Foto: TT/Arkiv

Patienter vårdas i korridorer på ortopeden

Lund Skyddsombudet på ortopeden i Lund kräver åtgärder då överbeläggning och personalbrist hotar både patientsäkerhet och arbetsmiljö.
Enligt skyddsombudet behövs mellan 20 och 25 sjuksköterskor nyanställas för att kunna lösa situationen.

Pernilla Klingspor, skyddsombud på ortopedens avdelning 11, har lagt en begäran om åtgärd som är lämnad till både Region Skåne och Arbetsmiljöverket. Anledningen är den överbeläggning som finns på avdelningen och som anses skapa stora risker för såväl patienter som personal. Patienter vårdas i korridorerna vilket ökar risken för smittspridning. Det ökar också riskerna vid till exempel utrymning. Patienter som vårdas i korridorerna har inte heller tillgång till larmklocka.

”Läget är mycket kritiskt med tanke på att vi åter står inför en tuff sommar”, skriver Pernilla Klingspor.

Skyddsombudet kräver också åtgärder rörande det uttalande som förvaltningschefen gjort tidigare i maj, om att avdelningars handlingsplaner och andra överenskommelser inte gäller längre.

Till det kan läggas den brist på sjuksköterskor som redan stängt grannavdelningen ortopeden avdelning 12. Skyddsombudet uppskattar att det behövs nyanställas mellan 20 och 25 sjuksköterskor för att lösa situationen.

”Vi har också ett traditionellt schema och det gör att vi har svårt att locka personal till vår avdelning”, skriver Pernilla Klingspor.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Brukar du veckohandla?

Loading ... Loading ...

Webbkryss