Malmö

Klartecken för utbyggnad av stadionområdet

Nu står det klart att gamla stadion kan rivas och hela stadionområdet kan utvecklas, efter många års utredning. Arkivbild
Malmö
Malmö Fullmäktige klubbade plan för nytt idrottsmecka.

– Jag tycker att vi har en lovande inriktning för området som kan bli riktigt bra, inledde Simon Chrisander (L), kommunalråd för miljö och stadsbyggnad, med att framhålla när förslaget till planprogram för stadionområdet debatterades.

Han, precis som flera andra ledamöter, lyfte fram egna minnen – alla MFF-relaterade – från gamla stadion från 1958, som nu ska rivas – en avgörande del i förvandlingen av området.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

feature

Malmö känns mer och mer som hemma för fristadsförfattarna

Mukhtar Wafayees och hans fru Nilofar Langar kom till Malmö som fristadsförfattare för snart två år sedan. Under tiden har lilla Flora fötts
Foto: Nickolai Manfrinato
feature
Malmö
Feature Nilofar Langars och Mukhtar Wafayees kontroversiella bröllop i Afghanistan, med 200 inbjudna gatubarn, inspirerade tiotusentals unga afghaner via sociala medier. Men som grävande journalister i ett av världens farligaste länder blev de utsatta för misshandel och ständiga dödshot. Vintern 2019 kom de till Sverige. Malmö blev deras nya hem, ”fika” deras första ord på svenska.

Nilofar och Mukhtar förälskade sig direkt i känslan av frihet och i tanken på att deras dotter skulle komma att födas rakt in i ett samhälle med fokus på mänskliga rättigheter och jämställdhet. Tidningen träffade dem när de nyss kommit till Malmö. Nu är vi nyfikna på hur de första åren varit.

Vi ser den grävande journalistiken som ett kraftfullt verktyg och varken jag och Nilofar kommer någonsin att sluta kämpa för mänskliga rättigheter.

Vi fikar och pratar. Mitt under samtalet plingar det till i Mukhtars telefon. Han höjer lite på ögonbrynen, inte mer än så, och visar mig ett mms. En film av en bomb som exploderar, människor som springer. Undertill, ett meddelande på persiska som jag inte förstår. Mukhtar ler lite och nämner ett namn. En av de mer ökända Talibanledarna är avsändare till mms:et.

– Han skriver och skickar filmat material till mig då och då, när de gjort något. Vill väl påminna mig om att de fortfarande håller på, nu när jag inte längre har koll från nära håll, förklarar Mukhtar, till synes oberörd. Själv känner jag hur håren reser sig på armarna.

Ord på svenska och dari

Mukhtar och hans fru Nilofar Langar kom till Malmö som fristadsförfattare för snart två år sedan. Under tiden har lilla Flora fötts. Hon går på dagis och har så smått börjat forma ord; på svenska och på dari. I hemlandet Afghanistan arbetade Mukhtar och Nilofar båda som grävande journalister; han med fokus på extremism, hon på kvinnors rättigheter.

Nilofar var dessutom högt uppsatt inom kulturdepartementet och är, precis som Mukhtar, publicerad poet. Mukhtar programledde också sitt eget politiska tv-program. De är bara 25 och 26 år gamla, men deras smått otroliga bakgrund gör att de känns betydligt äldre.

– Vi ser den grävande journalistiken som ett kraftfullt verktyg och varken jag och Nilofar kommer någonsin att sluta kämpa för mänskliga rättigheter. När vi kom till Malmö, kom vi till friheten, till en fungerande demokrati.Vi trodde att vi kommit till världens bästa land. Det tycker vi fortfarande, men nu inser vi att också här finns problem.

– Jag blev chockad när jag efter en tid insåg att det finns islamism också i Malmö, och det oroar mig vad extremismen gör mot de yngre generationerna. Jag tror att man måste jobba mycket med information i skolor och på sociala medier för att stävja dessa strömningar. Ett av mina mer långsiktiga mål är att arbeta kring att kartlägga och undersöka fundamentalister och jihadister här i Sverige, precis som jag gjorde i Afghanistan.

Vi vill att mammorna ska bli mer aktiva och anpassade till sitt nya, fria samhälle, att de ska bli sina döttrarnas förebilder.

Nilofar oroar sig också för den växande fundamentalismen.

– Det finns extremism och också starka manliga strukturerna även här. Men ändå ser jag Sverige som ett av de länder i världen som respekterar de mänskliga rättigheterna allra mest, menar Nilofar och nämner sexköpslagen och abortlagstiftningen som exempel. Självklara lagar för oss svenskar idag, helt fantastiska för en 25-åring som vuxit upp i ett land som anses vara bland de allra värsta för kvinnor att leva i.

Vill hjälpa kvinnor

Mukhtar pluggar svenska, bloggar och skriver fortfarande artiklar för en av Kabuls största dagstidningar. Nilofar är snart färdig med svenskan, skriver poesi och vill gärna läsa på universitetet också i Sverige. Parallellt arbetar båda med en nystartad förening.

Det unga paret vill hjälpa kvinnor och barn och har alldeles nyligen instiftat föreningen ”Lotus, för liv och kultur”. Lotus, eftersom Nilofars namn betyder Lotusblomma på parets modersmål, dari. Liv och kultur för att de båda anser att en stor grupp kvinnor och barn med flyktingbakgrund inte tar del av samhället och kulturen i sin nya stad.

Parets dotter skulle komma att födas rakt in i ett samhälle med fokus på mänskliga rättigheter och jämställdhet.
Foto: Nickolai Manfrinato

– I Malmö ser vi många från vårt land. Men överallt är det män. Pojkar och män. När vi t ex promenerar i Folkets Park, besöker kurser eller organisationer; bara män. Var är kvinnorna? Var är deras döttrar? När jag någon gång träffar på någon, säger de ofta att de har det bra hemma med barnen. Många har mellan fyra till sju barn. Vissa vill vara hemma, men de har inget annat att jämföra med. De har vuxit upp i ett system och en kultur där själva definitionen av att vara kvinna innebär att föda barn, passa barn och sköta hushållet. Vissa av kvinnorna är också kontrollerade av sina män, förklarar Nilofar.

Tanken med den nystartade föreningen är att skapa nätverk. Att genom roliga, kulturella aktiviteter i Malmö försöka locka kvinnorna och flickorna in i föreningslivet. När de känner sig trygga med Nilofar och Mukhtar är tanken att på olika sätt få dem att känna sig starkare och säkrare ute i samhället och i sina familjer.

– Många flickor har mammor som inte vågar ta plats. Andra döttrar är rädda för sina mammor. Vi vill att mammorna ska bli mer aktiva och anpassade till sitt nya, fria samhälle, att de ska bli sina döttrarnas förebilder.

Frihet men tomt

Nilofar och Mukhtar är tacksamma för sitt nya liv. De tycker mycket om att promenera med Flora i vagnen och de älskar Malmös parker och Ribersborg. Men livet i Malmö är också en stor kontrast för dem. Det finns en undersökning, ofta presenterad i form av en världskarta, där länderna inte hänger ihop geografiskt korrekt, utan utifrån hur mycket eller lite individualistiska och sekulära de olika staterna är.

Jag får erkänna att jag kan sakna folksamlingarna, grupperna av människor överallt. I Afghanistan är man aldrig ensam.

Sverige och Afghanistan ligger så långt ifrån varandra på kartan som det bara går, i båda fallen. Afghanistan; ett s k gruppcentrerat samhälle där det mesta görs, organiseras och bestäms via familjen/släkten/klanen/byn/religionen. Ett vackert men våldsamt, religiöst styrt, diktatoriskt land. Sverige, ett av de länder i världen med lägst antal troende invånare, flest ensamhushåll och med starkt fokus på individuella beslut. Hur svårt är det att anpassa sig? Mukhtar förklarar:

– Jag tvingades lämna min fattiga by på landet redan när jag var 12 för att kunna utbilda mig, så jag är van vid att ta hand om mig själv, även om jag led av det som pojke. Men som vuxen hade jag alltid ögon på mig och jag blev ständigt hotad i mitt arbete. För mig är det fantastiskt att nu leva i ett land där jag får göra val utifrån mina egna beslut, utan att känna press eller motstånd från omgivningen.

