Banderoll utmed väg 108 förespråkar ett nej till fängelse i Svedala i folkomröstningen. Foto: TT

Lättnad efter tydligt nej till fängelse

Svedala På söndagen röstade 67,5 procent av Svedalaborna mot planerna på att anlägga ett fängelse i kommunen, enligt det preliminära valresultatet. Utgången har en stark påverkan på politikerna, men än är inte frågan helt avgjord.

I mars förra året lämnades 2 300 namnunderskrifter in till Svedala kommun i protest mot planerna på att anlägga ett fängelse i kommunen.
Argumenten är bland annat att ett fängelse skulle förstöra god odlingsmark samt göra Svedala till en mindre attraktiv kommun att bo i.

Enligt Kriminalvårdens uppskattning skulle fängelset breda ut sig över omkring 30 hektar mark och stå klart efter sju år. Enligt en första uppskattning skulle fängelset skapa omkring 200 arbetstillfällen på orten.
Men på söndagen fick Svedalaborna säga sitt. Beskedet blev ett klart nej från en klar majoritet av invånarna. Valdeltagandet var 63,2 procent.
På Föreningen fängelsefritt Svedala är man nöjd.
– Resultatet känns väldigt bra. Vi är lättade, det har varit en lång resa hit, säger Heléne Östberg, talesperson för Föreningen fängelsefritt Svedala.
– Nu kan kriminalvården gå vidare och hitta en lämpligare plats för ett fängelse än i en liten kommun som Svedala.
Heléne Östberg är inte orolig över att politikerna inte skulle följa folkets vilja.
– Folkomröstningar brukar följas om utgången är väldigt tydlig. Om politikerna trots allt skulle gå vidare med fängelseplanerna så är det val igen om fyra år där det fortfarande finns möjlighet för folket att påverka kommunpolitiken.
– Det vore väldigt konstigt om man gjorde det nu när invånarna så tydligt sagt nej.
Också oppositionsrådet Ronny Johnsson (SD) är nöjd.
– Vi är väldigt glada över att utfallet blev som det blev. Svedalaborna bryr sig om vår åkermark och natur och vill inte bygga stora komplexbyggnader där, säger Ronny Johnsson.
– Man ska lyssna på vad folket säger, annars är en omröstning helt meningslös. Om detta drivs vidare kommer vi att motarbeta det på alla sätt som det går.

Socialdemokraterna har tillsammans med Moderaterna varit för etableringen av ett fängelse. S tänker dock i det längsta följa folkomröstningens påbud.
– Resultatet är kraftigt vägledande i det eventuellt fortsatta arbetet med Kriminalvården. Men jag vet ännu inte hur fullmäktige och våra grupper kommer att hantera ärendet framöver, säger Ambjörn Hardenstedt (S), som ändå inte är villig att lägga locket på diskussionen kring ett framtida fängelsebygge.
– Folkomröstningen handlar ju om ja eller nej till ett fängelse, men vi kan inte förbjuda en myndighet att ha samtal med en privat markägare. Det är i slutändan när en detaljplan blivit presenterad som vi kan ta det slutgiltiga ställningstagandet, säger Ambjörn Hardenstedt.
– Det kan vara så att de kommer med ett förslag som ser helt annorlunda ut än vad som diskuterats och presenterats tidigare. Men med folkomröstningen i åtanke är det stor sannolikhet att det inte blir ett ja.

Läs mer:

Dagens fråga

Har du klimatångest?

Loading ... Loading ...

Webbkryss