridi Walfied och Hannes Bauers. Folklustspelet Eldfängde Fredrik har i skånsk tappning fått namnet Fiffel & Fåfänga.

Handlingen har placerats till 50-talets hotell Gästis, som troligen ligger i Kävlinge. Här Fredrik och Julia Hultberg huserar.
Livet går sin gilla gång. Eller snarare är rätt trist. Den enda gång pulsen stiger är när det barnlösa paret Hultberg gnabbas om vem som är favorit. Hans hyllar ständigt sin systerdotter Inga.

– Hon är Fredriks stolthet, berättar Jenny Ränzlöw, som spelar Inga i pjäsen.
Julia Hultberg håller på sin brorsdotter, som hon aldrig har sett i hela sitt liv.
Plötsligt förändras allt. Hotellet får fint besök från Malmö. När skådespelerskan Agnes Berger anländer börjar det hända saker och ting och inget blir sig likt på hotell Gästis med dess omgivningar.
– Det här är ett klassiskt folklustspel med kärlek, förvecklingar, skratt och sång, vilket vår publik uppskattar, säger Jenny Ränzlöw.

Sammanlagt tolv föreställningar är inplanerade mellan den 1 och 15 juni. Gradänger finns på plats och varje föreställning kan husera 360 sittande gäster.
– Det brukar alltid finnas biljetter över. Jag brukar gå och sätta mig överallt och alla platser är bra, intygar Rosa Rydberg.

Publiken kommer främst från närområdet, men det kommer även besökare från resten av Skåne samt Blekinge.
Det kommer även besökare från andra län, personer som ibland planerar in sitt Skånebesök så att de även hinner med ett teaterbesök i Kävlinge folkets park.
– I år har vi till exempel sålt biljetter till besökare från Jämtland, meddelar Jenny Ränzlöw per mejl.
– Det sprider sig att vi är en duktig amatörteater, fyller Rosa Rydberg i. Så länge som vi inte har betalt är vi en amatörteater.

På torsdag klockan 17 är det öppet genrep och Rosa Rydberg intygar att ensemblen längtar efter sin publik. Det är då de om skratten sitter där de tror att de ska komma.
– Det är en mycket rolig föreställning. Vi skrattar fortfarande, säger Rosa Rydberg som repeterat sedan i februari.

Nervositeten handlar också om vädret. Hur ska det bli egentligen? Kan välkomstsången om skinande sol infrias?
Det första enseblen talar om när de träffas är vädret. Prognoserna varierar liksom apparnas utsagor.
– Vi är appknarkare, säger Rosa Rydberg. Vi väljer de väderapppar som ger bäst väder. I dag har YR varit bäst.

Fast samtidigt intygar både Jenny Ränzlöw och Rosa Rydberg att deras publik är otroligt tålig. De tar helt enkelt med sig rätt kläder.
En extra tröja om det är kallt. Om himlen öppnar sig, vilket har hänt, så ser ensemblen till och med till att ge publiken någon minuts paus för att få på regnkläderna.
Kävlinge Amatörteater har omkring 50 aktiva medlemmar. Bokningar av biljetter kan göras på hemsidan kavlingeamatorteater.se. Biljetter kan även köpas på plats.

Dagens fråga

Påverkas du av tågstoppet i Hässleholm?

  • Nej (74%, 411 Röster)
  • Ja (26%, 145 Röster)

Antal röster: 556

Loading ... Loading ...

Webbkryss