Lund

Tallangrepp oroar forskare

I värsta fall kan sjukdomen spridas till vanliga tallar. Foto: Michelle Cleary
Lund
Lund På landet En svampsjukdom som angriper tall har för första gången upptäckts i Sverige.

Fynden har gjorts på bergtall och det rör sig om svampangrepp av parasiten Lecanosticta acicola. Eftersom barren gulnar förlorar träden tillväxt och riskerar på längre sikt att dö. I värsta fall kan sjukdomen få spridning till den vanliga tallen som är ett av landets vanligaste trädslag.

– Vi undersöker nu närområdet för att se i vad mån fler träd är angripna, säger forskaren Michelle Cleary som gjorde fyndet i närheten av sin arbetsplats vid Institutionen för sydsvensk skogsvetenskap, SLU Alnarp.

– De angripna träden finns i Alnarpsparken, vilket är ganska typiskt. Import av växter till parker och trädgårdar är en vanlig inkörsport för skadegörare. De följer med som fripassagerare på importerade plantor. Väl på plats i sin nya miljö kan de sprida sig till andra växter, säger Michelle Cleary.

Bergtall är ett vanligt exotiskt trädslag i parker, trädgårdar och andra planteringar och är en vanlig inkörsport för sjukdomar.

Michelle Cleary och Johanna Witzell, forskare inom området skogspatologi på SLU Alnarp, är oroade över utvecklingen.

– Angreppen är anmälda till Jordbruksverket och förhoppningsvis är de avgränsade till fyndplatsen i Alnarp. Men det här är en tickande bomb. Handeln med växter är dåligt kontrollerad och vi vet att det är en inkörsport för skadegörare. Dels behöver kontrollen skärpas, dels behövs bättre resurser att snabbt analysera och vidta åtgärder när nya skadegörare upptäcks. säger Johanna Witzell.

Lund

Vill ha bättre miljöåtgärder

En skiss över det nya Brunnshögsområdet.
Här är området som ska miljöskyddas.
Fotograf: Illustrationer: Brunnshögsprojektet
Lund
LUND Återanvänd jordmassorna inom området. Gör mer noggranna utredningar om buller, och luft. Det är några av de åtgärder som miljöförvaltningen vill ha genomförda innan detaljplanen för centrala Brunnshög antas.

Här är det tänkt att det ska byggas 250-370 bostäder, kontorslokaler för 150 personer och 340 bilplatser i så kallade mobilitetshus. Lunds kommun äger marken och ska dela ut de olika delar via bland annat en markanvisningstävling.

Tätbebyggt område

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Läkarstudent dömd till två års fängelse för våldtäkt

Bild på grinden in till Högsta domstolen i Stockholm.
Högsta domstolen i Stockholm.
Fotograf: Magnus Andersson/TT
Lund
Lund Läkarstudenten dömdes av tingsrätten till två års fängelse men överklagade. Högsta domstolen har nu slagit fast tingsrättens dom.

Det var hösten 2018 som läkarstudenten, som då var ordförande i Medicinska föreningen, tvingade en kvinnlig student till sexuella handlingar som kan jämföras med samlag.

Fler vittnesmål

I juni 2019 dömdes han två års fängelse för våldtäkt på grundval av ett flertal vittnesmål från personer som kvinnan berättat om händelsen för strax efter den inträffade.

Först överklagade läkarstudenten till till hovrätten som redan då gick efter tingsrättens dom. Nästa steg blev då Högsta domstolen som efter att ha gått igenom materialet funnit att det inte finns anledning till att meddela prövningstillstånd.

Vunnit laga kraft

Universitetets avskiljningsnämnd har inte velat stänga av studenten från läkarstudierna eftersom domen överklagats och inte vunnit laga kraft, något som nu inte längre är fallet. Under tiden har studenten dock hindrats från att genomföra den delen av utbildningen som är placerad på sjukhusen, vilket krävs för att få läkarlegitimation.

Coronaviruset

Lunds kommun: Skippa valborgsfesten

Flera människor sitter trångt i gräset i Stadsparken i Lund för att festa den siste april.
Över 20000 personer firade traditionsenligt siste april i Stadsparken i Lund 2019.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Lund
Lund Alla de festglada som tänkt att komma till Stadsparken för spontanfest siste april uppmanas av kommunen att tänka om och stanna hemma.

I år är det traditionsenliga firandet på valborgsmässoaftons kväll den 30 april i Stadsparken i Lund inställt på grund av Covid-19.

Kommunen kommer inte ge tillstånd att spela musik från Vita scenen.

Däremot kan man inte formellt ställa in den spontanfest som brukar locka mellan 25 000 - 30 000 besökare varje då det festen saknar en arrangör.

Men Lunds kommun uppmanar, tillsammans med Polisen, alla att stanna hemma och skippa valborgsfesten i år.

– Vårt gemensamma mål är att minimera smittspridning, skydda riskgrupper och att inte överbelasta sjukvården. Det här handlar om att ta hand om varandra. Nu ställer vi om vår planering och fokuserar på att nå så många som möjligt med budskapet om att stanna hemma, säger Håkan Nilsson, säkerhetschef i Lunds kommun i ett pressmeddelande.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Lund

Två hotade psykiatripersonal

En skylt där det står psykiatri.
Personalen på psykiatrimottagningen i Lund har polisanmält flera hot som har lett till åtal.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Lund
LUND Fängelse respektive skyddstillsyn blev domen för två personer som vid olika tillfällen har hotat personal vid vuxenpsykiatrin i Lund. I det ena fallet handlade hoten om att personen inte fick regelbunden behandling för sitt psykiska mående.

Den 45-årige mannen har skickat ett flertal telefonsamtal och även via e-mejl uttalat och skickat dödshot riktat mot flera anställda inom vuxenpsykiatrin i Lund när han tyckte att han inte fick hjälp med sina problem.

Rasistiskt hot

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Bråk mellan två berusade

Lund
LUND En polispatrull fick rycka ut strax före klockan ett under natten mellan fredagen och lördagen när det uppstod ett bråk mellan två berusade män på Kyrkogatan.

– Vad bråket handlade om visste knappt de inblandade men en misstänkt 25-åring ska enligt två vitten ha slagit ett karateslag mot en 20-åring, berättar kommunpolis Joakim Nyberg.

20-åringen kom gående med två vänner efter en kväll på krogen när de stötte på den misstänkte mannen och bråk uppstod.

När polisen kom till platsen var 35-åringen borta men de tre männen kunde identifiera honom eftersom att de var bekanta med varandra.

Lund

Domkyrkan livesänder påskens gudstjänster

Lund
Lund Påsken är en av kyrkans stora helger då det vanligtvis är många besökare som kommer till gudstjänsterna. Men i år blir det annorlunda och domkyrkan i Lund väljer att sända gudstjänsterna live via Youtube.
PREMIUM

Möjligheten att ta del av gudstjänsterna på plats är begränsade men eftersom man vill nå ut till så många som möjligt i alla fall, kommer tre olika gudstjänster från domkyrkan att livesändas på den egna Youtube-kanalen.

Den första gudstjänsten sänds på långfredag, sedan följer även livesändningar på påskafton och påskdagen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Stängda Krognoshuset digitaliserar utställning

Lund
Lund Krognoshuset i Lund har stängt för publik för tillfället. Men just nu arbetar man i stället för fullt för att digitalisera den pågående utställningen av Magali Cunico.
PREMIUM

Inom kort ska det bli möjligt att se en fördjupad dokumentation av utställningen genom bland annat sociala medier, nyhetsbrev och hemsida, enligt föreningen Aura, som driver verksamheten.

Utställningen, som heter Where words are impossible har blivit förlängd en månad och visas fram till den 24 maj. Det är dock osäkert om den kommer att kunna öppna för fysisk publik med hänsyn till det rådande läget i coronakrisens spår.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Bryter coronatristess med konst

Glaskonst av Anne-Lie Sävström.
Fotograf: Jeanette Thelander
Lund
Bjärred
Malmö
Bjärred Konstrundorna blev inställda och svärmor klagade på att det var så trist att befinna sig i coronaisolering. Det blev upptakten till Anne-Lie Sävströms konstutställning framför det egna huset som finns att beskåda i några veckor framåt.

– Många äldre som håller sig isolerade går ut och går en promenad, men oftast saknas ett mål och många upplever det som lite tråkigt. På det här sättet kan man ta del av konsten på ett säkert sätt, utomhus och i avskildhet.

Egentligen var det hennes mans initiativ. När han pratat i telefon med sin mamma och hade hört hennes klagan över hur tråkigt det var att sitta själv hemma i coronaisolering kläckte han idén.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL