Rydsgård

Hus på 78 kvadratmeter i Rydsgård sålt

Artikel Rydsgård Shaheen Akhtar Hayat, 50 år, från Luleå, är ny ägare till huset på adressen Villie 103 i Rydsgård.

PREMIUM

Shaheen Akhtar Hayat, 50 år, från Luleå, är ny ägare till huset på adressen Villie 103 i Rydsgård. Huset såldes på en exekutiv auktion. Ägarskiftet blev klart i april 2019 och köpesumman blev 595 000 kronor. Huset har en boyta på 78 kvadratmeter.

För elva månader sedan såldes ett annat hus på samma gata, på Villie 1816. Där blev priset för den 70 kvadratmeter stora villan 1 000 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Ludvig från Eslöv slog proffsen

Golfare som slår ut på tee.
Ludvig Åberg från Eslöv vann överraskande Katrineholm Open
Foto: Göran Söderqvist
Sport
GOLF Ludvig Åberg från Eslövs Golfklubb slutade i topp efter särspel när Katrineholm Open hosted by Robert Karlsson avgjordes på Katrineholms Golfklubb under lördagen.

Efter tre ronder slutade både Ludvig och AIK:s Mikael Lindberg på tio under par. Med birdie på första särspelshålet avgjorde Ludvig till sin fördel. Den unge amatören från Eslöv satte överraskande ett namnkunnigt fält på plats.

Inför tävlingen var det med rätta en hel del fokus på det starka och meriterade startfältet, Ludvig Åbergs namn nämndes då inte. Han är fortfarande amatör och har inga proffsmeriter och fick förstås efter segern svara på frågan: Vem är Ludvig Åberg?

– Jag är 20 år gammal, kommer från Eslöv i Skåne och pluggar för närvarade i USA på Texas Tech. Jag har läst ett läsår där och skall förhoppningsvis fortsätta nu till hösten.

Ludvig har meriter, dock inte på denna nivå. I fjol var han med i det svenska lag som segrade i lag-EM och individuellt har han segrat i Fairhaven Trophy.

Hyllades av värden

I samband med prisceremonin avslöjade tävlingens värd, Robert Karlsson, att han av sin tränare fått en film på Ludvigs sving att ha i sin mobil som referens för hur det bör se ut.

Det kan låta underligt att en spelare med elva segrar på Europatouren har en 20-årig amatör som sving-förebild. Men det om något är ett bevis på en av Ludvigs styrkor som spelare, hans sving.

Tränaren i fråga är Hans Larsson som är både Roberts och Ludvigs tränare.

Ludvig fick mer än en pokal att ta med sig hem till Eslöv, både segerpokal och pokal för bäste amatör.

Däremot inga prispengar då det bara är proffs som får ta emot pengar vid golftävlingar.

En hel del rankingpoäng lär dock ramla in på kontot för Ludvig.

Katrineholm Open hosted by Robert Karlsson

1. Ludvig Åberg, Eslövs Golfklubb, -10, seger i särspel

2. Mikael Lindberg, AIK, -10

3. Åke Nilsson, Kristianstads Golfklubb i Åhus, - 9

Sport

Hallenius lämnar Apoel – Sundsvall nästa?

Linus Hallenius uppges snart inleda förhandlingar med Gif Sundsvall. Arkivbild.
Linus Hallenius uppges snart inleda förhandlingar med Gif Sundsvall. Arkivbild.
Foto: Mats Andersson/TT
Sport
Sport

Linus Hallenius har gjort sitt i cypriotiska Apoel. Klubben bekräftar att parterna har kommit överens om att gå skilda vägar.

Vad som händer nu med den 31-årige anfallaren är oklart – men en återkomst till Gif Sundsvall är det mest logiska, om man ska tro Expressens uppgifter.

Tidningen rapporterade på lördagen att förhandlingar mellan Hallenius och Norrlandsklubben väntas inledas inom kort och att "Giffarna" har lyckats hitta finansiärer för att värva tillbaka lagets forna skyttekung.

Hallenius gjorde 18 mål i Sundsvall när laget slutade på en överraskande åttondeplats i allsvenskan 2018. Året därpå gick det dock betydligt tyngre. Sundsvall var i ekonomisk kris men räddade elitlicensen tack vare en försäljning av Hallenius till Apoel.

Trots det åkte laget ur allsvenskan och spelar nu i superettan där laget inlett starkt och leder serien efter fyra omgångar.

Sport

Hegerberg hoppas på spel i Champions League

Får Ada Hegerberg chansen att kyssa Champions League-bucklan även i år? Arkivbild.
Får Ada Hegerberg chansen att kyssa Champions League-bucklan även i år? Arkivbild.
Foto: Balazs Czagany/AP/TT
Sport
Sport Hon ställer sig tveksam till kvartsfinalen mot Bayern München.
Men att Ada Hegerberg fortfarande kan vara med och vinna Champions League har överträffat alla hennes förväntningar.
– Det är ganska otroligt att bara missa fyra, fem matcher med en korsbandsskada, säger den norska stjärnan i en intervju med Aftonbladet.

Om det går att tajma in en allvarlig och långvarig korsbandsskada väl så var det just vad Ada Hegerberg gjorde på ett träningspass i slutet av januari.

Franska storklubben Lyon fick klara sig utan sin norska superstjärna i fem ligamatcher innan coronaviruset satta stopp för fortsatt spel.

– Det är ganska otroligt att bara missa fyra, fem matcher med en korsbandsskada. Jag har alltid tänkt att jag har mycket tur i livet, detta var väl det, säger Hegerberg till Aftonbladet.

Säsongen inte slut

Trots att fotbollssäsongen är slut i Frankrike innebär det inte att det är över för Lyon ute på kontinenten den här sommaren.

Laget har fortfarande en Champions League-titel att spela om och för damernas del ska turneringen avslutas i spanska Bilbao och San Sebastián 21–30 augusti.

Tanken är att Hegerberg ska vara redo för en comeback lagom till nästa säsong, men även om hon är tveksam till kvartsfinalen mot Bayern München, den 22 augusti, finns det fortfarande hopp om att spela en eventuell final, skriver Aftonbladet.

Kamp mot klockan

– Jag vet inte om jag hinner, det är det tråkiga svaret. Det är viktigt att ha en ambition och ett mål för att tänka sig tillbaka till planen, men det är fortfarande omöjligt att säga. Just nu tar jag det dag för dag, man måste lyssna på huvud och knä, säger Ada Hegerberg.

Norskan, som fyller 25 år nästa vecka, har vunnit Champions League tre gånger och avgjorde fjolårets final med ett hattrick mot Barcelona.

Inrikes

Coronatapp: 9 av 10 förskolebarn hölls hemma

Förskolläraren Elin Ivarsson säger att det är barn som inte kommit tillbaka till förskolan före sommaren.
Förskolläraren Elin Ivarsson säger att det är barn som inte kommit tillbaka till förskolan före sommaren.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Inrikes
Inrikes Många förskolor tömdes på barn när covid-19 började spridas i Sverige.
I utsatta områden runt om i landet larmades det om hög frånvaro bland barnen – på en del håll uppemot 90 procent.
– Vi är fortfarande inte tillbaka på normal verksamhet, säger Elin Ivarsson, förskolelärare i Göteborg.

Det är en dyster bild som målas upp på flera av landets förskolor under de veckor i mars då coronaviruset på allvar kom till Sverige. På vissa förskolor i Enköping var nästan 80 procent av barnen borta. I Göteborg och Linköping syntes drygt 90 procents frånvaro i vissa stadsdelar. Stockholm har ingen samlad statistik för staden, men i exempelvis stadsdelen Spånga-Tensta hade man i snitt 70 procents frånvaro i mars.

Enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) vittnar ett 20-tal kommuner om att det varit glest bland förskolebarnen under delar av pandemin. Många av förskolorna där frånvaron varit hög ligger i områden som klassas som socioekonomiskt utsatta.

Allra högst frånvarotal var det i mitten och slutet av mars, berättar de kommuner som TT har pratat med.

I Göteborgs kommun uppmättes ett medeltal på cirka 60 procents frånvaro bland barnen på samtliga kommunala förskolor under några marsveckor. I socioekonomiskt utsatta områden, som Angered och Bergsjön, var siffran nästan 90 procent.

– Även andra dagar om året är det lägre närvarotal här – men inte så här slående skillnader, absolut inte, säger Eva Jakobsson, strategisk chefskoordinator vid förvaltningsledningen, samt samordnare för covid-19.

Hon poängterar att det på många håll har gått tillbaka till mer normala närvarotal nu, men förskolorna i de utsatta områdena släpar efter. När elva veckors mätning gjorts var medeltalet 23 procents närvaro på vissa förskolor.

– Det är lågt. I andra delar av staden har vi nästan full närvaro och det har aldrig varit under 50 procent under pandemin. Det är en väldig spridning, konstaterar Eva Jakobsson.

Borta mer än halva terminen

Förskolläraren Elin Ivarsson i Göteborg jobbar på Skolspåret i Hjällbo, som ligger i Angered.

– Vi har barn på varje avdelning som inte kom tillbaka före sommarlovet. Det betyder att de varit borta mer än halva terminen, vilket är starkt oroande. För många av barnen här är förskolan den enda platsen där de möter det svenska språk i tal, skrift och lek. Tappar man det under så lång tid, så påverkar det språkutvecklingen, säger Elin Ivarsson.

De första veckorna av pandemins intrång i Sverige var det bara en tredjedel av barnen som dök upp. En enskild dag var det endast fyra av 60 barn som kom till förskolan.

– Föräldrarna är oroliga för smittan och många lyssnar inte på svenska nyheter. Då kan det vara svårt att veta vilka råd som ska följas om man i stället lyssnar på den information som kommer från andra länder, där det är andra regler som gäller. Jag upplever också att det är många i vårt område som bor i generationsboende, med far- och morföräldrar, och då vill man inte ta hem smittan, säger Elin Ivarsson.

Stora utmaningar

Hon tycker att det har legat ett stort ansvar på förskolepersonalen att informera och locka tillbaka barnen.

– Det har känts tungt. Det är klart att vi har den närmsta kontakten med föräldrarna, men det hade varit bra med mer tydligare instruktioner om vad vi ska säga. Jag tycker det borde gjorts en extra ansträngning för just de här områdena, säger Elin Ivarsson.

I flera kommuner har man gått ut med kampanjer på olika språk för att tala om vad som gäller: är barn friska ska de vara på plats.

I Enköpings kommun hölls runt 80 procent av barnen hemma i början av pandemin. Då gjordes bland annat informationsfilmer på andra språk än svenska.

– Det var generellt hög frånvaro bland de flesta av våra förskolor. Men när barnen på de flesta ställen sedan kom tillbaka, stack frånvarotalen för en del förskolor i vissa områden ut. Vi såg att tappet var störst i socioekonomiskt utsatta områden, säger Elisabeth Ståhl, verksamhetschef för förskolan.

Stora konsekvenser

I Linköpings kommun låg frånvaron under några veckor på uppemot 80–90 procent i socialt utsatta områden.

– Nu har vi sjunkit till runt 40 procent i de utsatta områdena, men det är fortfarande högre än andra områden här, säger Christel Horsak, avdelningschef för för- och grundskolan i Linköping.

Men det går inte att ställa direkta krav på föräldrar till förskolebarn, eftersom det inte råder någon skolplikt.

Linda Edman, rektor för två förskolor i Angered i Göteborg, poängterar dock att coronapandemin kan få stora konsekvenser för många barn om den håller i sig länge.

– Vi vet att många av våra barn i området har utmaningar för att klara sig igenom skolan. Då är det viktigt att de får tidiga insatser med utveckling och lärande.

Carin Fock/TT

Klara Stefansson/TT

FAKTA

Fakta: Barn och covid-19

Bland de konstaterat smittade fallen av covid-19 i Sverige är en mycket låg andel barn i åldrarna 0-19 år. Barn löper lägre risk att bli allvarligt sjuka och uppvisar i de allra flesta fall mildare symtom jämfört med vuxna.

Den kunskap som finns i dag visar på att smittspridning mellan barn sker i mycket begränsad omfattning. Spridning inom skolans verksamheter är väldigt ovanligt.

Mot bakgrund av det så har Folkhälsomyndigheten bedömt att man inte ska stänga för- eller grundskolor under pandemin.

Att stänga dem skulle få negativa konsekvenser för samhället, hävdar myndigheten. Exempelvis då många föräldrar som arbetar inom vården och andra samhällsviktiga funktioner skulle tvingats stanna hemma och ta hand om sina barn.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Kultur och nöje

Svensktoppen: Albin Lee Meldau nykomling

Albin Lee Meldau anländer på Gotland för 2018 års 'Så mycket bättre'. Arkivbild.
Albin Lee Meldau anländer på Gotland för 2018 års "Så mycket bättre". Arkivbild.
Foto: Karl Melander/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Albin Lee Meldau tar sig in på listan medan Smith & Tell byter plats med Laleh. Annars är nästan allt sig likt sedan förra veckan. Mando Diaos "Själens skrubbsår" ramlar ur, men bandet får en ny chans med "Långsamt."

1. (1) Victor Leksell: "Svag"

2. (2) Darin: "En säng av rosor"

3. (3) Miss Li: "Komplicerad"

4. (5) Smith & Thell: "Goliath"

5. (4) Laleh: "Det kommer bli bra"

6. (6) Miss Li: "Lev nu dö sen

7. (7) Jubël: "Someone"

8. (10) Jill Johnson & Robin Stjernberg: "Miles of blue"

9. (Ny) Albin Lee Meldau: "Tårar av guld"

10. (9) Miriam Bryant: "Nån av oss"

Bubblare:

Dotter: "Backfire"

Mando Diao: "Långsamt"

Jung: "Follow your heart"

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Så påverkar den svenska spellagen spelindustrins framtid

Casinobonusar I mer än 20 år har Sveriges regering vägrat släppa på det statliga spelmonopolet, och släppa in spelbolag på den svenska spelmarknaden.

Svenska spelbolag etablerade därför sina huvudkontor i europeiska speljurisdiktioner som Malta, och under de senaste 15 åren har online-spel blivit en socialt accepterad underhållningsform som omsätter miljardbelopp varje år.

Flera av de bolag som startade för tio till femton år sedan är idag väletablerade spelkoncerner, som årligen uppvisar lysande resultat på Stockholmsbörsen. Samtidigt verkar efterfrågan på online-spel bara växa. Det går inte längre att blunda för spelbolagens framfart och den svenska staten kan inte längre konkurrera med spelsajterna.

Sommaren 2018 tog Sveriges regering därför beslutet att börja licensiera online-spel från och med den första januari 2019. Och det beslutet ledde givetvis till en del lokala nyheter och åsikter. Men vad betyder den nya spellagen egentligen för spelbolagen, och för Sverige?

Därför licensierar Sverige online-spel

Nästan varje månad kommer det nya svenska casinon. Casinobranschen har blivit otroligt stor i Sverige, och färska undersökningar visar att var tredje svensk numera spelar casino på nätet.

Sverige har därför börjat licensiera online-spel, så att statskassan inte går miste om de intäkter som den svenska spelmarknaden genererar varje år. Den svenska statens spelsidor och spelbutiker kan inte längre konkurrera med casinosajter som släpper nya spel varje månad, och bettingsajter som erbjuder odds på matcher från världens alla håll och kanter.

Dödsstöten har onekligen varit mobiloptimeringen, som gjort nätcasinospel och online-betting otroligt tillgängligt. Varför skulle någon vilja springa ner till hörnbutiken för att lägga ett spel, när du kan oddsa medan matchen pågår från ditt vardagsrum och ta ut dina vinster på under fem minuter?

Det enda sättet den svenska staten kan tjäna en hacka på pengarna som det svenska folket omsätter i online-spel är att börja licensiera spelsajter. Det är precis vad den svenska regeringen gjort, och därför måste numera alla spelbolag som verkar på den svenska spelmarknaden ha en svensk spellicens.

Utgångspriset för en svensk spellicens ligger på 400 000 kronor, och sedan förhåller sig priset till vad för slags tjänster en speloperatör vill erbjuda. Spelbolagen måste även rätta sig efter en del nya riktlinjer som de inte stött på tidigare. Den svenska spellicensen ställer nämligen väldigt strikta krav på bonuserbjudanden, marknadsföring och ansvarsfullt spelande. Och följer spelbolagen inte de här reglerna riskerar de att förlora sin licens. Mer om svenska bonusregler kan du läsa om på spelinspektionens hemsida.

Bara en enda bonus

Den mest påtagliga förändringen som den svenska spellagen medfört är restriktionerna på bonuserbjudanden. Sedan den första januari 2019 får spelsajter på den svenska spelmarknaden bara erbjuda spelare en enda bonus. Den här bestämmelsen har skakat om spelindustrin i Sverige, eftersom återkommande kampanjerbjudanden, och så kallade återaktiverings-kampanjer, varit en central del av de svenska speloperatörernas affärsmodell.

Spel med BankID

När de inte längre kan locka spelare med attraktiva bonuserbjudanden har casinona fått tänka om. Och det har skapat nya branschtrender. Nu är det senaste skriket att låta spelare spela casino utan registrering med hjälp av BankID. Genom att legitimera sig med BankID slipper spelare genomgå en lång registreringsprocess, och dessutom kan de få sina uttag inom fem minuter. Istället för bonusar har det alltså börjat handla allt mer om smidiga användarfunktioner och tillgänglighet.

Mer gamification och nya spelfunktioner

När äventyrscasinona kom runt 2013 revolutionerade de på många sätt spelbranschen. Innovativa speloperatörer skapade roliga spelnarrativ som löpte parallellt med casinospelandet och gav spelare mer underhållning för pengarna de satte in. Pionjärer som Casino Heroes håller fanan högt än idag, och har expanderat sitt koncept till flera nya sajter, där de dessutom inkorporerat spel med BankID.

Samtidigt har nykomlingar som High Roller fortsatt fila på gamification-funktioner för att ge spelare en mer engagerande och personlig spel-och användarupplevelse. Hos flera casinon ser vi nu funktioner som låter spelare tävla direkt mot varandra, vilket naturligtvis ökar den sociala interaktionen och tillför en ny dimension till casinospel.

Sedan årsskiftet har vi fått se några nykomlingar på den svenska spelmarknaden som verkligen tagit ut svängarna. När du loggar in hos nätcasinot Duelz förstår du knappt att du hamnat på en casinosajt. Det här casinon har kombinerat casinospel med grafik och spelnarrativ som är lånade ut tvspels-världen, och dessutom optimerat spelupplevelsen för mobiltelefoner på ett fenomenalt sätt.

När bonusar blivit ett minne blott måste nätcasinona vara kreativa för att sticka ut. Casinospelare har onekligen några spännande år att se fram emot, och det ska bli intressant att se hur de svenska spelbolagen anpassar sig efter den nya spellagen.

Inrikes

Självmord bland sjömän under pandemin

Många sjömän tvingas stanna ombord längre än tänkt på grund av pandemin. Arkivbild.
Många sjömän tvingas stanna ombord längre än tänkt på grund av pandemin. Arkivbild.
Foto: Darryl Dyck/AP/TT
Inrikes
Inrikes

Sjöfartsorganisationer har noterat ett ökat antal självmord bland sjömän globalt de senaste månaderna. En förklaring kan vara att sjömän inte kunnat mönstra av på grund av pandemin.

– Kommunikationen fungerar, så du kan ringa hem och prata med familj. Det är då som du får höra att svärmor blivit sjuk och ”varför kommer inte du hem när ni inte har några passagerare?”. Det gör att många sjömän mår psykiskt dåligt. Jag tror att vi har tio konstaterade självmord, säger Mikael Huss, vd för Sjöbefälsföreningen, till Ekot.

Vanligtvis brukar ett par eller något fler självmord ske bland sjömän per år, enligt Ekot.

Sjömän från Filippinerna och Indien nämns som exempel på särskilt drabbade när hemländerna stänger sina gränser.

– Indien är till exempel helt låst. Det finns många indiska sjömän som både hungerstrejkar och mår väldigt dåligt för att de varit ombord för länge, säger Mikael Huss.

Sport

Misstänkt muskelbristning för Berglund

Göteborgs lagkapten Emma Berglund klev av skadad mot Eskilstuna. Arkivbild.
Göteborgs lagkapten Emma Berglund klev av skadad mot Eskilstuna. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport Redan efter en kvarts spel tvingades Emma Berglund utgå skadad i det damallsvenska mötet med Eskilstuna.
Den landslagsmeriterade 31-åringen fick en känning i vaden och hennes klubblag Göteborg FC misstänker en muskelbristning.

– Hon ska undersökas i morgon och magnetröntgas i början av veckan. Vi har tyvärr ingen diagnos eller uppskattad rehabtid, säger Göteborgs pressansvarige Tore Lund som återger vad som kommunicerats från lagläkaren Matilda Lundblad.

TT: Men ni befarar att hon blir borta ett tag?

– Svårt att säga. Det är inte lika illa som om det hade varit baksida lår. Det här är lindrigare, och vi hoppas att hon är tillbaka så fort som möjligt naturligtvis.

Efter matchen på Tunavallen var Berglund själv inne på att det var svårt att sia om hur allvarlig skadan var.

– Jättesurt. Jag försöker lugna mig med att det är en lång säsong och att det förhoppningsvis kan gå fort. Det har känts så bra under våren så... det kom som en chock, sade hon efteråt.

Trots stort spelövertag fick guldtippade Göteborg FC nöja sig med oavgjort, 1–1, borta mot Eskilstuna efter en sen kvittering från hemmalagets stjärna Loreta Kullashi på Tunavallen.

Pelle Strandman/TT

Inrikes

Trenden vänder – fler intresserade av fiske

Intresset för fritidsfiske ökade väsentligt under 2019. Arkivbild.
Intresset för fritidsfiske ökade väsentligt under 2019. Arkivbild.
Foto: Charlie Riedel/AP/TT
Inrikes
Inrikes Intresset för fritidsfiske har skjutit i höjden efter flera års nedåtgående trend. Förra året ägnade sig runt 1,6 miljoner personer åt att fiska minst en gång i svenska vatten – en ökning på 23 procent från året före.
Störst är ökningen bland män i åldersgruppen 16–30 år.

Även bland personer utanför storstadsregioner syns att fler intresserar sig för fritidsfiske, enligt en årlig undersökning som görs av Havs- och vattenmyndigheten.

– Tidigare år har vi sett en nedåtgående trend i antalet utövare, men nu har den vänt. Vi ser det som positivt att intresset ökat för den här aktiviteten, säger Gustav Enhol Blomqvist, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten.

Under 2018 låg motsvarande siffra på runt 1,3 miljoner utövare.

Rätt i tiden

Med fritidsfiske menas allt fiske som sker utan stöd av fiskelicens för havsfiske eller personlig fiskelicens för insjöfiske. Varför antalet utövare har stigit väsentligt från ett år till ett annat beror till stor del på ökningen bland yngre män (16-30 år). Något som inte förvånar.

– Det är ju i ung ålder man hittar sina fritidsintressen och då kan man också tänka sig att det är där ökningen sker. Sedan finns det andra åldersgrupper som ökar eller minskar, men inte lika tydligt, säger Enhol Blomqvist.

Han tror att en förklaring är att fisket ligger rätt i tiden.

– Man kan bara sia om det men kanske hänger det ihop med att intresset för naturturism och naturupplevelser har ökat på senare år samtidigt som urbaniseringen i Stockholm och andra storstäder minskar. Det är mer fokus på naturen nuförtiden och det ligger i linje med den miljödebatt som finns där vi ska värna om naturen i stället för att utnyttja den, säger han.

Negativa effekter

Antalet fiskedagar i Sverige uppgick 2019 till 12,7 miljoner och den behållna fångsten uppskattas till 4 700 ton från sjöar och vattendrag samt 2 900 ton från havet. Enligt Enhol Blomqvist innebär fjolårets ökning att fiskeutövandet nu är tillbaka på liknande nivåer som 2013, när undersökningen började göras.

– Det har legat och pendlat kring de här nivåerna förutom de senaste åren, då utövandet har legat lägre, säger han.

Fler fritidsfiskare kan dock innebära negativa effekter som hårdare tryck på de svenska fiskebestånden. Men det, uppger Gustav Enhol Blomqvist, är något som också följs upp av myndigheten.

– Det är såna uppgifter vi får från undersökningen. Hur mycket som fångas och var det fångas. Det har vi koll på.

Robin Salomonsson/TT

FAKTA

Fakta: Om undersökningen

Havs- och vattenmyndigheten tar varje år fram statistik över fritidsfisket som en del av Sveriges officiella statistik. Statistiken är framtagen genom en nationell enkätundersökning via webb och post till ett stratifierat, slumpmässigt urval av folkbokförda i Sverige mellan 16 och 80 år av Statistiska centralbyrån (SCB) på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten. Enkäten sändes ut under perioden maj 2019 till januari 2020.

Källa: Havs och vattenmyndigheten.

NÄSTA ARTIKEL