Sport

Kaddoura räddade poäng

Sport
Sport FOTBOLL Landskronas målvakt nickade in kvitteringen mot IFK Värnamo.

Landskrona fick en kalasstart på Finnvedsvallen. Redan i tredje minuten dundrade Dennis Olofsson in en straff bakom en chanslös Morgan Hellman i hemmamålet.

Värnamo skulle vända på matchen. Brassen Alex Jorge Brilhante de Sousa kvitterade i 29:e minuten och i 89:e satte Paulo Marcelo Souza Alves 2-1. Det såg mörkt ut för BoIS som inte gav upp. I 92:a minuten fick laget en hörna. Kaddoura tog en löpning över hela plan och ordnade kvitteringen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Norska skidförbundet förbjuder fluorvalla

Norge förbjuder fluorvalla inför den kommande säsongen. Arkivbild
Norge förbjuder fluorvalla inför den kommande säsongen. Arkivbild
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
Sport
Sport

Det norska skidförbundet (NSF) har beslutat att förbudet mot skidvallning med högfluorerade ämnen ska gälla alla tävlingar och grenar i Norge den kommande säsongen.

Det internationella skidförbundet (Fis) beslutade redan i november förra året att förbjuda högfluorerade ämnen från 2020-2021, men har därefter tvingats backa eftersom tillförlitliga testmetoder saknats.

Tanken är att den omdiskuterade fluorvallan ska vara helt utfasad från och med säsongen 2022-2023, och nu får man draghjälp av det norska skidförbundet.

Norge har sedan tidigare haft ett förbud mot fluorvalla i alla klasser upp till 16 år, men utvidgar nu förbudet till att gälla alla klasser i den norska tävlingskalendern.

– Det säger sig självt att förbudet mot fluor, som har visat sig vara skadligt för både hälsa och miljö, bör gälla för alla tävlingar i Norge, säger Erik Røste, ordförande i Norges skidförbund till NTB.

Sport

Duplantis Sverigedebuterar på Ullevi

Armand Duplantis gör Sverigedebut i helgen på Ullevi i Göteborg. Arkivbild.
Armand Duplantis gör Sverigedebut i helgen på Ullevi i Göteborg. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Världsungdomsspelen i Göteborg ställdes in till följd av coronapandemin – men det finns gott om friidrott att se fram emot i helgen när det i stället arrangeras en gala i stav och längdhopp på Ullevi.
Här listar TT några av lördagens höjdpunkter.

+ Duplantis säsongsdebut på svensk mark

6,17 i polska Torun – 6,18 i Glasgow, Skottland, en vecka senare.

Världsrekordhållaren i stavhopp Armand Duplantis var närmast ostoppbar innan friidrotten pausades i mars. Och på lördag är 20-åringen det stora dragplåstret när han gör säsongsdebut på svensk mark.

I Göteborg ställs Duplantis mot Melker Svärd Jacobsson, belgaren Ben Broeders och norrmannen Pål Haugen Lillefosse. Men det största hotet ser på förhand ut att komma i form av polacken Piotr Lisek, vars personbästa är 6,02.

För en knapp månad sedan tävlade Duplantis för första gången sedan slutet av februari. Då vann svensk-amerikanen på 5,86 meter i Oslo, även om han efteråt medgav att han kände sig en aning ringrostig.

Har Duplantis skrapat bort rosten till den här gången?

+ Stavhoppsduell mellan Bengtsson och Meijer

De är lika gamla, slog igenom ungefär samtidigt och har genom åren tävlat i att sätta svenskt rekord i stavhopp. I skrivande stund är Angelica Bengtsson bäst på 4,80 från VM-finalen i Doha, Qatar, i fjol. Men Michaela Meijer kommer till Ullevi med fin form efter att förra helgen hoppat 4,72 meter – ett nytt personligt rekord utomhus.

Och Meijer siktar högre än så den här gången.

