Kultur

”För mig är det en dröm att få göra musik till teater”

Sångerskan och låtskrivaren Jenny wilson gör musik till Malmö stadsteaters Orlando och ska även stå på scen i föreställningen. Foto: Jörgen Johansson
Artikel Kultur och Nöje Sångerskan och låtskrivaren Jenny Wilson skriver all musik till höstens storsatsning Orlando.
– Om jag ville göra musik till Orlando var den mest underbara frågan att få när man heter Jenny Wilson, säger hon entusiastiskt.

Virginia Woolfs roman Orlando (1928) berättar om den den unge aristokraten Orlando som på 1500-talet bestämmer sig för att inte bli gammal. Han fortsätter att leva flera tidsåldrar och slutar som kvinnlig författare på 1920-talet.

Unga Malmö stadsteaters konstnärlige ledare Sara Cronberg, som regisserar Malmö stadsteaters uppsättning av detta klassiska verk, beskriver det som en fantastisk saga och en både provokativ och viktig berättelse.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Fortsatt smittspridning i Melbourne

Daniel Andrews, premiärminister i Victoria.
Daniel Andrews, premiärminister i Victoria.
Foto: Andy Brownbill/AP/TT
Utrikes
Utrikes Delstaten Victoria i Australien fortsätter att rapportera relativt många nya coronafall, rapporterar ABC News. På grund av det pågående utbrottet införs nu hårdare restriktioner i delstaten och dess huvudstad Melbourne.
Men det är inte något som är aktuellt för resten av Australien säger landets premiärminister Scott Morrison.

Daniel Andrews, premiärminister i delstaten Victoria, säger att man under det senaste dygnet har haft 134 nya bekräftade fall, 75 av dem kopplas till de hyreshus i Melbourne som har satts i strikt karantän.

Nära 30 000 personer i delstaten har testats under dygnet, totalt har över en miljon coronatester utförts i Victoria sedan årsskiftet.

Kilometerlånga köer

Vid midnatt lokal tid stängdes gränsen mellan delstaterna Victoria och New South Wales. Och under morgonen har köerna ringlat kilometerlånga av dem som kunnat korsa delstatsgränsen tack vara undantag i bestämmelserna. Myndigheterna har redan tillåtit undantag för cirka 50 000 personer, främst på grund av arbetsskäl.

Det har även signalerats från New South Wales håll om skärpta restriktioner och invånare som bor på New South Wales-sidan nära Victoriagränsen uppmanas att inte resa till andra delar av delstaten.

– Vi befinner oss i en högrisksituation och jag vill inte se det goda arbete som vi gjort i New South Wales omintetgjort. Om myndigheterna måste vidta ytterligare åtgärder kommer vi att göra det, säger New South Wales premiärminister Gladys Berejiklian.

"Vi är alla Melbournebor"

Landets premiärminister Scott Morrison säger vid en presskonferens att det just nu inte är aktuellt att återinföra hårdare restriktioner över hela landet.

– Naturligtvis finns alltid risken att det (som händer i Melbourne) kan hända i andra städer och varje steg tas för att försöka förhindra det, där det är möjligt. Men just nu är vi alla Melbournebor. Vi är alla Victoriabor eftersom vi alla är australier och det är där utmaningarna finns just nu, säger han

Emma Gyllestad/TT

Australiens premiärminister Scott Morrison. Arkivbild.
Australiens premiärminister Scott Morrison. Arkivbild.
Foto: Rod McGuirk/AP/TT

Inrikes

Oro för att klara hyran i spåren av covid-19

Fler personer än normalt har under våren hört av sig till Hyresgästföreningen. Arkivbild.
Fler personer än normalt har under våren hört av sig till Hyresgästföreningen. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes

Fler hyresgäster än normalt har den senaste tiden vänt sig till Hyresgästföreningen efter att ha fått problem med att betala hyran till följd av coronapandemin, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Många av de som ringer har inte kunskap om att man måste betala hyran, det är jätteviktigt att göra det annars riskerar man att bli av med sitt hyreskontrakt, säger Marie Lindner, förbundsordförande på Hyresgästföreningen, till Ekot.

Det handlar om 150 till 250 personer som varje vecka ringer för att få råd. Har man svårt att betala sin hyra uppmanas man att ta kontakt med sin hyresvärd för att försöka förhandla sig till en lösning. Landets hyresvärdar har visserligen rätt att kräva att hyran ska betalas i tid, men Hyresgästföreningen har bett om att de ska visa förståelse under pandemin.

Opinion

Hoppingivande besked Dawit Isaak lever

Dawit Isaak.
Foto: Kalle Ahlsén/Scanpix
Opinion
Ledare

Måndagens Sommarprogram i P1 hölls av Betlehem Isaak, dotter till den fängslade svenskeritreanske journalisten och författaren Dawit Isaak. I programmets slutminuter gav hon det besked som många hoppats på. Dawit Isaak lever!

Beskedet hade läckt ut i helgen, men det var ändå en speciell känsla att höra Dawits dotter förklara att hon var helt säker på det. Det innebär att det finns hopp om att den sedan nästan 19 år fängslade journalisten någon gång ska friges.

Han har inte fått någon rättegång och länge har det varit okänt var den auktoritära eritreanska regimen håller honom fången. Tio av de femton journalister och oppositionspolitiker som fängslades samtidigt med Isaak har dött under fångenskapen.

Betlehem Isaak förklarade sig nöjd med den tysta diplomati som det svenska utrikesdepartementet bedrivit. Det var också gott att höra, eftersom det alltid är svårt att veta om tillräckligt görs när resultaten låter vänta på sig.

Eritreas diktator Isaias Afwerki har alltid under de 19 åren officiellt avvisat alla svenska försök att påverka processen, så vad han gör när beskedet att Dawit Isaak är vid liv blivit offentligt är svårt att bedöma. I bästa fall tyder det på att en frigivning eller åtminstone en rättegång kan tänkas.

Det är åtminstone den enda rimliga avslutningen på den långa tid som Dawit Isaak suttit fängslad av den enda anledningen att han i sin tidning publicerat ett upprop för demokrati i Eritrea.

Opinion

Äldrevården ingen katastrof

Socialminister Lena Hallengren.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Opinion
Ledare När Inspektionen för vård och omsorg, IVO, granskat äldreomsorgen under coronakrisen visar det sig att bara drygt fem procent av boendena har allvarliga problem.

Omkring hälften av alla som dött med coronadiagnos har bott på landets äldreboenden. Det här är uppseendeväckande, och Inspektionen för vård och omsorg har nu granskat alla landets cirka 1700 boenden för att undersöka hur vården och omsorgen fungerat.

Självfallet har de hittat brister. Men problemen är inte så utbredda som många debattörer och politiker , även statsminister Stefan Löfven, hävdat. 40 av landets 290 kommuner står för 70 procent av alla dödsfall på boendena, och det är bara på 91 av alla boendena som IVO har konstaterat så allvarliga problem att en fördjupad granskning ska göras. Det innebär att många kommuner med hög allmän spridning i samhället har klarat situationen bra.

Det betyder naturligtvis inte att allt fungerat perfekt på andra än de 91 boendena. IVO:s generaldirektör Sofia Wallström förklarade på presskonferensen på en fråga att covidsmittan inte går att jämföra med någonting tidigare och att det fanns brister i beredskapen, till exempel brist på skyddsutrustning i början av krisen, som måste hanteras. Men de stora problemen fanns på ett begränsat antal boenden. IVO konstaterar också att läget har förbättrats under pandemins gång.

Att såväl kommuner som regioner har klarat av att förändra sin planering och verksamhet utifrån de erfarenheter de fått av det okända viruset och de brister som visat sig i beredskapen är positivt i sig. De senaste veckorna verkar också såväl smittspridningen som antalet dödsfall på äldreboendena i landet ha minskat märkbart, vilket bör ha samband med den utveckling av arbetet som skett.

Någon skillnad mellan privata och offentliga utförare har inte IVO hittat. Det har ju varit en av de frågor som varit kontroversiella i debatten.

IVO har särskilt studerat kommuner och boenden där alla sjuka inte fått en individuell läkarbedömning. Dessa fall ska nu granskas närmare. I några fall har det funnits generella instruktioner att inte göra en individuell bedömning, i andra har det gällt vid enstaka tillfällen med hög arbetsbelastning. För de drabbade är det naturligtvis lika allvarligt, oavsett orsak, men att det varit en allmän nedprioritering av gamlas sjuklighet finns det knappast någon grund för att hävda.

