KÖPENHAMN

Inte alls ett tvättäkta kafé

Artikel KÖPENHAMN Vid första anblicken verkar kaféet på Elmegade i Nørrebro inte speciellt annorlunda från andra liknande ställen, möjligtvis sticker den färgstämda inredningen ut en aning.Men så är det något som surrar i bakgrunden.

När islänningen Fridrik Weisshappel kom till Danmark för 16 år sedan hade han två mål: att lära sig danska och börja träna yoga.

– Förhoppningsvis kan jag danska nu för det blev bara två yogalektioner.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Covid krossar latinamerikanska småföretag

Gatuförsäljare förbereder sig för en arbetsdag på en marknad i Mexico City. Arkivbild från i slutet av mars.
Gatuförsäljare förbereder sig för en arbetsdag på en marknad i Mexico City. Arkivbild från i slutet av mars.
Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Miljontals småföretag i Latinamerika och Karibien väntas kollapsa under coronakrisens tyngd, vilket innebär än fler förlorade jobb. Samtidigt spås en djup recession och ökad fattigdom.

Med sammanlagt hittills drygt 120 000 dödsfall pekar smittspridningskurvorna fortfarande uppåt i flera länder i Latinamerika. Många regeringar har ändå sett sig tvungna att börja lätta på restriktionerna för att undvika en ekonomisk kollaps.

De nedstängningar som rått väntas leda till att 2,7 miljoner företag, vara en majoritet småföretag, i Latinamerika och Karibien tvingas bomma igen, enligt en rapport från FN-organet Cepal. Det innebär att 8,5 miljoner människor spås förlora sina jobb – utöver alla som avskedas av företag som trots allt lyckas hålla sig flytande.

Effekterna väntas drabba handelsbranschen hårdast med 1,4 miljoner avvecklade företag och fyra miljoner förlorade arbetstillfällen, enligt Cepals uppskattningar.

Krisen slår särskilt hårt mot många länder i regionen med anledning av deras sårbara ekonomiska strukturer, med relativt sett låg produktivitet och stora skillnader mellan stora och små företag, skriver Cepal.

Krisen väntas framkalla en historisk recession, med en minskning av regionens samlade BNP på 5,3 procent i år och en ökning av andelen fattiga från drygt 30 procent till nästan 35 procent, enligt nyhetsbyrån Efe.

Mattias Mächs/TT

Utrikes

Envetna protester mot överlevaren Lukasjenko

Aleksandr Lukasjenko är president i Belarus.
Aleksandr Lukasjenko är president i Belarus.
Foto: Sergei Grits/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den auktoritäre presidenten Aleksandr Lukasjenko i Belarus har genom åren sett protesterna komma och gå – och nu är många arga över regimens sätt att hantera pandemin.
Inför presidentvalet i augusti har demonstranterna varit osedvanligt envetna – och för ovanlighetens skull vänder sig också en del av landets idrottsstjärnor mot den sporttokige Lukasjenko.

"Kandidater kastas i fängelse, folk blir tystade. Detta är inte framtiden för Belarus. Aleksandr Grigorjevitj – du är inte min president", skrev basketspelaren Nikita Mesjtjerjakov i ett inlägg som senare togs bort från Instagram.

Mesjtjerjakov liknade också Lukasjenkos sätt att styra landet vid ett "spel utan regler".

Den 8 augusti ska Belarus (Vitryssland) gå till ännu ett presidentval. Men i landet där den nu 65-årige Lukasjenko styrt i 26 år är det sannolikt rätt få som betvivlar att han kommer att ta även en sjätte mandatperiod. Inte ett enda av valen i landet sedan 1995 har betraktats som fritt och rättvist av västerländska observatörer.

Svår balansgång

Lukasjenko, en gång i tiden chef för ett sovjetiskt kollektivjordbruk, är en politisk överlevare som genom åren gått hårt åt oppositionella i landet.

