Theresa May kan lämna med högburet huvud.

En tapper lejoninna

Rykten gjorde på torsdagen gällande att Theresa May idag kommer att avgå som premiärminister. Det är i så fall inget oväntat besked. Hon har haft ett i praktiken omöjligt uppdrag att genomföra det Brexitbeslut som de brittiska väljarna i folkomröstningen beställde av sin politiska ledning men där många drabbats av eftertankens kranka blekhet.
Den förre brittiske premiärministern David Cameron gjorde ett historiskt misstag när han beslutade om en EU-omröstning för att täppa till truten på EU-motståndarna i det egna partiet, men i stället fick uppleva att en majoritet av väljarna ville ha en Brexit. Theresa May tog på sig den otacksamma uppgiften att genomföra Brexit fastän h0n själv var emot att lämna EU. Att hon ändå tog uppdraget som premiärminister och toryledare berodde på stark pliktkänsla.
Men hon missbedömde vilket intrigspel som hon skulle komma att utsättas för både från krafter i sitt eget parti och oppositionspartiet labour.
Under hela den tid som Theresa May försökt få fram ett godtagbart Brexitavtal med EU har hennes ställning försvagats av egna partikamrater med Boris Johson i spetsen. Men ett minst lika fult spel har labour och i synnerhet Labourledaren Jeremy Corbyn bedrivit. Under folkomröstningskampanjen låg han hela tiden lågt eftersom han gjort sig känd som en stark EU-skeptiker. Först fem i tolv gav han sin röst för att Storbritannien skulle stanna kvar i EU. Men då hade många ur labours väljarunderlag redan bestämt sig för Brexit. Mycket talar för att om labour och Corbyn hade tagit entydig ställning för att landet skulle stanna i EU så hade väljarna inte röstat för Brexit.
Theresa May har kämpat som en lejoninna för att ro ett godtagbart Brexitavtal i hamn. Hon har inte lyckats, men misslyckandet är inte hennes utan den politiska omgivningens. Därför kan hon lämna 10 Downing Street med högburet huvud.

Dagens fråga

Har du klimatångest?

Loading ... Loading ...

Webbkryss