– 4,80 till 4,85 hoppas jag nå. Det är inte omöjligt men då ska allt stämma och det är väl det som är svårt, sade 26-åringen till Göteborgs-Posten inför tävlingen.

Utöver de båda tävlar även Lisa Gunnarsson i damernas stavhopp.

+ Montler säsongsdebuterar

Thobias Montler hade, likt flera av de andra svenska friidrottarna, prickat storformen i vintras. I slutet av februari slog han till med 8,22 meter under friidrotts-SM i Växjö och innan dess hoppade han 8,10 i säsongsdebuten vilket redan då innebär nytt världsårsbästa för Montler.

Resultatet i Växjö innebar också att det bara är Juan Michel Echevarría från Kuba som har hoppat längre inomhus i år.

Det är också tio centimeter längre än Andreas Otterlings personbästa. Otterling är en av de som ställs mot Montler på lördag.

+ Sagnia är tillbaka

26-åringen från Helsingborg fick fjolåret förstört av en allvarlig knäskada och missade bland annat VM i Qatar i september. I januari var hon tillbaka och visade fin form direkt i comebacken.

Trots coronauppehållet under våren konserverade hon formen och visade upp den på nytt i juni. Då slog Sagnia sitt personliga utomhusrekord när hon hoppade 6,81 meter under en tävling i Mölndal.

– Äntligen! Det rekordet har stått sig sedan SM 2015. Det är ändå mycket som ska klaffa med ansats och så för att man ska få ihop det, sade Sagnia till Aftonbladet då.

I Göteborg ställs hon bland annat mot 19-åriga Tilde Johansson, som slog igenom i fjol. Löftet från Falkenberg har som bäst hoppat 6,73 meter.

+ Ståhl tävlar i Stockholm

Det är visserligen inga diskustävlingar på Ullevi i helgen – men det innebär knappast att det inte går att se förstklassig diskus för den som vill.

I Hässelby, väster om Stockholm, tävlar nämligen Daniel Ståhl. Den svenske stjärnan har i sommar prickat formen och kastade i juni 70,25 meter vid en gala i Helsingborg.

Med det är han världsetta i år. Och trots att Ståhl var långt från 70 meter senast i Bottnarydskastet, utanför Jönköping (64,92 meter), hade han inga problem att ta hem även den tävlingen.

Robin Salomonsson/TT

Michaela Meijer kommer till friidrottstävlingen i Göteborg med fin form. Arkivbild.
Michaela Meijer kommer till friidrottstävlingen i Göteborg med fin form. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Khaddi Sagnia fick stora delar av fjolårssäsongen förstörd av en knäskada. Arkivbild.
Khaddi Sagnia fick stora delar av fjolårssäsongen förstörd av en knäskada. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT

Sport

Nytt Skånederby för FC Rosengård

Två spelare i kamp om bollen.
Sofie Svava har tränat efter veckan och är tillgänglig inför matchen mot Kristianstad.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
fotboll FC Rosengård laddar för ett nytt Skånederby efter premiärsegern mot Vittsjö. Under lördagen väntar bortamatch mot Kristianstad DFF.

– De ger alltid hundra procent oavsett vad det står i matcherna och arbetar hårt för varandra, alltid med en positiv attityd. Dessutom har de år efter år försökt gå mot att spela mer och har också värvat några nyförvärv som kan arbeta på det sättet. Det syntes också i premiären mot Göteborg, förklarar FC Rosengårds assisterande tränare Patrick Winqvist.

En av utmaningarna mot just Kristianstads DFF är för FCR-spelarna att hantera underlaget på bortaplan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Klart: Domare stängs av resten av året

Östersunds FK:s målvakt Aly Keita vittnade i en podcast om att en domare uttryckt sig rasistisk mot honom förra året. Arkivbild.
Östersunds FK:s målvakt Aly Keita vittnade i en podcast om att en domare uttryckt sig rasistisk mot honom förra året. Arkivbild.
Foto: Patric Söderström/TT
Sport
Sport Den domare som anklagas för att ha riktat en rasistisk kommentar mot Östersunds målvakt Aly Keita förra året stängs av från att döma mer året ut.
Detta meddelar Svenska fotbollförbundet (SvFF) på sin hemsida.