Det må vara en sak att det finns tecken på uppstudsighet bland idrottare, som i vanliga fall är lojala mot den sporttokige presidenten. Men en annan sak är att Lukasjenko uppenbarligen känner sig så pressad att han gripit den politiske rivalen Viktor Babaryk och kastat 100-tals oppositionella demonstranter i arresten.

Samtidigt är relationen till Ryssland som vanligt ansträngd. Lukasjenkos försök att närma sig EU ligger i vågskålen – och äventyras om han går för hårt åt oppositionen.

Slut på spelkort

Den politiske analytikern Artem Shreibman säger att Lukasjenko börjat få slut på spelkort för att lyfta sin regim i folkets ögon.

– Jag ser inte att andan hos demonstranterna försvagas. Myndigheternas åtgärder leder till ännu större indignation. Det mest troliga scenariot är en större eskalering av våldet, säger Shreibman.

Lukasjenko har liknat demonstranterna vid kriminella gäng, och sagt att de har stöd av Polen och Ryssland. Polisen har sagt att fredliga demonstrationer är ett tecken på hemliga försök att destabilisera landet.

"Inte rädd"

Men ilskan i samhället verkar ihållande, och den ökar också av de ekonomiska svårigheterna, bristen på mänskliga rättigheter och av presidentens försök att med mer eller mindre absurda uttalanden spela ned covidpandemin.

Lukasjenkos attityd gör väljare som Maxim Bogdanovitj, en 19-årig Harvardstudent, frustrerad. Ynglingen säger att myndigheterna inte gjort tillräckligt för att skydda landets läkare, däribland hans egen far som arbetar på ett sjukhus i Belarus.

Pandemin kan nu påverka opinionen inför valet. Andrej Tkatjev deltar som sjukvårdsfrivillig för att bekämpa pandemin i huvudstaden Minsk, och han säger att myndigheterna inte förstått att landet förändrats och att folk inte är rädda längre.

– Jag är inte rädd för att de ska gripa mig. Jag är rädd för att leva under en diktatur i ytterligare fem år i fruktan och förödmjukelse.

FAKTA

Fakta: Belarus

Belarus (Vitryssland) gränsar till Ryssland, Ukraina och EU-länderna Lettland, Litauen och Polen. Landet har knappt 10 miljoner invånare. Huvudstad är Minsk, och i landet talas främst ryska och vitryska.

Den lagstiftande makten ligger formellt hos nationalförsamlingens två kamrar, varav en tillsätts genom folkliga val. Men flera kritiserade grundlagsändringar har gett presidenten, Aleksandr Lukasjenko, nästan obegränsad makt att införa dekret som inte måste godkännas av parlamentet.

De flesta parlamentsledamöter räknas som oberoende, men är i själva verket regimtrogna.

Källa: Utrikespolitiska institutet/Landguiden

Ekonomi

Elpriset i juni – rekordlågt och superhögt

Lägsta snittpriset 'i historien' uppmättes under juni enligt elbolaget Bixia. Arkivbild.
Lägsta snittpriset "i historien" uppmättes under juni enligt elbolaget Bixia. Arkivbild.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
Ekonomi
Ekonomi

Det lägsta genomsnittspriset på el som hittills noterats uppmättes för juni – snittpriset på den nordiska elbörsen Nordpool under månaden var 3,3 öre per kWh, enligt elbolaget Bixias rapport.

Den tidigare rekordnoteringen låg på 5,7 öre som noterades i april i år.

Lägstarekordet kan tyckas något konstigt eftersom det under juni också uppmättes ett extremt högt elpris i södra Sverige.

"Det har varit kraftiga svängningar på elbörsen den senaste månaden. Under delar av förra veckan, i samband med värmeböljan, var elpriset i de södra delarna av landet uppe i 84 öre per kWh", skriver Bixias elprisanalytiker Johan Sigvardsson i rapporten.

Det höga priset då berodde på en väldigt låg vindkraftsproduktion, samtidigt som överföringskapaciteten från norra landet, där vattenkraften finns, var begränsad. De låga priserna som ändå dominerat beror på snön i norr som nu smält och fyllt på vattenmagasinen i kombination med mindre förbrukning och att kärnkraftsproduktionen är tillbaka i nästan full drift.

Inrikes

WHO hyllar Sveriges coronakommission

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus hyllar det svenska initiativet att starta en coronakommission. Arkivbild.
WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus hyllar det svenska initiativet att starta en coronakommission. Arkivbild.
Foto: Jean-Christophe Bott/AP/TT
Inrikes
Inrikes WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus hyllar det svenska initiativet att starta en coronakommission.

– Sverige har gjort något mycket viktigt genom att starta en utredning för att förstå hur strategin fungerat. WHO uppskattar verkligen detta initiativ, som även andra länder bör ta lärdom av, säger han till Svenska Dagbladet.

WHO-chefen säger även att Sveriges regering har ”gjort sitt bästa” i en situation där inga länder varit säkra på hur man ska agera inför pandemin. Det finns ingen universallösning på vad som är ”rätt” virushantering, påpekar han, enligt SvD.

Coronakommissionen ska granska Sveriges hantering av coronakrisen. Den tillsattes av regeringen den 30 juni. Ordförande är förra justitierådet Mats Melin.

I direktiven ingår att utvärdera regeringens, myndigheternas, regionernas och kommunernas åtgärder för att hindra smittspridningen och mildra dess effekter. Vårdens förmåga att hantera virusutbrottet ska bedömas. Kommissionen ska även ge svar på hur coronaviruset kom till Sverige och hur det spreds.

Andra frågor är hur krisorganisationerna i regeringen och i samhället i övrigt fungerat, liksom ansvarsfördelningen mellan regering, myndigheter, kommuner och regioner.

Därtill kommer en lång rad olika aspekter av coronakrisen. Till exempel hur Sveriges internationella samarbete fungerat, coronaåtgärdernas socioekonomiska effekter, hur barnens rätt och hur jämställdheten påverkats och hur effektiv statens stöd till näringslivet varit.

Marc Skogelin/TT

Utrikes

Mindre trångt när Taj Mahal återöppnar

För den som kan ta sig till Taj Mahal ska ett besök nu kunna ske i mer lugn och ro. I vanliga fall kan trängseln vara stor, som på denna arkivbild.
För den som kan ta sig till Taj Mahal ska ett besök nu kunna ske i mer lugn och ro. I vanliga fall kan trängseln vara stor, som på denna arkivbild.
Foto: Pawan Sharma
Utrikes
Utrikes Resenärer som drömmer om att besöka Taj Mahal utan den vanliga trängseln runt kupolerna får en ovanlig chans när det världsberömda mausoleet nu öppnar igen.

Från och med måndagen öppnar Indiens mest populära turistattraktion – tillika utnämnt som ett av världens sju nya underverk – sina portar igen efter tre månaders covidstängning.

Det väntas bli betydligt mindre trångt än tidigare – i stället för de normalt runt 80 000 dagliga besökarna så kommer nu bara 5 000 turister om dagen att släppas in. Alla monument kommer att saneras och besökare måste bära masker samt hålla avstånd till både varandra och mausoleets vita marmor, uppger Indiens turismmyndighet via Twitter.

Återöppningen sker dock samtidigt som landets virusfall ökar snabbt. Indiens ekonomi har drabbats hårt av pandemin och beräknas ha lämnat stora skaror indier utan inkomst.

Då landets gränser fortfarande är stängda är det till en början mest inhemska turister som kan besöka Taj Mahal. Mausoleet, som uppfördes 1632–1643 av stormogulen Shah Jahan för hustrun Mumtaz Mahal, ligger i Agra i delstaten Uttar Pradesh.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Zervant

Skapa den perfekta fakturan

Zervant

En stor del av att driva ett företag går ut på att skicka och ta emot fakturor. Trots att en faktura oftast bara uppfattas som en begäran om en betalning så har den lite större betydelse än så, och den fakturamall som du använder kan komma att ha en stor påverkan på hur företaget uppfattas.

Med en välgjord faktura kan du ge så mycket mer än en betalningsuppmaning då du skickar fakturan till din kund, och alltså ge ett gott intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket. I den här artikeln sammanfattar vi de allra viktigaste punkterna då du ska skapa en faktura i ditt företag, och vad du bör tänka på för att den ska bli perfekt!

Fakturans innehåll

För att fakturan ska vara så korrekt och professionell som möjligt bör den innehålla en del specifika punkter. Det finns till och med en lag hos Skatteverket som talar för att en faktura måste innehåll vissa punkter, så som datum, löpnummer, företagets och kundens namn, och betalningssumman för varorna/ tjänsten.

Annat innehåll som stärker fakturan och gör den mer trovärdig är om du adderar företagets logga, beskriver den försäljning eller de produkter som fakturan berör på ett klart och tydligt sätt, vilka betalningsvillkor som gäller, och att samtlig information är välordnad. Du bör också skriva med dina och kundens uppgifter.

Innehållet på en faktura kan såklart variera beroende på vilket företag det gäller och vad fakturan berör, men dessa punkter är något som alla företag kan ta del av för att skapa pålitliga och professionella fakturor. Det kan absolut vara värt att lägga ner lite extra tid på innehållet i och med att det kan höja företaget och dess ansikte utåt.

Skicka faktura

Hur du skickar fakturan till kunden kan också vara avgörande för det intryck den ger. Det handlar om att skapa ett professionellt helhetsintryck där du vill övertala kunden att du har koll på vad sysslar med, och då krävs det att samtliga steg hanteras på ett smidigt och säkert sätt för båda parter.

Kommunikation mellan kund och företag är A och O, där fakturan ofta står för en stor del av den kommunikativa delen. Genom att skapa en välgjord faktura med ett korrekt innehåll som du sen skickar på ett lätthanterligt sätt kan du ge ett proffsigt intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket.

Skapa e-faktura

Ett väldigt smidigt och lätthanterligt sätt att hantera din fakturering är att skicka din faktura som e-faktura, alltså en elektronisk faktura. E- fakturering blir allt vanligare i vårt digitala samhälle, just för att det är ett smart och enkelt sätt att sköta sin fakturahantering på.

Bara de senaste åren har man sett en markant ökning när det kommer till e-fakturering och försändelser av e-fakturor mellan olika företag och kunder. Enligt en rapport från Svenska Bankföreningen skickades det år 2017 omkring 138 miljoner e-fakturor, och redan år 2018 hade den siffran stigit till omkring 148 miljoner e-fakturor.

Faktureringsprogram

Med den påtagliga ökningen av e-fakturering runt om i världen finns det ingen tvekan om att det anses vara ett praktiskt och smidigt sätt att hantera sina fakturor. Idag finns det en hel del olika faktureringsprogram som erbjuder e-fakturering för olika företag, så att du kan ta din verksamhet till nya nivåer.

Genom att ta del av en faktureringsprogram kan du få hjälp med att skapa korrekta fakturor till alla dina kunder, så att du kan ge ett professionellt och pålitligt intryck bara genom att skicka dina fakturor via e-fakturering. Vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig då du vill skapa den perfekta fakturan!

Sport

Redskins tränare vill se snabbt namnbyte

Washintongs quarterback Dwayne Haskins kan snart spela för ett lag med ett nytt namn. Arkivbild.
Washintongs quarterback Dwayne Haskins kan snart spela för ett lag med ett nytt namn. Arkivbild.
Foto: Alex Brandon/AP/TT
Sport
Sport Ett namnbyte av NFL-klubben Washington Redskins är på gång.
Ju förr desto bättre, tycker tränaren Ron Rivera.
– Om vi får det gjort innan säsongen börjar vore det kanon, säger han till Washington Post.

Det är efter vårens och sommarens demonstrationer mot rasism och polisvåld i USA som debatten om kontroversiella loggor och klubblagsnamn tagit ny fart.

Ett exempel är NFL-laget Washingtong Redskins vars ledning i veckan bekräftade i ett uttalande att man kommer "genomgå en grundlig undersökning av namnet".

Det amerikanska fotbollslagets tränare Ron Rivera säger i en intervju med Washington Post att han tillsammans med klubbens ägare Dan Snyder har pratat om ett namnbyte för organisationen i över en månad – detta i takt med ett successivt ökat tryck från tunga sponsorer som FedEx och Nike.

– Vi har tagit fram några tänkbara namn – två av dem gillar jag verkligen, säger Rivera som tillägger att det viktigaste kriteriet för det nya namnet är att det är respektfullt både mot USA:s ursprungsbefolknings kultur och landets militär.

– Vi vill göra det här på ett positivt sätt.

Washington Redskins inleder NFL-säsongen mot Philadelphia Eagles den 13 september.

– Om vi får det gjort innan säsongen börjar vore det kanon, säger Rivera.

Smeknamnet Redskins började användas 1933, när klubben var baserad i Boston. Organisationen flyttade sedan till Washington 1937.

En annan amerikansk organisation som överväger ett namnbyte är baseballaget Cleveland Indians som för två år sedan bestämde sig för att ta bort sin logotyp föreställande en tecknad rödfärgad, leende indian vid namn Chief Wahoo.

Utrikes

Flera skjutna på nattklubb i USA

En polis i South Carolina, USA. Arkivbild.
En polis i South Carolina, USA. Arkivbild.
Foto: Mic Smith/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Flera personer har skjutits på en nattklubb i Greenville i South Carolina på USA:s sydöstra kust, rapporterar lokala medier.

Enligt den lokala nyhetskanalen WYFF News 4 har minst tolv personer skadats.

Polisen larmades om händelsen strax före klockan 2, lokal tid, under natten till söndagen. Det är ännu oklart om någon gripits eller vad som var motivet bakom skjutningen.

Landskrona

Brand härjar på vind i åttavåningshus i Landskrona

En brand har utbrutit på vinden i ett åttavåningshus på Silvergården i Landskrona.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Landskrona
Landskrona Polis, räddningstjänst och ambulans befinner sig på söndagen vid Silvergården 13 i Landskrona där en brand utbrutit på vinden i det åtta våningar höga huset. Boende evakueras medan räddningstjänsten arbetar med släckning.

Larmet inkom vid klockan 10 28.

– Det är ett åttavåningshus och det brinner på vinden, det ska vara synliga lågor, säger Evelina Olsson, presstalesperson hos polisen, strax efter att larmet inkommit.

Polisen bistår räddningstjänsten som har stor beredskap på plats. Släckningsarbetet pågår för fullt.

– 16 bilar är på plats och fler är på väg, uppger Mats Nilsson, inre befäl vid räddningstjänsten Syd, och fortsätter:

– Det brinner rätt så bra där och har tagit sig i vindskonstruktionen. Har vi tur är det ett betongbjälklag så att vi kan hålla branden på vinden så den inte går ner i bostäderna. Men det vet vi ännu inte.

Släckningsarbetet kommer ta lång tid.

– Detta kommer pågå under hela dygnet. Polisen håller på att evakuera de boende i huset nu, säger Mats Nilsson.

Även kommunen har kopplats in och informerats för att kunna tillhandahålla boende till de evakuerade vid behov.

– Alla de hjulen har satts i rullning, säger Mats Nilsson.

Inga personskador har rapporterats in. Ambulans har flera bilar på plats.

Det är inte heller känt hur branden utbrutit.

Texten uppdateras...

NÄSTA ARTIKEL