Polis i skyddsmask vaktar avspärrningarna kring ett misstänkt farligt utsläpp i ett industriområde utanför Staffanstorp på söndagen. Räddningstjänsten är på plats Foto: Johan Nilsson/TT

Stora mängder saltsyra läckte ut från företag

Staffanstorp Räddningstjänst från flera stationer larmades till Staffanstorp på söndagsmorgonen efter att flera hundra liter saltsyra läckt ut på ett företag.

Det var vid 08.45-tiden på söndagsmorgonen som räddningstjänsten larmades till ett industriområde i Staffanstorp efter någon typ av utsläpp av farligt ämne på ett företag på Teknikvägen.
– Det är några hundra liter saltsyra som läckt ut, jag vet inte exakt hur mycket, säger Mattias Sköld, inre befäl på räddningstjänsten Syd.

Enligt SOS Alarm befann sig 15 räddningsenheter på plats från flera stationer. Även polisen befann sig på adressen för att biträda räddningstjänsten och upprätta avspärrningar.

Vid 13-tiden var både polis och räddningstjänst kvar på plats.
– Arbetet pågår med att ta om hand om den saltsyra som läckt ut på golvet inne i byggnaden och på marken utanför byggnaden, säger Mattias Sköld.

Enligt räddningstjänsten är det ett företag som gör rengöringsmedel som håller till i lokalerna. En tank med saltsyra ska ha börjat läcka från en plasttank men man vet i nuläget inte på vilket sätt.
Hur jobbar räddningstjänsten med att hantera syran?
– Saltsyra är frätande så då får man ha andningsskydd och klädsel som står emot syra. Framförallt jobbar vi med att inte komma i fysisk kontakt med det, säger Mattias Sköld.

Under morgonen var det även rökutveckling på platsen.
– Det var lite rök från början, det är ämnen på golvet som syran reagerar med, som skräp och damm.

Det var en person som jobbar inne på företaget som larmade om utsläppet. Ingen person ska ha skadats i samband med händelsen. Det är ännu för tidigt att säga hur stora materialskador det blivit.
– Det har läckt ut på golvet så det får bli en diskussion mellan försäkringsbolaget och företaget. Det går inte att överblicka just nu, säger Mattias Sköld.

Vid 17.30-tiden är räddningstjänsten klara på platsen. Absorptionsmedel har lagts ut över den läckta vätskan och alla stora mängder är bortsopade.

– Det finns en del som har runnit ner i en dagvattenbrunn, men den är pluggad nu, så antingen får man ta en bil och pumpa upp det eller neutralisera det och släppa ut det vidare. Men detta är ett beslut som miljöförvaltningen i Staffanstorp får ta, säger Mattias Sköld.

Räddningstjänsten i Staffanstorp har hjälpt till med att ventilera lokalerna och under veckan väntas ytterligare sanering kring området.

Dagens fråga

Det finns tyvärr inga omröstningar för tillfället.

Webbkryss