Känslan av frihet

Nilofar värderar också känslan av frihet högt men kan ibland tycka att det är lite folktomt i Malmö och i lägenheten på Sorgenfri.

– Jag får erkänna att jag kan sakna folksamlingarna, grupperna av människor överallt. I Afghanistan är man aldrig ensam. Städerna vibrerar av liv och man träffar släkt och vänner hela tiden. Här blir det så tyst om kvällarna. Samtidigt kan människorna i Afghanistan, vare sig det handlar om familj och släkt eller personer i en ens omgivning, vara så dömande. Kontrollerande. Det känner jag inte alls här i Sverige. Så, kan jag inte få det bästa av båda världar, väljer jag ändå lätt det svenska samhället. Tystare, tommare – men ingen som dömer mig. Jag kan till exempel klä mig precis hur jag vill här. Jag skulle kunna gå ut i pyjamas om jag kände för det! Det är fantastiskt!

De valde bort den stora traditionella och ofantligt dyra bröllopsfesten med släkten, och bjöd Istället in gatubarn till sitt bröllop
Foto: PRIVAT

För förändring

Nilofar och Mukhtar, två unga aktivister som brinner för förändring och utveckling. Men inte bara i sina jobb vågade de ta steget längre än andra. Privat gick de emot sina föräldrars vilja och gifte sig av kärlek. De valde också bort den stora traditionella och ofantligt dyra bröllopsfesten med släkten, vilken ofta skuldsätter bröllopsparen för livet. Istället bjöd de in gatubarn till sitt bröllop.

Och som om inte det räckte; i det konservativa afghanska samhället gifter man sig i princip aldrig mellan folkgrupperna. Inte heller här följde de seden. Även om Mukhtars mamma var orolig. Var verkligen sonen, som precis som hon själv tillhör den ofta diskriminerade gruppen hazarer, fin nog för Nilofar, som tillhör en av de så kallat ”finare” folkgrupperna, Sadat? Det tyckte Nilofar. Tillsammans övertygade de sina föräldrar, men det tog några år…

Ska kunna välja

Nilofar och Mukhtar lyfter runt Flora på lekplatsen, skrattar när hon väljer den svåra vägen uppför rutschkanan istället för att lätt glida ner. Vi ler och säger att det kanske ett tidigt tecken på att lilla Flora vet att hon kan välja vilka vägar hon vill här.

– För mig är det underbart att Flora kommer att växa upp i ett land där hon får chans att vara den människa hon är, utan att begränsas av kön, etnicitet och religion, avslutar Nilofar.

Det blåser upp. Malmövädret har de nu nästan vant sig vid. Mukhtar drar upp blixtlåset i Floras blårosa jacka och sätter henne i vagnen. Dags för ännu en långpromenad, i en stad som känns mer och mer som hemma.

I det konservativa afghanska samhället gifter man sig i princip aldrig mellan folkgrupperna. Inte heller här följde Nilofar och Mukhtar seden.
Foto: PRIVAT

Malmö

Nu gjuts taket till järnvägstunnel i Åkarp

Projektledare Petter Holmqvist.
Foto: Marianne Pernbro
Malmö
ÅKARP På fredagen startade arbetet med att gjuta taket till den blivande tågtunneln i Åkarp. Totalt beräknas 9 000 kubikmeter betong gå åt till tunneltaket som gjuts i sektioner.

– Det blir minst 75 bilar med betong som ska hit och vända, säger projektledare Petter Holmqvist.

Många betongbilar

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Boende i Johanneslust tycker att ny bebyggelse blir för hög

Många som bor i villorna intill det nya området tycker att den nya bebyggelsen kommer väldigt nära och att detaljplanen inte är genomtänkt.
Foto: Malmö stad
Malmö
MALMÖ Flera av grannarna har synpunkter på att det ska byggas 350 nya bostäder på det gamla industriområdet nära Sallerupsvägen. En del tycker att husen blir för höga och det finns också funderingar kring kommande trafik, p-platser och antalet skolplatser.

– Vårt hus ser ut över kvarteret Heliotropen så vi har ett stort intresse att det här ska bli bra, skriver ett par grannar i ett brev till stadsbyggnadskontoret. För oss, för våra barn, för våra grannar och våra blivande grannar. Denna detaljplan känner vi dock inte är genomtänkt.

