Österlen

Blomtrogna bin i odlarnas tjänst

Håkan Albrektsson har 250 samhällen.
Österlen
Österlen På landet Håkan Albrektsson på Österlenhonung har hyrt ut bisamhällen till lantbrukare och fruktodlare i över 15 år.

Det är en sval och blåsig dag i Ramsåsa, alldeles väster om Tomelilla. Temperaturen ligger strax under 10 grader, vilket är lite för kallt för att honungsbina ska vilja lämna kupan.

– Det skulle egentligen vara ute och samla in nektar, så då kan de vara lite irriterade, säger Håkan Albrektsson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Österlen

Ung man gripen för fyra mordförsök

Polis och avspärrningar på Torsgatan i Tomelilla efter att en man hittats med skottskador på onsdagen. Mannens är enligt polisens hemsida förd till sjukhus med ambulans.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Österlen
Tomelilla En 23-årig man som tidigare varit anhållen i sin frånvaro misstänkt för mordförsök greps av polisen på torsdagsförmiddagen. 23-åringen är den andra person som grips i ärendet.

Det är efter en händelse den 18 mars i år som mannen misstänks för fyra fall av mordförsök. En man i 20-årsåldern blev då allvarligt skadad efter att vid 13-tiden ha blivit skjuten utomhus på Torsgatan i Tomelilla. Flera andra personer var i samband med skjutningen i farans väg, därför finns det flera målsäganden i fallet.

Då som nu var polisen återhållsamma med uppgifter om händelsen. 23-åringen anhölls i alla fall i sin frånvaro som misstänkt för mordförsök. Sedan dess har polisen letat efter honom. Även en 19-årig man anhölls i sin frånvaro. Denne anmälde sig dock själv till polisen i Malmö ett par dagar senare och häktades den 25 mars.

På torsdagen greps 23-åringen på en annan ort. Vilken den andra orten är vill polisen inte uppge.

– Vi går i nuläget inte ut med det, säger Patric Fors, pressinformatör vid polisens ledningscentral.

Österlen

Man skjuten i Tomelilla

TOMELILLA 2020-03-18Polis och avspärrningar på Torsgatan i Tomelilla efter att en man hittats med skottskador på onsdagen. Mannens är enligt polisens hemsida förd till sjukhus med ambulans.Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090
Österlen
Österlen Tomelilla Polisens ledningscentral får in larm på onsdagseftermiddagen om att en man ska vara skjuten utomhus i Tomelilla

Polis och ambulans åker till Torsgatan för närmare kontroll. På adressen anträffas en man med skottskador. Mannen har förts till sjukhus med ambulans.

Platsen har spärrats av för teknisk undersökning. Polispatruller arbetar vid platsen och håller bland annat förhör med vittnen om skottlossningen.

Anmälan kom in 13.02.

Österlen

Konstrundan på Österlen ställs in

Österlen
Österlen Konstrundan på Österlen har varit en institution i över 50 år. Men i år ställs evenemanget som i normala fall äger rum under påsken in på grund av coronaviruset.

När man ser vad som händer runt omkring oss, alla arrangemang som ställs in, och utvecklingen i andra länder, då var det ett nödvändigt beslut att ta. Det vore inte ansvarsfullt att arrangera konstrundan, säger Rachel Tess, konstnärsföreningen Öskg:s ordförande, till Kristianstadsbladet.

Den inställda konstrundan innebär ekonomiska förluster på en halv miljon kronor och blir samtidigt ett dråpslag för en del av konstnärerna, menar Rachel Tess.

Det är en katastrof både för Öskg och konstnärerna, säger hon till tidningen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Österlen

Jätteskräll när YIF föll mot Hallby

Österlen
Österlen HANDBOLL Jerry Hallbäck: Vi är oerhört besvikna.

- Inte alls bra. Vi är oerhört besvikna, konstaterade tränaren Jerry Hallbäck med en halvtimmes distans till drabbningen i Jönköpings idrottshus.

– Tufft och segt.

Det blev en svängig och märklig tillställning där lagen turades om att vara i ledningen.

Ystads IF började bäst och gick upp till 4-1 som blev 6-6 innan ett nytt ryck gav 12-6.

Men Hallby vände på matchen efter att ha avslutat halvleken med imponerande 9-2.

– Vi ledde komfortabelt ett tag, men en massa tekniska misstag gjorde att Hallby kunde kontra in en del mål, suckade Hallbäck besviket.

Under den andra akten var Jönköpingslaget mestadels i förarsätet och drog också det lägsta strået.

Erik Hvenfelt inledde lovande, men annars hade gästerna svårt att få i gång målvaktsspelet. Sista gången man ledde var vid ställningen 27-26.

I IF Hallby krutade förre Lugispelaren Adam Tumba in nio bollar och utsågs till planbäst. Hos gästerna gick motsvarande pris till sjumålsskytten Jonathan Svensson.

Härnäst, fredag 21 februari, spelar Ystads IF ett hett derby hemma mot IFK Ystad.

Österlen

HK Malmö var bäst i allt

Simon Nyberg bidrog med sina fyra mål i första halvlek till att HK Malmö la grunden till segern mot IFK Ystad. Foto: TT
Österlen
Österlen HANDBOLL HK Malmö visade varför laget är tabelltvåa i Handbollsligan. Man var bättre i precis allt när IFK Ystad enkelt besegrades på bortaplan med förkrossande 31–22.

Efter en jämn upptakt drog HK Malmö snabbt ifrån i målprotokollet. Matchens lirare, 29-årige Simon Nyberg, banade väg för sitt lag genom att göra fyra mål i första halvlek, som HK Malmö vann med 15–10.

– Det var länge sedan som jag sprang så här mycket, säger den alltid lika flinke Nyberg, som var snabbt uppe i anfallen och lika snabb hem i försvaret.

– Vi fick bra träff på dem efter ett tag i försvarsspelet och hade också fin utdelning framåt, säger Nyberg om segerreceptet.

Bara en enda målvaktsräddning för IFK Ystad under de första 30 minuterna underlättade förstås det hela för HK Malmös del.

Samtidigt låg den storspelande HKM-keepern Anton Hellberg på över 40 i räddningsprocent.

Simon Nyberg var hundraprocentig den här afonen. Han satte sju mål på sju skott. Och hans kollega på den andra kanten, Hampus Olsson, hade också en mycket kul fredagskväll i Ystad arena och noterades för fem mål.

Efter paus blev det av förklarliga skäl avslaget, och HKM-tränaren Stian Tönnesen kunde lufta hela truppen och spara en del spelare inför det tuffa Skånederbyt mot Lugi på tisdag kväll hemma i Baltiskan.

I den andra halvleken fick också Axel Morand chansen att visa vad han går för. Efter att inte ha fått något kontrakt med Lugi inför säsongen, så hamnade han i IFK Ystad tidigare i vintras. Men speltiden har varit måttlig.

Nu svarade den gänglige (195 centimeter) 21-åringen för fem mål på fem avslut. Vänstersexan är värd betydligt fler chanser av tränaren Sebastian Seifert.

– Skönt att få spela, det var ett tag sedan. Men Malmö är bättre än oss, där vi släpper igenom dem för enkelt, tycker Morand.

Han och IFK-spelarna har prick en vecka på sig att ladda om batterierna till det heta derbyt mot YIF.

– Kul med ett Ystadderby, det visar också hur bra handbollen är här nere. Hoppas att jag får spela också, säger Morand.

HK Malmös förre lagkapten Hampus Nygren gjorde på fredagen en överraskande comeback i sin gamla klubb. Efter att inte ha fått förlängt kontrakt med Lugi, så har Nygren hållit till i HK Ankaret och division 1 tidigare den här säsongen.

Men nu förstärker han alltså HK Malmö inför det stundande SM-slutspelet. Det blir spel i Baltiskan i stället för i Borgebyhallen.

– Det var inget enkelt beslut att ta i det här skedet av säsongen, men jag har fått fin support av alla i Ankaret, särskilt från spelarna som har sagt att jag ska den här chansen, säger Hampus Nygren om klubbytet.

Österlen

IFK Ystad värvar norrman

Österlen
Österlen HANDBOLL Förstärker med mittsexa.

I veckan skrevs ett tvåårskontrakt med 23-årige mittsexan Marius Ferkingstad, som ansluter efter sommaren från FyllingenBergen i Norge.

– En ung kille som fått goda vitsord. Jag har sett honom själv. 1.97 lång och nästan 100 kilo tung. Bra bakåt och bra framåt, en tvåvägsspelare, beskriver IFK-tränaren Sebastian Seifert det kommande tillskottet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Österlen

YIF nära att fälla serieettan

Österlen
Österlen HANDBOLL Förlorade med uddamålet mot Alingsås.

YIF ledde i paus med 14-11, men förlorade till slut med 25-26.

– Det var mycket som var i den första halvleken. Bra tryck och rejäla satsningar. Vi fick hål på deras tunga försvar, menar Jerry Hallbäck, YIF-tränaren.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Österlen

Hedin hemma i Ystad

Robert Hedin gästade på torsdagen Ystad arena i rollen som förbundskapten för det amerikanska handbollslandslaget. Träningsmatchen mot YIF förlorade USA med stora siffror, 26-42. Foto: Jonny Nilsson
Österlen
Österlen HANDBOLL Norges före detta förbundskapten leder nu USA.

USA fick storstryk, 26-42.

– Precis vad jag var rädd för, medger Hedin.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL