Foto: Fredrik Sandberg/tt

SVA efterlyser ovanliga fästingar

Sverige Känner du inte igen fästingen? Spara den i frysen och skicka en bild.
Det uppmanar statens veterinärmedicinska anstalt till i samband med att en ny insamling av ovanliga fästingar startar.

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) efterlyser ovanliga fästingar genom en ny insamling. Syftet med insamlingen är att ta reda på hur klimatförändringen påverkar fästingarnas utbredning.

Enligt SVA hittades två nya fästingarter som tidigare inte påträffats i Sverige i en insamling 2018. Därför vill forskarna ta reda på om fästingar som enbart trivts i varmare länder nu etablerar sig längre norrut.

– Vi vill undersöka om flera nya fästingarter finns i landet i takt med ett förändrat klimat. Vi ska också ta reda på om de här ovanliga fästingarna bär på nya smittor, säger Giulio Grandi, forskare på SVA och som leder insamlingen.

I pressmeddelandet klargör SVA att det inte är helt enkelt att med blotta ögat avgöra vad som är en ovanlig fästing. Exempel är dock att fästingen kan vara större än ”vår vanliga” fästing, ha en annorlunda färg eller vara mönstrad på ryggen.

SVA uppmanar alla som hittat en ovanligt stor fästing eller en fästing med annorlunda färg och form att spara den i frysen och skicka en bild på den till dem.

Insamlingen ska pågå till och med den siste maj 2020.

Dagens fråga

Längtar du efter snö?

Loading ... Loading ...