De som hört av sig tror att det är stor risk att byggandet av parkeringshuset kommer att fördröjas eller inte byggs alls. Förslaget att MKB:s hyresgäster kan parkera hos Friskis och Svettis tycker det är löjligt eftersom det är en kilometer tur och retur dit.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Hundrastgård på Ön utreds igen

Malmö
MALMÖ Möjligheten till en hundrastgård på Ön ska undersökas igen.

När tekniska nämndens arbetsutskott möttes på torsdagen blev beslutet att återremittera ärendet. Arbetsutskottet var överens om att en hundrastgård bör anläggas där. Dock finns det en del miljörättsliga hinder som man vill veta mera om innan beslutet tas.

När tjänstemännen utredde förslaget tyckte de att eftersom det pågår en miljöutredning för den här delen av Ön är det inte möjligt att anlägga en hundrastgård på den norra delen. Markmiljön håller på att utredas och innan dess är det inte möjligt att gräva eller bygga något där.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Nödanrop från restauranger

Malte Rohlin tillsammans med sin kollega Emma Gudmundsson.
Foto: Bodil Johansson
Malmö
MALMÖ Nu slår åtta krögare och restaurangägare i Malmö larm om att det är hög tid för Malmö stad att agera om den vill att stadens krogliv ska finnas kvar. Krögarna har fem förslag på åtgärder.

”Nödanrop från en sjunkande restaurangbransch” är rubriken på brevet som skickats till en rad politiker och 14 förvaltningschefer inom Malmö stad. I brevet konstateras att i våras var det de med svagast likviditet som knäcktes av pandemin. Nu börjar även stabila aktörer kasta in handduken.

– Om Malmö stad vill att matstaden Malmö ska överleva pandemin har den chans att agera nu. I väntan på att de statliga stödsystemen ska komma i kapp och steppa upp tycker vi det är hög tid att det händer något lokalt, förklarar initiativtagaren Malte Rohlin som driver Välfärden kök och kaffe.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lånapengar

Fyra dyra misstag många gör när de lånar pengar

Lånapengar Att låna pengar kan ofta upplevas som svårt och krångligt. Att hitta det rätta lånet med den lägsta räntan och de mest förmånliga villkoren går inte fort. Det kan kännas som att kliva in i en snårig djungel där erbjudanden finns från banker och långivare både till höger och vänster. Hur ska man veta vilka som faktiskt är bra?

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Du missar uppläggningsavgiften

Ett mycket vanligt misstag är att man inte undersöker vilka extra kostnader som tillkommer till lånet. Man kikar på den slutgiltiga kostnaden som informerar om vad man ska återbetala men man missar vad den faktiskt består av.

Förutom ränta så tillkommer det ofta extra avgifter för bland annat avier och uppläggning. En uppläggningsavgift är en engångsavgift som ofta kan vara mycket hög. Det är inte ovanligt att den ligger på 795 – 895 kr. Tänk därför på att alltid undersöka vilka extra avgifter som måste betalas och välj hellre ett lån med en avgift på mellan 0 – 395 kr för att sänka den totala kostnaden.

Du jämför inte räntorna

Att inte jämföra räntor tillräckligt kan vara ett av de största misstagen som görs. Det är också ett av de vanligaste. Att jämföra olika låns räntor är mycket viktigt, det är det här som du ska lägga mest tid på när du letar efter ett lån.

Det är räntan som bestämmer hur dyrt ditt lån blir. Ofta har snabblån en mycket hög ränta medan ett längre privatlån har låga räntor om du har rätt förutsättningar. Räntan du betalar på ett bolån över tid är vanligtvis en väldigt stor summa. Tänk därför noggrant över vilken typ av lån du behöver.

Jämför inte bara den nominella årsräntan utan även den den effektiva räntan. Se om räntorna är fasta eller rörliga och hur de ändras beroende på vilket belopp och vilken löptid du vill ha.

Du struntar i att ha en medsökande

Att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande är väldigt förmånligt. Med en medsökande som har en god ekonomi kan du få en betydligt bättre ränta. Det innebär helt enkelt att lånet blir mycket billigare.

Om man har dålig hälsa på sin ekonomi, dvs. en låg kreditvärdighet, så är det även enklare att få ett lån godkänt om man ansöker med en medsökande. Det gäller speciellt om man vill ansöka om ett stort privatlån för en större utgift eller investering.

Du amorterar inte tillräckligt

Något som många missar är att inte amortera tillräckligt mycket på sitt lån. Många långivare kan locka med långa löptider vilket ger en lägre månadskostnad. Men det här är inte ett alternativ att föredra, då det i slutänden kommer att ge ett dyrare lån.

Ju längre löptid du har desto mer ränta kommer du att totalt betala för ditt lån. Det allra bästa för låntagare är därför att välja en så kort löptid som möjligt samtidigt som man håller sig inom gränsen för vad ens månadsbudget klarar av att återbetala. Budgetera därför alltid för att amortera på ditt lån varje månad.

Om du får in en extra pengar en månad så kan det vara värt att göra en extra amortering på ditt lån. I längden sparar det dig ofta ganska mycket pengar. Om du känner att du kan betala mer än vad du gör – kontakta din långivare för att öka din månadsbetalning.

Det finns många tips att ta vara på när det kommer till att låna pengar som privatperson, här samlade vi några utav de viktigaste. Om du följer de ovanstående tipsen och jämför alla lånealternativ väl innan du lånar så kommer du att få en mycket bättre upplevelse av att låna pengar.

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Malmö

Sidoingång utgång för tjuvar - skyddsombud anmäler

SIdoentrén på Hennes och Mauritz har varit en källa till oro för personalen. Just denna fredag var den ur funktion.
Foto: Stefan Persson
Malmö
Malmö Hennes och Mauritz sidoentré mot Stora Nygatan har blivit ett arbetsmiljöproblem för butikens personal.
Klädtjuvar använder entrén, som ligger precis vid uppgången från herravdelningen. Ett flertal gånger har hotfulla situationer uppstått när personal försökt stoppa tjuvarna.
Nu vill skyddsombuden att entrén stängs.
Ingen respons

Under en lång tid har personalen i Hennes och Mauritz butik på Gustav Adolfs torg blivit varse att omfattande klädstölder sker på butikens herravdelning. Inte mist när de försökt stoppa misstänkta tjuvar. Då har hotfulla situationer uppstått, vilket fått personal att må dåligt.

Nu har har butikens skyddsombud gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket för att få hjälp att stänga sidoentrén mot Stora Nygatan. I anmälan skriver de att det har uppstått hotfulla situationer mellan misstänkta klädtjuvar och andra kunder, och att avdelningsansvariga i butiken mår dåligt av detta.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

20-åring tog emot tre kilo kokain framför polisen

Foto: Emil Langvad/TT
Malmö
Malmö Inför ögonen på polisen tog en 20-årig emot tre kilo kokain i en Cooppåse på en parkeringsplats på Mobilia. Därefter transporterade han narkotikapartiet till en bostad i närområdet. När polisen gjorde husrannsakan i lägenheten hittades kokainet. Nu åtalas 20-åringen.

Den 11 juni fick polisen napp när den genomförde spaning på en parkeringsplats på köpcentret Mobilia i södra Malmö. 20-åringen tog emot en plastpåse från Coop innehållande tre kilo kokain, vilket motsvarar ett värde i gatuledet på omkring fem miljoner kronor.

Personen som överlämnade narkotikan satt i en personbil. Direkt därpå lämnade 20-åringen platsen till fots, med polisen tätt i hälarna. Det blev dock inget långt efterföljande. Mannen gick upp i en trappuppgång några kvarter därifrån.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Påstod han var Jesus - ofredade mor och dotter på buss

Malmö
Malmö En man som hävdade att han var Jesus gick på torsdagen fram till en mor och hennes barn på en stadsbuss, klappade dem på kinden och sa att han hade corona.

Händelsen utspelade sig vid 9.20-tiden på torsdagsförmiddagen. Mamman, som är i 30-årsåldern, och hennes lilla barn satt på bussen på väg från Gustav Adolfs torg när en man kom fram till dem.

Mannen påstod sig vara Jesus, och att han smittats av coronaviruset. Han klappade både mamman och barnet på kinden innan han gick därifrån.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL