På onsdagen presenterade Lund Comedy Festivals producent Kajsa Jönsson och grundaren Johan Wester programmet för årets jubileumsfestival. Foto: Gunilla Wedding.
Kajsa Jönsson, Johan Wester presenterar Lund Comedy Festival 2019.

Humorfestival jubilerar med Povel

Povel Ramel-revy, Norra Brunn och På minuten på besök, gratis födelsedagskalas, buktalaren Nina Conti och totalt runt 200 humorartister. Lund Comedy Festival firar tio år med ett digert program och med att testa tre nya scener.
– Vi känner verkligen att vi har hittat vår form och storlek och är en festival med både humor och hjärta, säger Kajsa Jönsson, festivalens producent.

Johan Wester om …
… vad han skulle vilja lyfta fram för minne från festivalerna som varit: ”Det är nog ett minne från något av de första åren när jag upplevde hur det först var jättemycket folk ute på stan och så pang var det helt blåst och man kunde i princip höra ekon av skratt. Så gick det 45 minuter och det var mycket folk ute igen. Bara den insikten att nu går de in och tittar på shower och sedan går de ut och tar en öl och macka och sedan in på nästa, det var så rörande och gripande. Tanken att här pågår någon form av kulturarbete och humorarbete och människor får upplevelser och skrattar tillsammans och det är så fysiskt som det kan vara.”
Kajsa Jönsson om …
… vad som hänt i den svenska humorbranschen under de tio åren som festivalen funnits: ”Det är så många fler i Sverige som sysslar med humor nu. Då när vi startade var det mest de stora som man hade sett på tv men nu finns också så många olika kanaler. En annan utveckling är också att vi ser att det är betydligt fler tjejer som söker hit nu än för tio år sedan. Och det finns så många fler klubbar som drivs av kvinnor.”
Lund Comedy Festival 2019:
Pågår: 29-31/8
Antal shower: Drygt 100
Antal scener: 12
Antal artister: Cirka 200
Internationella artister: 10
Biljettsläpp: 23/5, 13.00
Gästande internationella komiker: Nina Conti, Harriet Braine, Tom Houghton, Jamali Maddix, Laura Lexx, Sofie Hagen med flera
Gästande svenska komiker: Johan Wester, Anders Jansson, Johan Glans, Ann Westin, Marika Carlsson, Adde Malmberg, Fredrik Lindström, Johanna Nordström, Al Pitcher, Uje Brandelius, Emma Knyckare, Dilan Apak, Moa Lundqvist och många, många fler.
Program: Hittar man på lundcomedyfestival.com

2010 startade de välkända Lundakomikerna Johan Wester och Anders Jansson Lunds Humorfestival. Att den fortfarande lever och frodas tio år senare, nu under det mer internationellt gångbara namnet Lund Comedy Festival, är inget som förvånar Johan Wester.
– Jag brukar tänka om saker att det här kommer att gå bra och det gjorde det ju, säger han glatt när han tillsammans med festivalproducenten Kajsa Jönsson presenterar programmet för årets jubileumsfestivalen.
– Vi visste redan från början att den här idén var stark, att den skulle fungera, fortsätter han. Sedan kanske vi inte riktigt hade insett utmaningen i att producera en sådan här sak, det finns väldigt mycket runt om som måste fungera.

Lund Comedy Festival arrangeras i år 29 till 31 augusti och att det är en jubileumsfestival syns framförallt genom det stora, gratis, födelsedagskalaset som arrangeras runt AF-borgen på lördagen. Och genom att två andra jubilerande humorinstitutioner har valt att förlägga sina firanden till festivalen.
– Standupklubben Norra Brunn fyller 30 år i år. De är kära kollegor i branschen och jag tror inte de har varit utanför Stockholm förut så det är jättekul att de väljer att fira här, säger Kajsa Jönsson. De kommer att bjuda på en tvåaktare med humorartister från tre decennier. Sedan firar det klassiska radioprogrammet På minuten 50 år här med två föreställningar som sänds i radio senare i höst.

Lund Comedy Festival kommer själva inte att sätta ihop någon tillbakablickande föreställning utan fortsätter i stället traditionen att lyfta fram en stora svenska humorartister i en revy. I år blir det Povel Ramel.
– När man firar ett jubileum känns det angeläget att ha med folk som varit med på den här resan men jag tror inte på någon föreställning med best of festivalerna som varit, säger Johan Wester. Det är bättre att hylla en stor artist.
– Det blir de medverkande artisternas egna önskemål som styr innehållet i Povel-revyn och bland dem finns Johan Glans, Johan Wester och sångerskan Mimi Terris, avslöjar Kajsa Jönsson.

