Blentarpsgården stängs inte

Blentarp Blentarpsgården ska inte stängas.
På vård- och omsorgsnämndens möte på tisdagskvällen valde Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna att ändra ståndpunkt och två moderater från Blentarp stod också fast vid sin åsikt.

– Det känns fantastiskt! Vi är så glada för detta! Nu kan de äldre som bor på Blentarpsgården och deras anhöriga andas ut, säger Marie Kristiansson Bchara, ordförande i Blentarps byalag.
De har skrivit brev till politikerna för att rädda Blentarpsgården och en lista med 507 namnunderskrifter har även lämnats in.
– Det och att vi har politiker som bor här som har kämpat i frågan har gett resultat. Detta visar att om man gör något tillsammans så kan man lyckas!

På vård- och omsorgsnämndens arbetsutskotts möte valde politiker från Moderaterna, Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna att föreslå nämnden att Blentarpsgårdens särskilda boende med 19 platser tillfälligt skulle stängas i höst. Det skulle spara kommunen en personalkostnad på cirka sju miljoner kronor per år. De nio äldre som bor på boendet skulle då få flytta till ett annat äldreboende i Sjöbo.
Men på nämndens möte i tisdags kväll blev det en annan utgång. Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna ändrade sig. Ledamöterna Bertil Hultén (M) Ann-Christine Kullgren (M) stod också fast vid att de inte kunde gå med på någon nedläggning, som de uttryckt tidigare för nämnden.

Voteringen slutade 6-5. Rösterna från tre ledamöter från SD, en från KD och två från M avgjorde att det inte blir någon stängning av Blentarpsgården.Två moderater samt centerpartisten och de båda socialdemokraterna röstade dock för att boendet skulle läggas i malpåse.
– Det är egentligen ingen som har velat stänga Blentarpsgården, men vi hade ingen konkret lösning på problemet med ekonomin då. Samtidigt så gick vi till val på att det skulle bli fler platser på särskilt boende och inte färre, säger André af Geijerstam, gruppledare för SD i Sjöbo.

De sex politiker som röstade mot nedläggningen har fått i uppdrag att ta fram ett förslag på sparåtgärder för att nämnden ska klara sin ekonomi på sikt.
– Vi ska nu sättas och ner och hitta en lösning. Men mitt förslag är att alla företrädarna från de olika partierna samlas och tittar över verksamheterna tillsammans för att se vad vi måste ha och vad vi kan dra ner på.
– Men skola och äldreomsorg anser jag är det sista man ska röra. Då finns det andra saker inom kulturverksamheten, som krukmakeriet och möllorna, som är mindre viktiga.

Katharina Ståhlberg (KD) håller med:
– Man skulle till exempel kunna reducera antalet tjänstemän i hela kommunen. Det skulle ge flera miljoner.
Berit Lundström (M), ordförande för vård- och omsorgsnämnden, kommenterar:
– Det är tydligt att Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är toppstyrda, det är gruppledarna som bestämmer hur de ska rösta.

Hon är bekymrad över hur de ska kunna få ekonomin i balans. Framöver väntar även ytterligare kostnader som de måste täcka.
– Jag är rädd att vi behöver lägga ner något som inte är lagstadgat, som någon förebyggande verksamhet.

Läs mer:

Dagens fråga

Påverkas du av tågstoppet i Hässleholm?

  • Nej (74%, 411 Röster)
  • Ja (26%, 145 Röster)

Antal röster: 556

Loading ... Loading ...

Webbkryss