"[Domaren] bedyrar att han inte haft några rasistiska avsikter med det han har sagt. Vi har ingen anledning att betvivla detta, men anser ändå att det är ett mycket olämpligt uttalande, och att det måste vara uppenbart att det kan uppfattas som kränkande. Utifrån det som har skett är det inte lämpligt att [domaren] dömer några matcher i förbundsserierna under återstoden av 2020", säger Peter Ekström, ordförande i Svenska fotbollförbundets domarkommitté.

Keita berättade för några veckor sedan i en podcast att han under en match i fjol fick höra domaren säga: "Sluta prata. Gå tillbaka till ditt mål så att de kan kasta bananer på dig".

Domaren ångerfull

I ett meddelande till TT har den avstängde domaren tidigare gett sin förklaring till incidenten med Aly Keita och uttryckt ånger för det han sade.

"Att säga till målvakten att 'gå tillbaka till buren och få en banan' är ett uttryck som jag använt mig av tidigare 'med glimten i ögat' och definitivt inte kopplat till hudfärg utan bara till rollen som målvakt. Men den här gången blev det helt fel, och jag vill återigen med bestämdhet säga att det inte var kopplat till att Aly Keita är mörkhyad! Och att jag omedelbart på planen när jag upptäckte mitt misstag bad om ursäkt till Aly", skrev domaren och avslutade:

"Jag förstår de som blivit upprörda av mina ord, och jag vill ärligt be om ursäkt på nytt och säga att jag har lärt mig en läxa kring vilka ord man ska använda."

Delar domarkommitténs syn

Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet, står bakom beslutet att stänga av domaren.

"Jag delar domarkommitténs syn på ärendet helt. Det som har inträffat är mycket allvarligt, och står i strid med svensk fotbolls värderingar – oavsett vilka avsikter [domaren] haft. Svenska fotbollförbundet, i egenskap av arbetsgivare, kommer att ge [domaren] en erinran och tillsvidare arbetsbefria honom", säger han och fortsätter:

"Det känns bra att vi grundligt har utrett händelsen och talat med alla inblandade – det gör att vi känner oss trygga i vår bedömning. Det är bra och viktigt att Aly Keita berättat om sin upplevelse. Vi måste våga prata om dessa frågor inom svensk fotboll."

Sport

Ovisst läge för Kristensson

Tom Kristensson (till höger) tillsammans med kartläsaren Joakim Sjöberg.
Tom Kristensson (till höger) tillsammans med kartläsaren Joakim Sjöberg.
Foto: Tom Kristensson Motorsport
Sport
Motorsport Coronapandemin gör att årets tävlingskalender för både rally-VM och junior-VM har ställts helt på ända. En som därför går i väntans tider är Hörbysonen Tom Kristensson.

– Det är bara att vänta och se, det är inget som jag kan påverka eller göra något åt. Det viktigaste är trots allt att man runt om i världen får bukt med pandemin, säger 29-åringen i ett pressmeddelande.

I stora VM, WRC, har endast 3 av totalt 13 deltävlingar körts, Rally Monte Carlo i januari, Rally Sweden i mitten av februari och Rally Mexico i mitten av mars. De två senare blev båda avkortade, ”Svenska” på grund av dålig vinter och Mexiko på grund coronautbrottet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Så påverkar den svenska spellagen spelindustrins framtid

Casinobonusar I mer än 20 år har Sveriges regering vägrat släppa på det statliga spelmonopolet, och släppa in spelbolag på den svenska spelmarknaden.

Svenska spelbolag etablerade därför sina huvudkontor i europeiska speljurisdiktioner som Malta, och under de senaste 15 åren har online-spel blivit en socialt accepterad underhållningsform som omsätter miljardbelopp varje år.

Flera av de bolag som startade för tio till femton år sedan är idag väletablerade spelkoncerner, som årligen uppvisar lysande resultat på Stockholmsbörsen. Samtidigt verkar efterfrågan på online-spel bara växa. Det går inte längre att blunda för spelbolagens framfart och den svenska staten kan inte längre konkurrera med spelsajterna.

Sommaren 2018 tog Sveriges regering därför beslutet att börja licensiera online-spel från och med den första januari 2019. Och det beslutet ledde givetvis till en del lokala nyheter och åsikter. Men vad betyder den nya spellagen egentligen för spelbolagen, och för Sverige?

Därför licensierar Sverige online-spel

Nästan varje månad kommer det nya svenska casinon. Casinobranschen har blivit otroligt stor i Sverige, och färska undersökningar visar att var tredje svensk numera spelar casino på nätet.

Sverige har därför börjat licensiera online-spel, så att statskassan inte går miste om de intäkter som den svenska spelmarknaden genererar varje år. Den svenska statens spelsidor och spelbutiker kan inte längre konkurrera med casinosajter som släpper nya spel varje månad, och bettingsajter som erbjuder odds på matcher från världens alla håll och kanter.

Dödsstöten har onekligen varit mobiloptimeringen, som gjort nätcasinospel och online-betting otroligt tillgängligt. Varför skulle någon vilja springa ner till hörnbutiken för att lägga ett spel, när du kan oddsa medan matchen pågår från ditt vardagsrum och ta ut dina vinster på under fem minuter?

Det enda sättet den svenska staten kan tjäna en hacka på pengarna som det svenska folket omsätter i online-spel är att börja licensiera spelsajter. Det är precis vad den svenska regeringen gjort, och därför måste numera alla spelbolag som verkar på den svenska spelmarknaden ha en svensk spellicens.

Utgångspriset för en svensk spellicens ligger på 400 000 kronor, och sedan förhåller sig priset till vad för slags tjänster en speloperatör vill erbjuda. Spelbolagen måste även rätta sig efter en del nya riktlinjer som de inte stött på tidigare. Den svenska spellicensen ställer nämligen väldigt strikta krav på bonuserbjudanden, marknadsföring och ansvarsfullt spelande. Och följer spelbolagen inte de här reglerna riskerar de att förlora sin licens. Mer om svenska bonusregler kan du läsa om på spelinspektionens hemsida.

Bara en enda bonus

Den mest påtagliga förändringen som den svenska spellagen medfört är restriktionerna på bonuserbjudanden. Sedan den första januari 2019 får spelsajter på den svenska spelmarknaden bara erbjuda spelare en enda bonus. Den här bestämmelsen har skakat om spelindustrin i Sverige, eftersom återkommande kampanjerbjudanden, och så kallade återaktiverings-kampanjer, varit en central del av de svenska speloperatörernas affärsmodell.

Spel med BankID

När de inte längre kan locka spelare med attraktiva bonuserbjudanden har casinona fått tänka om. Och det har skapat nya branschtrender. Nu är det senaste skriket att låta spelare spela casino utan registrering med hjälp av BankID. Genom att legitimera sig med BankID slipper spelare genomgå en lång registreringsprocess, och dessutom kan de få sina uttag inom fem minuter. Istället för bonusar har det alltså börjat handla allt mer om smidiga användarfunktioner och tillgänglighet.

Mer gamification och nya spelfunktioner

När äventyrscasinona kom runt 2013 revolutionerade de på många sätt spelbranschen. Innovativa speloperatörer skapade roliga spelnarrativ som löpte parallellt med casinospelandet och gav spelare mer underhållning för pengarna de satte in. Pionjärer som Casino Heroes håller fanan högt än idag, och har expanderat sitt koncept till flera nya sajter, där de dessutom inkorporerat spel med BankID.