Det mest positiva med granskningens resultat är att arbetet förbättrats efterhand. Det gäller både hur arbetet på boendena fungerat och samarbetet med regionerna, som ibland upplevts som problematiskt.

IVO:s granskning är mycket viktig, liksom de uppföljande granskningar som nu ska göras. Det finns goda förutsättningar att det arbetet leder till förbättringar inom äldrevården, både på de boenden som blir föremål för den uppföljande granskningen och för äldrevården generellt. Det finns säker många erfarenheter att dra lärdom av från olika håll.

Socialminister Lena Hallengren som tog emot IVO:s rapport vill invänta den fördjupade granskningen men tycker att kommunerna bör vidta de åtgärder som de kan behöva göra. Det verkar alltså som om ett sådant arbete redan inletts i många kommuner.

Den just tillsatta coronakommmissionen får också ett bra material för sin bedömning av hur äldreomsorgen klarade coronapandemin. Men kommissionen har ett vidare uppdrag och måste också titta på hur de centrala riktlinjerna från regeringen, Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten påverkat arbetet i kommuner och regioner. Det är inte IVO:s uppgift och omfattas därför inte av den nu presenterade granskningen.

IVO:s rapport ger också fakta till den fortsatta debatten, vilket det är stort behov av. En mer nyanserad debatt om äldrevården vore önskvärd.

Sport

Basketstjärnor hyllar offer med specialtröjor

Basketligan WNBA ska jobba med rättvisefrågor den kommande säsongen. Arkivbild.
Basketligan WNBA ska jobba med rättvisefrågor den kommande säsongen. Arkivbild.
Foto: Ringo H.W. Chiu/AP/TT
Sport
Sport Rättvisefrågor står i fokus inför premiären i den amerikanska damligan i basket, WNBA.
Bland annat ska de första matcherna spelas med tröjor med namn på svarta kvinnliga offer för polisbrutalitet och rasistiskt våld.

WNBA skriver på sin webbplats att man tillsammans med spelarfacket WNBPA bildar ett råd för social rättvisa och startar rättviserörelsen The Justice Movement. Detta för att förstärka spelarnas röster och se till att de blir ledande i frågor om social rättvisa. Lagen och spelarna ska driva frågor som rör bland annat rasism, rösträtt, HBTQ och vapenkontroll.

Under den första helgens spel, i slutet av juli, ligger fokus på Black Lives Matter-rörelsen. Då ska man uppmärksamma kvinnliga svarta offer, bland andra Sandra Bland, Breonna Taylor och Vanessa Guilen, som utsatts för polisbrutalitet och rasistiskt våld.

Budskap på tröjorna

Under hela säsongen ska spelarna värma upp till matcherna i tröjor med texterna "Black Lives Matter" på framsidan och "Say Her Name" på ryggen.

"Vi är otroligt stolta över WNBA-spelarna som fortsätter att vara ledande med sina inspirerande röster och effektiva agerande i ligans fajt mot strukturell rasism och våld", säger kommissionären Cathy Engelbert till WNBA:s webbplats.

"Finns i vårt DNA"

Ligan och spelarorganisationen WNBPA ska jobba med rättvisefrågor genom att bland annat hålla publika samtal, rundabordssamtal och ha spelarproducerade podcasts.

"Som många WNBA-spelare har sagt och visat genom åren är skälet till vårt engagemang när det gäller social rättvisa att det finns i vårt dna. Med mer än 140 röster kan vi för första gången med stark kraft knyta an till våra systrar runt om i landet och i övriga världen", säger WNBPA:s ordförande Nneka Ogwumike.

WNBA säger att man som den äldsta proffsligan i amerikansk damidrott, och med det äldsta spelarfacket, vill vara en förebild genom att bli den första att ta sig an frågan om social rättvisa.

Ingela Ahlberg/TT

FAKTA

Fakta: WNBA 2020

WNBA-säsongen 2020 skulle ha spelats mellan den 14 maj och 22 september, men sköts upp på grund av coronapandemin.

Nu planeras för att spela säsongen på en och samma plats, på IMG Academy i Bradenton i Florida, från slutet av juli. De tolv lagen ska spela 22 omgångar, följt av ett traditionellt slutspel.

Förra året tog Washington sin första titel efter 3–2 i finalmatcher mot Connecticut.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Bostadslistan

Priset per kvadratmeter för hyresrätter varierar stort på olika platser i Sverige

BOSTADSLISTAN Bostadslistan har tillsammans med Bostadshub gjort en stor undersökning av Sveriges dyraste och billigaste kvadratmeter under 2019. Skillnaderna var naturligtvis stora beroende på storleken på staden i fråga, men ett intressant fynd är att det var över 300% dyrare att bo i hyresrätt i Stockholm än i Åmål.

Kvadratmeterpriset för en hyresrätt kan variera från endast 85 kronor upp till hela 629 kronor på olika platser i Sverige. Det visar en ny undersökning utförd av Bostadslistan och Bostadshub, två sökmotorer för hyresrätter på den Svenska marknaden. Efter att ha granskat över 10 000 annonser från både privatpersoner och företag som publicerats på plattformarna under 2019, har företagen kunnat skapa en intressant överblick av den svenska hyresrättsmarknaden.

Här var det dyrast och billigast

Som nämnt ovan så var det stora variationer på kvadratmeterpriset för en hyresrätt i vårt land. Som förväntat så kan vi återfinna Sveriges dyraste kvadratmeter i Stockholm, mer bestämt Nacka, där du kan betala upp till 629 kronor per kvadratmeter i genomsnitt. Å andra sidan så kan man i genomsnitt bo i en hyresrätt i Åmål för endast 85 kronor per kvadratmeter.

Bostadsort spelar stor roll på kvadratmeterpriset

Utöver att endast titta på det genomsnittliga kvadratmeterpriset kunde undersökningen också peka på vad den genomsnittliga lägenheten kostar på olika orter i landet. Efter en grundlig genomgång av de annonser vi undersökt så kostar det i genomsnitt 17 571 kronor att bo i en hyresrätt i Stockholm, samtidigt som det bara kostar 5113 i Åmål. Detta är förstås en väsentlig skillnad, men det är ingen hemlighet att det är billigare att bo utanför huvudstadsområdet, oavsett vilket land som undersöks.

Dyrare än man tror att bo i Lund och Uppsala

Utöver att endast titta på var det var dyrast och billigast i Sverige kunde undersökningen också avslöja att några av landets dyraste kvadratmeter kan hittas bland lediga lägenheter på Sveriges studentorter. Lund och Uppsala hamnade på plats tre och fyra i undersökningen, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 217 samt 200 kronor.

Top 10: Sveriges dyraste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Top 10: Sveriges billigaste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Inrikes

Mat som på mormors tid under coronakrisen

Coronapandemin har gjort oss till storbagare hemma. Arkivbild.
Coronapandemin har gjort oss till storbagare hemma. Arkivbild.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Inrikes
Inrikes Kålpudding, raggmunk och hembakat matbröd – under coronakrisen har vi tröstat oss med rejäl svensk husmanskost som lagas från grunden som på mormors tid.

Det är livsmedelskedjan Ica som undersökt svenskarnas matvanor under coronapandemin. Måltidsforskaren Rickard Tellström har deltagit i arbetet med undersökningen, som utgår från försäljningsstatistiken kombinerad med antalet sökningar på Icas receptsajt.

Han konstaterar att svenskarna har lagat betydligt mer mat hemma under coronatiden, eftersom många arbetat hemifrån och också haft skolungdomar som pluggat hemma på distans.

En svensk familj brukar laga frukosten och middagen hemma, men nu har det dessutom fixats både lunch och fika. Samtidigt har maten blivit en fast punkt och trygghet, förklarar han, och matlagningen verkar ha fått ta längre tid, av sökningen på recepten att döma – de som tar mer än en timme har ökat rejält.

– Vi ser en förskjutning till sökningar på sådan mat som man inte "har i händerna", som kålpudding, säger han.

Nygamla smaker

Vanligtvis håller sig svensken till ungefär samma rätter som man kan laga utan att titta i recept, förklarar han, men nu har vi velat ha nya smaker.

– En vanlig familj brukar ha ungefär 14 maträtter som återkommer, men barnfamiljer med kräsna barn kanske går runt på bara fem återkommande rätter. Då är det lätt att man förbrukar sina "slagdängor" när man lagar så mycket mer mat hemma.

Det är då den riktigt traditionella maten kommit till heders igen. Rickard Tellström berättar att sökningarna på gamla godingar som hasselbackspotatis har ökat med 174 procent sedan i fjol, kålpudding med 132 procent och köttfärslimpa med 123 procent.

Rickard Tellström kallar det för mormorsmat, trygg och traditionell svensk husmanskost som lagades av hemmafruar på 30-, 40- och 50-talen.

– Man har velat sätta en guldkant på vardagen för sig och familjen med maten. Den här maten påminner om en värld då allt var mycket bättre, eller i fall känns den tiden så nu.

Ingen dietkost

Maten är kraftig och rejäl, inte direkt någon dietkost ur de olika hälsoperspektiv som vi annars bryr oss om, konstaterar han.

– Då man är riktigt mätt frigörs en massa hormoner. Det är viktigt, framför allt för dem som känner sig ensamma. Proppmättnadsfaktorn är viktig, säger Rickard Tellström.

Fredrik Törn, analyschef på Coop, ser också att sökningarna på recept hos Coop har ökat, med 25 procent, och att försäljningen av mat har ökat.

– Folk har lagat mer mat då de varit hemma, det är maten som ökat. De matkategorier bland våra receptsökningar som ökat mest är till exempel kyckling, pasta och grillmat.

Men vi har inte bara lagat mat från grunden, vi har också blivit hängivna hemmabagare. Ica, Willys och Coop har sett i sina försäljningssiffror att vi köpt väldigt mycket mer råvaror för bakning under den här tiden.

Johanna Eurén, kommunikationschef på matkedjan Willys, berättar att de sett en jättestor försäljningsökning av torrjäst och mjöl, och både Fredrik Törn och Rickard Tellström bekräftar den utvecklingen hos Coop respektive Ica. Hos Ica har torrjästförsäljningen ökat med 202 procent.

– Bakningen har ökat och jästen tog stundtals slut i butikshyllorna. Det var redan i början av mars. Den sökning hos oss som ökat mest är "enkel banankaka" berättar Fredrik Törn.

Hamstring

Men kanske finns också en koppling mellan vår bakiver och rädslan för att maten ska ta slut.

– Konserver, mjöl och jäst såldes väldigt mycket i den första fasen. Då var det nog ett bunkringsbeteende, säger Johanna Eurén.

Branschorganisationen Livsmedelsföretagen har låtit fråga folk om hamstring och rädslan för att maten ska ta slut. Det visar sig att 22 procent av de tillfrågade säger sig ha hamstrat, medan 71 procent har aldrig känt sig oroliga för tillgången på mat.

– I början av pandemin var det mycket medial hysteri kring hamstring. Men våra livsmedelsföretag lyckades leverera och ställa om trots kraftigt ökad efterfrågan, samtidigt som många av de anställda var borta från jobbet, säger Björn Hellman, vd för Livsmedelsföretagen.

Johanna Cederblad/TT

 En kåldolme för att skingra coronaoron? Arkivbild.
En kåldolme för att skingra coronaoron? Arkivbild.
Foto: Jurek Holzer / SvD / TT
Potatisrätter, som hasselbackspotatis, har ökat rejält. Arkivbild.
Potatisrätter, som hasselbackspotatis, har ökat rejält. Arkivbild.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Potatisrätter, som hasselbackspotatis, har ökat rejält. Arkivbild.
Potatisrätter, som hasselbackspotatis, har ökat rejält. Arkivbild.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Dillkött som på mormors tid. Arkivbild.
Dillkött som på mormors tid. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT

FAKTA

Fakta: Traditioner och hamstring

Ica har tittat dels på sin egen försäljningsstatistik, dels på sökningarna på Icas egen receptsajt. Detta har jämförts med resultaten motsvarande månader i fjol. Undersökningen visar att vi bland annat har bakat oss genom krisen, och att vi gärna velat ha mat som hör till den svenska husmanskosttraditionen. Sökfraser med "hemmagjord" i har ökat med 102 procent.

Men vi tycks också ha hamstrat mer. Exempelvis har Icas försäljning av både konserver och torrvaror har gått upp. Och när Livsmedelsföretagen frågade närmare 1 400 personer via Demoskop svarade 22 procent av de tillfrågade att de hamstrat någon gång under pandemin. Ännu fler, 36 procent, svarade att de köpt lite mer av vissa saker, som pasta, konserver och fryst mat.

Källa: Ica och Livsmedelsföretagen

Kalvstek med hasselbackspotatis – inget som brukar stå på vardagsmenyn. Arkivbild.
Kalvstek med hasselbackspotatis – inget som brukar stå på vardagsmenyn. Arkivbild.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Kalvstek med hasselbackspotatis – inget som brukar stå på vardagsmenyn. Arkivbild.
Kalvstek med hasselbackspotatis – inget som brukar stå på vardagsmenyn. Arkivbild.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Sport

Zlatan målskytt i Milans galna vändning

Zlatan Ibrahimovic i en duell med Juventus Leonardo Bonucci i tisdagens match.
Zlatan Ibrahimovic i en duell med Juventus Leonardo Bonucci i tisdagens match.
Foto: Antonio Calanni/AP/TT
Sport
Sport Juventus hade 2–0 på ett tomt San Siro. Sedan kollapsade laget helt borta mot Milan.
Zlatan Ibrahimovic blev målskytt när de rödklädda vände och vann med 4–2 i Serie A-fotbollen.
– Jag vet inte om fansen har sett mig spela live för sista gången, säger 38-åringen om en eventuell fortsättning nästa säsong.

Ibrahimovic gick som väntat in från start i tungviktsmötet med Cristiano Ronaldos Juventus. Svensken hade några chanser i första halvlek, till och med en boll i nät på tilläggstid före paus, men målet blev avvinkat för offside och ställningen var 0–0 i halvtid.

Då var det få som anade vad som komma skulle.

Efter det att stjärnfyllda Juventus – serieledare före Lazio och storfavorit till ännu en ligatitel – hade gjort både 1–0 och 2–0 under de första åtta minuterna i andra halvek, satte Ibrahimovic det viktiga 1–2-målet för Milan på straff i den 62:a minuten, kallt i vänstra hörnet. Det var svenskens femte ligamål den här säsongen.

– Jag är gammal, det är ingen hemlighet, men åldern är bara en siffra. Jag spelade mer i dag än i förra matchen, formen känns bra och jag försöker att hjälpa laget på alla sätt, säger Ibrahimovic enligt Football Italia.

Fyra minuter efter svenskens reduceringsmål kvitterade Franck Kessie till 2–2 för hemmalaget, framspelad av "Ibra".

Målexplosion

Av bara farten kom också 3–2, då inhopparen Rafael Leao snappade upp en boll på vänsterkanten, satte fart mot mål och rullade in ledningsmålet bakom en uppgiven Wojciech Szczesny i bortamålet.

Tre mål på fem minuter och Juventus var i brygga.

Mästarlaget, som jagar sin nionde raka ligatitel, återhämtade sig aldrig från chocken. I stället utökade Milans Ante Rebic till 4–2 med tio minuter kvar och Ronaldo – som hade en boll i nät på tilläggstid men blåstes av för offside – och hans gäng fick lämna San Siro med svansen mellan benen.

I Milan var glädjen enorm.

"All eloge till spelarna"

– All eloge till mina spelare. De visade en otrolig mentalitet och inställning, säger tränaren Stefano Pioli enligt Football Italia.

– Även i svåra stunder håller de ihop och fortsätter tro på det, därför belönades de med den här fina segern, fortsätter Pioli, vars framtid i klubben är osäker.

Enligt medieuppgifter kommer han att ersättas av tysken Ralf Rangnick nästa säsong.

– Jag tänker inte på framtiden. Jag tänker på nästa match, att få jobba med de här spelarna som ger mig så mycket, säger Pioli.

"Konstig situation"

Även "Ibras" framtid i klubben är osäker. På frågan om han kommer att stanna i Milan nästa säsong blir svaret hemlighetsfullt.

– Vi får se. Det är en månad kvar att njuta av, men det är en konstig situation som vi inte har kontroll över. Jag vet inte om fansen har sett mig spela live för sista gången. Läs mellan raderna, det är konstigt att spela bakom stängda dörrar. Om San Siro hade varit fullsatt hade det varit en fantastisk kväll, säger svensken.

Att Ibrahimovic fortfarande känner sig säker på sin kapacitet i klubben tycks det dock inte råda någon tvekan om.

– Jag är ordförande, spelare och tränare! Det enda negativa är att jag bara får betalt för att vara spelare. De har tur, om jag hade varit med ända från början av säsongen hade vi vunnit ligan, påstår han.

Att "Ibra" hjälper sina medspelare skriver målskytten Rafael Leao under på.

– Ibrahimovic ger mig alltid råd och hjälp, han sade att jag har talangen att göra skillnad här i Milan, säger 3–2-skytten.

Milan tog sin andra raka seger och går nu upp på femte plats i tabellen. Juventus är fortsatt etta, sju poäng före Lazio.

Simon Sjöstrand/TT

Susanna Persson Öste/TT

Kultur och nöje

Hässleholmssystrarna släpper singel

Foto: Emil Daniel
Kultur och nöje
Musik Alice och Eden Alm väckte stor uppmärksamhet förra året då de var med i programmet Idol. Trots det var det en stor överraskning att Universal Music Sweden ville signa dem. Nu är de aktuella med sin första singel Dina kuddar.

– Jag skulle vilja beskriva den som väldigt poppig. Den singel vi släppt är väldigt sommarplågeaktig, säger Alice Alm om låten Dina kuddar.

Under tisdagen hade deras första låt fått över 94 000 lysningar på Spotify, på en månad.

– Det har gått bra hittills, det har det definitivt gjort. Det är en dröm, att någon lyssnar på min musik och uppskattar det, säger Alice Alm.

Foto: Emil Daniel

Trots deras medverkan i Idol blev de förvånade när telefonen ringde i februari. Det var Universal som hörde av sig och ville signa systrarna.

– Universal ringde och sa att de ville göra musik med mig. Jag var helt säker på att det var någon som prankade mig, berättar Alice Alm.

Systrarna hade inte en tanke på att uppträda som en duo, det var bolagets förslag och de kom överens om namnet ALM.

– Han tänker sig att det ska bli som Haim [amerikanskt band med tre systrar], berättar Alice Alm.

Grät när systern gick vidare

När de medverkade i Idol kom Eden Alm till topp 20. Alice Alm kom inte vidare vid uttagningen men tyckte inte det gjorde så mycket.

– Det är klart att det var tufft men jag var mer glad för Edens skull än jag var ledsen för min egen. När Eden gick vidare... Jag visste inte var jag skulle ta vägen. Jag blev så glad att jag började gråta. Jag grät riktigt fult.

– För mig var det väldigt spontant men det var något hon verkligen ville. Eden har velat söka sedan vi var 16 år. Våra föräldrar sa åt oss att vänta tills vi var 18 år. Har man väl varit på teve så har man det.

Alice Alm berättar att hon och hennes syster står varandra väldigt nära. Det var först efter deras medverkan i Idol som de inte längre kunde bo ihop. Eden Alm träffade kärleken i programmet och flyttade till Borlänge. Alice Alm bor kvar i Hässleholm.

– Vi har alltid bott ihop, vi delade rum jättelänge, vi flyttade in i vår första lägenhet tillsammans. Jag saknar henne varje dag, det är jobbigt, det är det. Man kan bara ringa, jag kan inte åka dit som jag vill, säger Alice Alm.

Nu får de träffas i Stockholm när de spelar in musik tillsammans. I nuläget får de låtar av andra låtskrivare som de får hjälpa till att forma men de hoppas kunna skriva helt egna låtar i framtiden.

– Vi vill skriva egen musik med man får ta en sak i taget. Jag har fortfarande ett jobb och Eden bor i Borlänge. Men det kommer att komma, säger Alice Alm. Hon jobbar till vardags på Cirle Q i Hässleholm.

Båda har gått estetiska programmet

Systrarna har tajta band till Hässleholm. De gick estetiska programmet på Hässleholms Tekniska Skola. Hela familjen är musikalisk.

– Min storasyster komponerar väldigt mycket. Min lillasyster spelar bas.

Systrarnas föräldrar spelar båda piano. Pappan spelar även munspel och deras mamma sjunger.

– Vi har alltid älskat musik, det har alltid varit en del av vårt liv.

Foto: Emil Daniel

Alice Alm hoppas på att kunna jobba med musik i framtiden.

– Jag kan hålla på med musik i nästan alla genrer.

Just nu vill systrarna bygga upp en följarskara. De har spelat in ytterligare en låt, men får inte avslöja när de släpps eller vad den heter.

– Planen är att spela in ny musik, spela mer. Det är ett sätt att visa vilka vi är, säger Alm.

– Vi får se vart musiken och framtiden leder en. Just nu kommer jag att bo här, sen får vi se vad som händer, säger hon.

– Musiken kommer alltid att var där, det är en fast punkt i livet.

NÄSTA ARTIKEL