Andra egna koncept Lund Comedy Festival bjuder på är tävlingen Bästerwisser. Under ledning av Hans Rosenfeldt omvandlas så kallad ”killgissningar” till en lagsport där två lag med tre komiker i varje tävlar mot varandra.
Och så kommer programpunkten ”Störigt” från 2017 tillbaka. Här samtalar Johan Wester med några utvalda gäster om sina och deras hangups.
– Det är som ett knytkalas i irritationens tecken, beskriver Kajsa Jönsson.

Precis som tidigare år gästar också ett antal internationella komiker festivalen. En av dem är den brittiska humorartisten och buktalaren Nina Conti.
– Hon gjorde succé här 2014. Sedan dess har vi velat ha tillbaka henne och nu har vi äntligen lyckats, säger Kajsa Jönsson. Sedan kommer brittiska Harriet Braine som blev väldigt uppskattad förra året tillbaka. Och en internationell gäst som verkligen sticker ut är brittiska stand up-artisten Jamali Maddix som man nyligen kunde se i dokumentärserien ”Hate thy Neighbour”.
Alla internationella gäster har egna framträdanden men sju av dem, bland andra Harriet Braine och Jamali Maddix, kan också upplevas i programpunkten Bits & Pieces där de ger smakprov ur sina repertoar.

Sammantaget innehåller årets Lund Comedy Festival över 200 medverkande humorartister och drygt 100 shower på 12 scener runt om i Lund.
Tre av scenerna – Skissernas museum, Gleerups bokhandel och puben John Bull är också nya för i år.
Bland de svenska komikerna finns, förutom tidigare nämnda, Fredrik Lindström som svarar på publikens frågor i ”Vad heter det ejenklien?” och Kristoffer Appelquist vars show ”Frågornas herre” också bygger på publikfrågor.
Ann Westin och Al Pitcher kommer till festivalen för att testa nya shower och Malmös Dilan Apak och Moa Lundqvist, senast aktuella i SVT-serien ”Dilan och Moa” bjuder på nya showen ”Initiativ för psykisk hälsa”.

Viktigt för Lund Comedy genom åren har också varit att lyfta fram nykomlingar inom branschen. I år gör man det bland annat genom att de så kallade LCF-packaren, program som mixar flera olika artister, har blivit fyra till antalet – två med mer välbekanta namn och två med nya stjärnor.
– Vi upplever verkligen att humorbranschen exploderar och det finns så många nya roliga namn att lyfta fram, säger Kajsa Jönsson.

Johan Wester om …
… vad han skulle vilja lyfta fram för minne från festivalerna som varit: ”Det är nog ett minne från något av de första åren när jag upplevde hur det först var jättemycket folk ute på stan och så pang var det helt blåst och man kunde i princip höra ekon av skratt. Så gick det 45 minuter och det var mycket folk ute igen. Bara den insikten att nu går de in och tittar på shower och sedan går de ut och tar en öl och macka och sedan in på nästa, det var så rörande och gripande. Tanken att här pågår någon form av kulturarbete och humorarbete och människor får upplevelser och skrattar tillsammans och det är så fysiskt som det kan vara.”
Kajsa Jönsson om …
… vad som hänt i den svenska humorbranschen under de tio åren som festivalen funnits: ”Det är så många fler i Sverige som sysslar med humor nu. Då när vi startade var det mest de stora som man hade sett på tv men nu finns också så många olika kanaler. En annan utveckling är också att vi ser att det är betydligt fler tjejer som söker hit nu än för tio år sedan. Och det finns så många fler klubbar som drivs av kvinnor.”
Lund Comedy Festival 2019:
Pågår: 29-31/8
Antal shower: Drygt 100
Antal scener: 12
Antal artister: Cirka 200
Internationella artister: 10
Biljettsläpp: 23/5, 13.00
Gästande internationella komiker: Nina Conti, Harriet Braine, Tom Houghton, Jamali Maddix, Laura Lexx, Sofie Hagen med flera
Gästande svenska komiker: Johan Wester, Anders Jansson, Johan Glans, Ann Westin, Marika Carlsson, Adde Malmberg, Fredrik Lindström, Johanna Nordström, Al Pitcher, Uje Brandelius, Emma Knyckare, Dilan Apak, Moa Lundqvist och många, många fler.
Program: Hittar man på lundcomedyfestival.com