Samtidigt har nykomlingar som High Roller fortsatt fila på gamification-funktioner för att ge spelare en mer engagerande och personlig spel-och användarupplevelse. Hos flera casinon ser vi nu funktioner som låter spelare tävla direkt mot varandra, vilket naturligtvis ökar den sociala interaktionen och tillför en ny dimension till casinospel.

Sedan årsskiftet har vi fått se några nykomlingar på den svenska spelmarknaden som verkligen tagit ut svängarna. När du loggar in hos nätcasinot Duelz förstår du knappt att du hamnat på en casinosajt. Det här casinon har kombinerat casinospel med grafik och spelnarrativ som är lånade ut tvspels-världen, och dessutom optimerat spelupplevelsen för mobiltelefoner på ett fenomenalt sätt.

När bonusar blivit ett minne blott måste nätcasinona vara kreativa för att sticka ut. Casinospelare har onekligen några spännande år att se fram emot, och det ska bli intressant att se hur de svenska spelbolagen anpassar sig efter den nya spellagen.

Sport

Maratonstjärnan dopningsavstängd

Wilson Kipsang stängs av i fyra år för dopningsbrott. Arkivbild.
Wilson Kipsang stängs av i fyra år för dopningsbrott. Arkivbild.
Foto: Jason DeCrow/AP/TT
Sport
Sport

Den förre världsrekordhållaren i maraton, kenyanen Wilson Kipsang, stängs av fyra år för dopningsbrott.

Skälet är att Kipsang missat flera dopningstester och dessutom lämnat falska bevis och vittnesmål.

Kipsang, bronsmedaljör i maraton vid OS 2012, har varit avstängd tillfälligt sedan i januari.

Sport

Friidrotten kan utesluta Ryssland: Sannolikt

Höjdhopparstjärnan Marija Lasitskene hotar med att hoppa av landslaget. Arkivbild.
Höjdhopparstjärnan Marija Lasitskene hotar med att hoppa av landslaget. Arkivbild.
Foto: Pavel Golovkin/AP/TT
Sport
Sport Att ryska friidrottsförbundet inte betalade sina böter i tid kan få stora konsekvenser.
– Med stor sannolikhet kommer Ryssland att uteslutas ur World Athletics, säger Jurij Ganus, chef för antidopningsorganisationen Rusada.
PREMIUM

Ryssland har varit avstängt från det internationella friidrottsförbundet World Athletics (WA) sedan 2015 på grund av systematisk och statsstödd dopning. Ryska friidrottare har dock kunnat tävla internationellt om de kunnat bevisa att de är rena, och då enbart under neutral flagg.

Ryska friidrottsförbundet (Rusaf) har varit på väg in i gemenskapen igen – men då avslöjades att förbundsledare försökt förhindra utredningen av höjdhopparstjärnan Danil Lysenko som missat flera dopningstesttillfällen och därmed riskerar åtta års avstängning.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Nu ska e-allsvenskan avgöras

Sport
esport Under lördagen ska det avgöras vilken klubb som vinner e-allsvenskan 2020. Malmö FF som är regerande mästare är med som ett av lagen i kvartsfinalerna. Helsingborgs IF är också klart för kvartsfinal.

Gruppspelet avslutades under förra veckan med stor dramatik i sista omgången, där det i flera av grupperna var bara enstaka mål som var skillnad mellan succé eller uttåg. De åtta lag som tagit sig vidare till slutspel är: Djurgårdens IF, Helsingborgs IF, BK Häcken, Malmö FF, IFK Norrköping, IK Sirius, Örebro SK och Örgryte IS.

Slutspelet inleds med kvartsfinaler som spelas över två matcher, där respektive klubb ställer upp med två spelare vardera.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL